Lekker en betaalbaar eten

In Nederland leven meer dan 400.000 kinderen rondom of onder de armoedegrens. Dat is misschien onvoorstelbaar, maar helaas wel waar.

Het Nationaal Fonds Kinderhulp zet zich in voor deze kinderen.

In samenwerking met biologische supermarktketen Ekoplaza en uitgeverij Caplan hebben zij het boek Lekker & Betaalbaar ontwikkeld.

 

Om goed op te kunnen groeien, is het belangrijk om als kind gezond eten te krijgen. Dat kan best lastig zijn als er weinig geld voorhanden is. Maar al kan gezonder eten samenhangen met budget, het heeft misschien nog wel meer te maken met informatie.

  • Wat is gezond eten?
  • Hoe maak ik lekkere dingen klaar voor kinderen?

 

Daar geeft het boek Lekker & Betaalbaar een antwoord op. 

Met toegankelijke, betaalbare recepten die kinderen lekker vinden en waarmee ze bij elke hap een portie gezondheid eten. En over het budget hoef je je geen zorgen te maken; de kosten per persoon die bij elk recept staan, laten zien dat gezond eten vaak al kan voor minder dan €3 per persoon!

 Want juist voor kinderen is gezond eten zo belangrijk. Maar daarnaast zijn de recepten die erin staan uiteraard ook heerlijk voor volwassenen! Van elk verkocht exemplaar gaat €1 direct naar Kinderhulp!
Hierbij 1 recept uit het boek.

Kip, patat en appelmoes - maar dan gezond

Per persoon:
1-2 kipdrumsticks
1 zoete aardappel
olijfolie
appelmoes of -compote*
optioneel: (zee)zout, sesamzaadjes

Verwarm de oven voor op 200ºC. Leg de drumsticks in een ovenschaal. Snijd de aardappels in frieten (schillen is niet nodig). Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel daar de frieten over. Besprenkel met olijfolie en bestrooi eventueel met zout en/of sesamzaadjes. Plaats de bakplaat met frieten in de oven als deze volledig is opgewarmd. Plaats de ovenschaal met kip eronder op het ovenrooster.
Bak beide ongeveer 30 minuten. Serveer met een flinke portie appelmoes.

Tip: maak de appelmoes gewoon zelf! Breng 1 kg appels (geschild en in stukjes), 1 eetlepel suiker, het sap van 1/2 citroen en 1 theelepel kaneel met 100 ml water aan de kook. Draai het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes koken onder af en toe roeren. Pureer nog even met een (staaf)mixer en klaar is de moes! Zo weet je zeker dat er geen onnodige toevoegingen in zitten.

Titel: Lekker & Betaalbaar
Auteur: Sigrid Koeleman Nationaal Fonds Kinderhulp. Boek is te koop bij Bol.com

Gerelateerde artikelen

Lekkere appelbeignets

Door:

We kunnen ons weer tegoed doen aan de appelbeignets, de lekkere tegenhanger van de oliebol.. Om deze te maken heb ik voor 2 verschillende manieren gekozen: voor de bewuste en de gezonde eter.

Lees verder

FemNa40