Hoogtepunten sportjaar 2014

Het afgelopen jaar was voor Nederland een zeer succesvol sportjaar. Het aandeel dat Nederland had in het winnen van mondiale titels en prijzen was dit jaar 6,46%, het hoogste ooit.

Tot nu toe werd het jaar 2000, van de Olympische Spelen in het Australische Sydney, als het meest succesvolle beschouwd.

Toen scoorde ons land een procentueel aandeel van 3,65%; een op de vijftien gouden plakken van 2014 was voor een Nederlander.

 

De jaren 2004 en 2008 waren iets succesvoller dan nu in 2014. Het afgelopen jaar bracht een Nederlander of Nederlands team ons 21 keer naar de hoogste plaatsen van een competitie. Met name de negen behaalde medailles op de Olympische Spelen in Sotsji spelen een grote rol in de totstandkoming van dit resultaat.

Het bedrijf dat de data van de hele wereld analyseert, Infostrada, heeft in haar analyse continentale kampioenschappen buiten beschouwing gelaten. Anders zou het een scheef beeld opleveren, omdat in Azië en de Pacific minder competities bestaan.

Cijfers zijn een goede maatstaf, maar de echte trots zit natuurlijk in de momenten zelf. Daarom een terugblik: Vijf hoogtepunten die het sportjaar 2014 ons bood.

Jeroen Dubbeldam

Jeroen Dubbeldam: de allereerste wereldkampioen ooit voor Nederland op het onderdeel springen in het Franse Caen.

 

De ‘Nederlandse’ 1.500 meter van de vrouwen in Sotsji

De anti-homowet van Poetin zorgde voor veel weerstand van Westerse landen. De winterspelen een succes voor Nederland, dat met 24 medailles en een vijfde plaats het strijdtoneel verliet.

Een van de mooiste prestaties was de 1.500 meter schaatsen van de vrouwen, waarbij het erepodium volledig oranje kleurde.

Jorien Mors pakte hier goud, Ireen Wüst zilver en Lotte van Beek brons.

 

Interview Jillert Anema

Het moment  van de Nederlandse schaatscoach Jillert Anema zal je vooral bijlbijven omdat hij de ‘arrogante’ Amerikanen even de oren wast.

 

De ‘Nederlandse’ 5.000 meter van de mannen in Sotsji

Een volledig oranje podium was tijdens de afgelopen winterspelen in Sotsji nog een paar keer te aanschouwen.

Sven Kramer pakte goud op de 5.000 meter schaatsen, Jan Bokhuijsen en Jorrit Bergsma gingen er met respectievelijk zilver en brons vandoor.

 

De Nederlandse Hokeyvrouwen

De vrouwen hadden op sportgebied een hoop te presteren dit jaar. De Nederlandse Hockeyvrouwen werden wereldkampioen door in de finale van het toernooi (dat in Nederland gehouden werd) Australië met 2-0 te verslaan.

 

Marianne Vos

Voor maar liefst de zevende keer werd Marianne Vos wereldkampioen Veldrijden. Zij maakt overigens nog kans op een medaille voor Nederland op het WK later deze maand in het Spaanse Ponferedda, waardoor ze dit succesvolle sportjaar nog een klein persoonlijk tintje kan geven en een medaille aan het totaal toe kan voegen.

Bron: HP de Tijd

Gerelateerde artikelen

Blij(f) Bewegen

Door:

Alles wat niet in beweging blijft gaat op den duur roesten. Of rammelen. Of scheuren. Stilstaand water is geen gezond leefmilieu' foute bacteriën vermenigvuldigen er zich als een speer.

Lees verder

FemNa40