Verminder stress in één minuut!

Dagelijks zijn we bezig met wat er net/gisteren/in het verleden is gebeurd of wat er straks/morgen/in de toekomst zou kunnen gebeuren.

Op het werk of privé. Als psycholoog en executive performance coach kom ik dat in mijn werk met cliënten continu tegen.

 

We plannen, organiseren, vergaderen, regelen of doen voorspellingen, terwijl onze gedachten voortracen en ons stressniveau omhoog gaat. Maar uiteindelijk weten we nooit wat er het volgende moment gebeurt.

Mindfulness

Hoe kunnen we in een wereld waar we continu via technologie met elkaar zijn verbonden, de werkdruk steeds hoger wordt en optimale prestaties worden gevraagd, optimaal functioneren? Rust vinden.
Ontspannen. Opladen en gelukkig zijn.

De vanzelfsprekendheid waarmee onze omgeving voortraast, lijkt de nieuwe norm. Steeds meer mensen hebben moeite om de prestatievraag goed te hanteren. Een antwoord hierop is mindfulness.

Mindfulness is eigenlijk niets anders dan ‘aandachtstraining’. Leren waarnemen wat je aan het doen bent, terwijl je ermee bezig bent. Mentaal beter leren schakelen met je aandacht. Bewust aanwezig zijn.

Dertig jaar geleden is mindfulness ontwikkeld door Jon Kabat-Zin, een Amerikaanse hoogleraar die aan de slag ging met patiënten die uitbehandeld waren. Mensen met chronische pijn of stressklachten.

Middels oosterse meditatietechnieken vervlochten in westerse toepassing leerde hij hen op een andere manier met hun klachten om te gaan. Hij noemde zijn programma Mindfulness Based Stress Reduction program (MBSR).

Na vele successen en talloze wetenschappelijke onderzoeken in de afgelopen jaren is mindfulness wereldwijd bekend en veelal geïntegreerd in de reguliere gezondheidszorg.

Stressreductieprogramma’s

Inmiddels is mindfulness aan een stevige opmars bezig in het bedrijfsleven. In januari stond mindfulness als centraal thema op de agenda van het World Economic Forum (WEF).

Wist je dat een kwart van de Amerikaanse bedrijven mindfulness of meditatietechnieken gebruikt in stressreductieprogramma’s? Leidende technologie bedrijven als Google, Apple en Twitter hebben dit op het curriculum voor alle medewerkers.

Ook in traditionele organisaties, zoals in de auto- en energie-industrie, bij de UN, overheden en de Wereldbank wordt mindfulness georganiseerd beoefend. TIME magazine wijdt een centraal artikel aan het thema met de titel ‘The Mindful Revolution’.

Waarom zoveel aandacht voor mindfulness?

Omdat het één van de minst kostbare manieren is om de bottomline van de organisatie te beïnvloeden. Toenemende druk op het werk geeft het voordurende gevoel dat we nauwelijks kunnen voldoen aan wat er van ons wordt gevraagd. Gedachten hierover sleuren ons mee in een negatieve spiraal.

Onze persoonlijke reactie hierop en de gedachten hierover maken dat we stress ervaren. Met als gevolg: spanning in je lijf, slecht slapen, verminderde concentratie en een algemeen gevoel van een hoofd dat overloopt.

Continue stress heeft een negatief effect op de prestaties blijkt uit onderzoek en kost dus geld. Mentale fitheid van medewerkers beïnvloedt de prestaties positief. Mindfulness helpt eveneens om een hoge bloeddruk te verlagen, ons immuunsysteem en hersenfunctie te verbeteren en somberheid te verminderen.

Om maar wat te noemen. Gegevens die worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek van prominente wetenschappers en bestseller auteurs zoals Jon Kabat-Zin, Rick Hanson en Dan Siegel.

Discipline en doorzettingsvermogen

Vanuit mijn werk coach ik bestuurders uit het bedrijfsleven en de publieke sector. Succesvolle mensen op verantwoordelijke posities. Goed blijven presteren - nu en in de toekomst - is een centraal thema in onze sessies.

Werken met mindfulnesstechnieken helpt hen om mentaal te schakelen met aandacht. Oké, hoe begin je dan? Start met dagelijks bewust één minuut rustig te zitten en bewust adem te halen. Je aandacht bij je ademhaling houden.

Ook als het niet prettig voelt en je gedachten alle kanten opvliegen, gewoon blijven zitten. Feitelijk is het een kwestie van oefenen in het observeren van je gedachten.

Ik weet het, het klinkt gemakkelijk en uit eigen ervaring weet ik dat er discipline en doorzettingsvermogen voor nodig is om met deze simpele oefening te beginnen. Maar de verandering start met één bewuste ademhaling per dag.

Bewust in het nu, omdat je tenslotte toch niet weet wat er het volgende moment gebeurt.

Geschreven door: Naomi Stubbé

Gerelateerde artikelen

FemNa40