Het verschil tussen Massage en Massagetherapie

Het is soms wat verwarrend, in het Engels wordt een masseur een 'massagetherapist' genoemd, terwijl in Nederland een massage-therapeut zijn iets heel anders inhoudt.

Massage

Als je 'vast' zit is er niets prettiger dan 'los' gemasseerd te worden, maar wat gebeurt er eigenlijk tijdens een massage?
Bij een massage wordt invloed uitgeoefend op de huid, spieren gewrichtskapsel en -banden en de bloedvaten. Tegelijk worden zo ook de inwendige organen en het zenuwstelsel gestimuleerd.
Door de toegenomen doorbloeding kunnen de afvalstoffen beter worden afgevoerd en wordt de opname van de voedingstoffen in de spieren bevordert, waardoor deze sneller herstellen.

Een massage dient vaak om de stijfheid of gespannenheid uit de spieren weg te nemen of in ieder geval te verlichten. Het kan heerlijk zijn om de 'knopen' uit je schouders te laten masseren. Of om zacht aangeraakt te worden, waardoor je lichaam weer voelt hoe het is om ontspannen te zijn. Na een massage heb je vaak het gevoel er weer even helemaal tegenaan te kunnen.

Bij massage wordt gebruik gemaakt van verschillende technieken:

  • Effleurage (de spier wordt in de lengte richting gemasseerd)
  • Petrissage (spier wordt in de breedte richting gemasseerd)
  • Kneden (de spier wordt opgepakt en geknepen)
  • Frictie (met de duimen draaiende bewegingen maken die ook diep kunnen gaan
  • Trommelen (met de zijkant van de handen of zachte vuisten, licht slaan)

Er zijn veel verschillende soorten massage, denk aan de sportmassage, klassieke massage en ontspannings massage. Daarnaast zijn er steeds meer technieken die vanuit het oosten deze kant op zijn gekomen, bijvoorbeeld Thaise massage. Massage is effectief bij: fysieke overbelasting, vermoeidheid, spanning in lichaam en kramp in de spieren.

Massagetherapie

Massagetherapeut ben je als je bijvoorbeeld de  4 jarige HBO studie aan 'Holos: de Academie voor Massage Therapie' hebt afgerond. Holos betekent Heel. En dat is in het kort de visie van waaruit de massagetherapeut werkt. Alles wat er op dit moment in jou dagelijks leven speelt, kan een rol spelen bij het ontstaan van de klacht.

De intentie bij massagetherapie is anders dan bij de traditionele massage. Hier ligt de nadruk niet op het bestrijden van spanning, maar op het aandachtig laten voelen ervan. De masseur weet hoe zij/hij een spier kan ontspannen of oprekken, maar als je je niet bewust bent van de spanning is de kans heel groot dat je de spier al snel daarna weer vast zet. Slechts één persoon kan ontdekken wat zijn lichaam hem te zeggen heeft, en dat ben je zelf. Om achter jou eigen waarheid te komen, zal je zelf op onderzoek moeten uitgaan. In dat proces kan massagetherapie een belangrijke rol spelen.

Zo lang je niet weet wat je doet heb je ook niet de gelegenheid om te kiezen of je het anders zou willen.

Het klinkt misschien als een cliché, maar hoe vaak zijn juist de mensen die hun schouders er onder blijven zetten, niet degenen die last hebben van een schouderklacht? Last van je kuiten? Kijk eens of je iets herkend in je hakken in het zand zetten?

De intentie ligt bij massagetherapie dus niet bij het oplossen van de klacht maar bij het bewust worden van wat die klacht jou te zeggen heeft. De nadruk ligt op ervaren, niet op veranderen, maar wel op bewustwording. Het is een ontdekkingsreis op het raakvlak van lichaam en geest. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verschillende massagetechnieken, lichaamswerk en bewustwordingsoefeningen.

Massage therapie is effectief bij:

  • Fysieke, geestelijke of emotionele overbelasting
  • (Over)vermoeidheid
  • Spanningsklachten, Stress/burn-out
  • Gejaagdheid/onrust
  • Onzekerheid
  • Veranderingen in je leven
  • Naweeën van ingrijpende gebeurtenissen

Zie ook: www.massageppdevries.nl

Tekst: Petra de Vries

FemNa40