Korte metten met chaos

Chaos om je heen kan je om verschillende redenen ineens naar de keel vliegen. Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Want niets lost vanzelf op.

Vele kleine stapjes leveren je een opgeruimd huis op. Dus zet ik voor jou een aantal stappen op een rijtje.

 

Doe er je voordeel mee. En kijk wat voor jou het beste werkt. Dat vergt wat improvisatie, beetje proberen, loslaten wat niet werkt en uiteindelijk zie je resultaat. Even je schouders eronder!

Kies wat je belangrijk vindt

De kans is groot dat de plek waar je je het meeste ergert aan de chaos, ook de plek is waar je de meeste tijd doorbrengt. Rondkijken en ergeren helpt niet, je moet wel aan de slag. Begin voor de voet weg met opruimen. Rommel in een vuilniszak, zaken op hun plek en wat weg kan richting Kringloop.

Ga niet alles in één keer te lijf

Chaos ontstaat niet in een dag en hoeft dus ook niet in een dag opgelost te worden. Ga aan de slag op een moment dat je je vol energie voelt en pak dan een stuk van de ruimte aan. En een dag later weer en elke dag opnieuw tot je de boel aan kant hebt.

Verhuis niet eerder naar een andere kamer voor je klaar bent. Als je je opruimwoede constant verplaatst, zie je nooit progressie en gaat de lol er snel af. En als het moet in 20 sessies van een kwartier dan gaat het in twintig sessies van een kwartier. Het eindresultaat geldt, niet de weg er naartoe.

Vraag anderen je op je pad te houden

Onszelf teleurstellen hebben we geen problemen mee. Maar als je aan anderen hebt verteld dat je gaat opruimen en die zien geen vooruitgang voelt dat vervelender. Deel je plannen dus met anderen die je nastaan en laat ze met je meehelpen. Dat is een mooie stok achter de deur.

Een foto!

Rommel waarin je de hele dag leeft, wordt soms dermate gewoon dat je 'het' niet meer 'ziet'. Maak maar eens foto's van de ruimtes om je heen. Dan valt de rommel, de chaos, de zooi veel meer op dan wanneer je er met je neus bovenop staat. Daarbij heb je een referentiepunt.

Aan de hand van de foto kun je zien hoe je vordert als je eenmaal aan het opruimen slaat. Ik heb een aantal foto's die ik zo kan pakken; om mezelf te helpen herinneren hoe het ooit was en hoe het nooit meer gaat worden!

Beloon jezelf voor gedane arbeid

Kinderachtig? Nou en! Waarom zou je jezelf niets in het vooruitzicht mogen stellen als je hard je best hebt gedaan? En of het nu een kopje koffie op een terras is, een doosje chocolade of iets moois voor je woonkamer omdat het nu tot z'n recht komt, in zo'n opgeruimd geheel maakt helemaal niets uit. Verwen jezelf omdat het kan! Want de lol moet er wel inblijven. Ook voor volwassen mensen.

Belangrijkste gereedschap? Een eierwekkertje!

Gebruik het wekkertje om de tijd af te bakenen die je aan de slag gaat. Het voelt zoveel lekkerder als je weet dat over een kwartiertje de bel alweer gaat en je weer stopt. Dat houdt de moed er in! En een kwartiertje mag natuurlijk ook een half uur of een uur zijn. Waar jij je lekker bij voelt. Als je maar zorgt dat je er lol inhoudt en dat het deze keer wel afgemaakt wordt.

Vrij simpel toch? En o zo moeilijk om vol te houden! Natuurlijk kan het regelmatig misgaan, maar dat wil niet zeggen dat je dan de handdoek maar in de ring moet gooien. Als jij om je heen kijkt en jij bent niet tevreden zul jij er actie op moeten ondernemen.

Niets gaat vanzelf. Start gewoon daar waar je start en doe het gewoon nu! Zet je computer nu aan de kant,
pak een eierwekkertje, zet 'm op een kwartiertje en begin gewoon.

Gerelateerde artikelen

FemNa40