Oma’s tips! (E+F)

Je hebt tegenwoordig overal wel schoonmaakmiddeltjes voor, maar vaak zitten daar een hoop chemische stoffen in.

Moeten we dat wel gebruiken of is er ook een natuurlijk product dat vroeger heel gangbaar en betaalbaar was, maar waar we nu niet meer aan denken door alle nieuwe en veel duurdere producten die er te koop zijn?

 

Over vlekken zijn al vele boeken volgeschreven. Soms hoor je hier en daar wel eens een tip over het verwijderen van een vlek, die je in geen enkel boek nog bent tegengekomen.

Niemand heeft de wijsheid in pacht, maar van oma kunnen we nog veel leren. Niet alleen levenswijsheid, maar ook praktische huishoudelijke tips.

Om de week kun je een aantal tips lezen en deze week zijn het tips over vlekken met de letters E en F.

Ei
Vlekken die zijn veroorzaakt door eiwit kun je direct afnemen met koud water als ze vers zijn. Zijn ze verhard, dan week je ze in koud water en wast ze daarna weg. Gebruik voor vlekken van eiwit nooit heet of kokend water! Vlekken van eigeel was je in het algemeen weg met een lauw sop van een neutraal wasmiddel.

Eikenhout
Uitgebeten plekken in eikenhout kun je verwijderen door ze in te smeren met een vet margarinepapiertje, gewoon de verpakking gebruiken.

Etiketten en stickerlijm
Blaas met een haarföhn even op de sticker. Door de warmte laat de lijmlaag los en kun je het er voorzichtig aftrekken,
de lijmlaag gaat dan ook mee. Gebruik lampolie om de laatste lijmrestjes weg te halen.

Espresso apparaat
Om kalkaanslag bij een espresso apparaat tegen te gaan, kun je het beste gekookt water gebruiken.

Flessenspeen
Het speentje even afspoelen en een heel klein beetje koffiedik in het speentje doen. Even met duim en wijsvinger het speentje kneden en goed omspoelen. Alle melkrestjes zijn er nu uit.

Frituur
Vlekken (spatten) van frituurolie op stenen, hout etc. kun je behandelen met een papje van blauwe biotex, een nachtje laten trekken en goed afspoelen, alle vlekken zijn dan weg.

Frituurvet gemorst op de betegeling in de tuin, dan kun je dit effectief verwijderen door op de vlek pure afwasmiddel in te borstelen met een handborsteltje en er vervolgens voorzichtig kokend heet water over gooien. Overgebleven warme thee uit de theepot werkt ook effectief tegen vlekken op je bestrating.

Als je frituurvet of olie in huis hebt laten vallen, gooi er dan kranten op. De kranten zuigen al het vet op. Het meeste vet wat er ligt wordt opgezogen door de kranten, maar er blijft altijd een vette laag op het laminaat of tegels over. Pak nog 2 kranten en doe die als schoenen afgebonden door een elastiekje om je voeten. Schuifel door de kamer waar het vet gevallen is. De kranten nemen het aller laatste beetje vet op en je ziet er niets meer van als je het goed doet.

Fruit
Voor het verwijderen van fruit- en andere hardnekkige vlekken in wit en gekleurd wasgoed is GlorixO2 (wc-reiniger) een goed alternatief in plaats van de bekende dure Oxymiddelen. Even de vlek bewerken met GlorixO2 (bevat géén bleekmiddel) of ongeveer 75 ml. in een wasbol doen en in de wasmachinetrommel leggen. Programma kiezen en als de was uit de machine komt zijn de vlekken verdwenen.

Je kunt aardbeien/kersenvlekken e.d. in je kleding ook een dag in melk leggen, eventueel verdund.

Vlekken van donkere vruchten zijn vervelend en kunnen ook meestal met citroensap weg worden gehaald. Lukt dat niet gebruik dan pure alcohol.

Volgende keer weer andere tips!

FemNa40