Tips voor een goede nachtrust

Slapen is een belangrijke basis voor het leven,
zeker wanneer je jong bent. Hoelang er geslapen wordt hangt volgens onderzoek af van de genen en de omgeving.

Slaaptekort kan zorgen voor frustratie, irritatie en overgewicht. In dit artikel zullen enkele do’s worden besproken.

 

Slapen is belangrijk en we doen het dan ook gemiddeld ongeveer een derde deel van ons leven. Het lichaam ontspant en de geest komt tot rust. Niemand kan zonder slapen. Weddenschappen om zo lang mogelijk wakker te blijven brengen grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Een radio dj uit Amerika probeerde in 1959 tweehonderd uur (!) wakker te blijven voor een goed doel. Zijn poging eindigde in een psychose.

Er zijn een aantal simpele tips die een goede invloed hebben op het slapen:

  • Zorg voor een regelmatig slaap en waakritme. Het klinkt als een simpele tip, maar veel mensen vergeten dat ze niet kunnen slapen omdat de biologische klok daar nog niet op is ingesteld.
  • Gebruik je bed vooral om te slapen. Kijk geen TV in bed en laat je laptop in je woonkamer liggen.
  • Zet alle elektronische apparaten een uur voordat je gaat slapen uit. De smartphone, computer of tablet houden de hersenen geactiveerd. Een boek kan rust verzorgen, maar de flikkeringen met het licht veroorzaken onrust in het hoofd.
  • Investeer in een goed kussen en matras. Een groot gedeelte van je leven lig je in bed. Neem geen genoegen met een dun goedkoop matrasje. Investeer in een comfortabele boxspring, geniet van je nachtrust en wordt uitgerust wakker.
FemNa40