Houd sporten leuk, voorkom blessures!

Zumba, Spinning, Fitness... We doen het omdat we het leuk vinden, we doen het omdat we ons beter willen voelen of we doen het om er beter uit te zien.

Sporten is populair en goed voor onze gezondheid. We verliezen gewicht, krijgen meer conditie of vergroten onze spiermassa.

Daarnaast maakt je lichaam tijdens het sporten het stofje endorfine aan. Dit geeft je een gelukkig gevoel en heeft een pijnstillende werking.

 

Helaas gaat het ook wel eens mis. Je zwikt je enkel om, botst tegen een mede-zumba-er aan of valt.
Een blessure zit ooit in een klein hoekje en kan plotseling ontstaan. Door een ongelijke ondergrond kun je, je enkel omzwikken, verkeerd afzetten kan een scheur in de kuitspier veroorzaken en een botsing kan tot kneuzingen leiden.

Sportblessures kunnen ook geleidelijk ontstaan. Door een zware training of slechte warming up kunnen je spieren en gewrichten overbelast raken en schoenen met slechte demping geven extra belasting voor je knieën en enkels.
Gelukkig kunnen we blessures voorkomen. Check deze zeven tips om de kans op een blessure te verkleinen:

  • Bouw het sporten geleidelijk op. Volg een trainingsschema dat past bij je leeftijd, conditie en sport. Ook na een blessure of winterstop.
  • Draag geschikte schoenen. Draag schoenen waarmee je goede grip hebt op de ondergrond om uitglijden te voorkomen. Zorg ook dat er voldoende demping in de zool zit die de demping opvangt.
  • Draag geschikte kleding die comfortabel zit en het lichaam warm houdt. Zorg altijd voor een vestje of trui na het sporten om het afkoelen van je spieren te voorkomen.
  • Start altijd met een warming up. Dit maakt je spieren soepeler en zorgt ervoor dat ze beter samenwerken. Na een warming up ben je fitter, let je beter op en reageer je sneller.
  • Doe warming up oefeningen die passen bij je sport zodat je de belangrijkste bewegingen soepel maakt,
    beter beheerst en langer volhoudt. Spierversterkende oefeningen zorgen ervoor dat je spieren onverwachte bewegingen of stoten sneller en beter opvangen.
  • Sluit het sporten af met een cooling down. Rek- en strekoefeningen zorgen ervoor dat je lichaam geleidelijk afkoelt en verkleinen de kans op spierpijn en stijfheid. Draag altijd een vestje of trui tijdens de cooling down.
  • Verzorg je spieren na het sporten. Gebruik een sportspray om je spieren, pezen en gewrichten flexibel en vitaal te houden. Dit voorkomt spierpijn en verlaagt de kans op blessures.

Gerelateerde artikelen

Blij(f) Bewegen

Door:

Alles wat niet in beweging blijft gaat op den duur roesten. Of rammelen. Of scheuren. Stilstaand water is geen gezond leefmilieu' foute bacteriƫn vermenigvuldigen er zich als een speer.

Lees verder

FemNa40