Zwemmen is gezond

Zoals iedereen wellicht weet, werkt zwemmen ontspannend voor lichaam en geest. Degenen die regelmatig zwemmen zullen dit beamen.

Om af te vallen, wordt er vaak voor sporten gekozen als fitness om het streefdoel te bereiken.

Helaas leveren deze sporten vooral verbranding van koolhydraten op.

 


Maar zwemmen wordt net als hardlopen, wandelen en fietsen, gerekend tot de zogenoemde ´duursporten´ en is daarom voor mensen die gewicht willen verliezen zeer geschikt. 

Om vetten te verbranden, zijn duursporten veel meer geschikt. Zwemmen biedt ons echter nog veel meer voordelen. Sporten op het droge vergt veel van onze spieren, terwijl de spieren bij bewegingen in het water juist kunnen ontspannen.

Niet voor niets hebben reumapatiënten veel baat bij het zwemmen. Bovendien functioneren stijve spieren veel beter wanneer we ons in het water bevinden.

Dat geldt overigens ook voor onze gewrichten, die in het water veel minder worden belast dan op het droge. Daarom werkt zwemmen ook verlichtend bij pijn.

Niet onbelangrijk is daarnaast de opbouw van een betere conditie door zwemoefeningen te doen.
Wie regelmatig baantjes trekt in het zwembad vergroot de ademcapaciteit, de zwemsnelheid en de hersteltijd die nodig is om het lichaam weer in rust te brengen na het afronden van de inspanning.

Bovendien is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat iemand die tijdens het herstel van een ziekte gaat zwemmen twee keer zo snel kan herstellen als iemand die niet gaat zwemmen.

Ook goed voor de geest

Niet alleen ons lichaam, maar ook onze geest ervaart de weldaad van zwemmen. Wie veel last heeft van stress en/of gespannen spieren doet er verstandig aan regelmatig enige tijd te gaan zwemmen.

Na afloop van een bezoek aan het zwembad ervaren we een gevoel van ontspanning. Het is dan ook geen toeval dat vrijwel alle sauna- en wellness complexen beschikken over één of meerdere zwembaden.

Wie het zwemmen graag combineert met andere vormen van bewegen, kan zich uitleven op aquajoggen,
een vorm van conditietraining waarbij loopoefeningen worden afgewisseld met spierversterkende oefeningen op muziek.

Calorieverbranding

Tegenwoordig worden ook trainingsprogramma’s aangeboden die zich nadrukkelijk richten op calorieverbranding in het water, waarbij veelal gebruik wordt gemaakt van opzwepende muziek uit Latijns-Amerika.

Maar ook bij het ‘gewone’ baantjes trekken, verbrandt een gemiddeld volwassen persoon in een uur zo’n 570 calorieën.

www.lijfengezondheid.nl

Gerelateerde artikelen

Blij(f) Bewegen

Door:

Alles wat niet in beweging blijft gaat op den duur roesten. Of rammelen. Of scheuren. Stilstaand water is geen gezond leefmilieu' foute bacteriƫn vermenigvuldigen er zich als een speer.

Lees verder

FemNa40