Eet je groenten!

Je moeder zei het vroeger waarschijnlijk al tegen je: eet je groenten. En gelijk had ze: van alles wat je kunt eten, is groente waarschijnlijk wel het best. Je kunt eigenlijk nooit te veel groenten eten, maar te weinig? Dat komt maar al te vaak voor.

De door het Voedingscentrum aanbevolen hoeveelheid van 200 gram is al aan de lage kant - en zelfs dat halen veel mensen niet.

Tijd dus voor meer groente!

 

De voordelen van groente

Groenten hebben een aantal Voordelen - met de hoofdletter V! Zo zijn ze een goede bron van Vezels en verschillende Vitaminen, en ze Vullen. Doordat groenten zo vol zitten met goede voedingsstoffen, duurt het langer voordat je, na het eten van groente, weer honger zult krijgen. En ten slotte: ze zijn Verrukkelijk. Mits je ze goed klaarmaakt uiteraard.

Extra groente

Maar ja - je hoeveelheid spinazie bij het avondeten verdubbelen gaat voor de meeste mensen toch echt te ver. Hoe kom je in godsnaam aan bijna een halve kilo groente per dag? Eigenlijk is het heel simpel: door niet alleen je diner te voorzien van groente, maar door de hele dag door groente te eten. En dat hoeft echt niet een saaie wortel of stuk komkommer als vier-uurtje te zijn; wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke smoothie met groente?

Groene smoothies

Ja, met groente! Een blendermengsel hoef je namelijk echt niet alleen maar met fruit en zuivel te maken. Stop om te beginnen eens een handje verse spinazie in de blender, samen met een banaan, wat aardbeien of blauwe bessen (of net wat je in huis hebt) en wat water om het vloeibaar te maken. Je smoothie wordt groen, maar zo smaakt het niet! Het resultaat is gewoon een heel lekker drankje, maar dan wel eentje met extra vitaminen en vezels.

Creatief blenderen

Naarmate je vaker zo’n groene smoothie drinkt, kun je proberen er wat minder fruit en wat meer groente in te doen. Er zijn geen regels: doe gewoon wat je lekker lijkt. Kom je er echt niet uit? Dan zijn er gelukkig veel leuke boeken om inspiratie uit op te doen. Eentje daarvan is het nieuwe boek 100 Groene Smoothies van Thea Spierings. De ondertitel is niet voor niets: ‘Het complete naslagwerk voor gezonde drankjes met groente uit de blender!’. In het boek spelen dertig verschillende groente de hoofdrol in maar liefst 85 recepten voor in de blender, en 15 voor in de slowjuicer. En allemaal even lekker, want ze zijn allemaal getest door een proefpanel…

Recept

Neem dit recept bijvoorbeeld: de paksoi-kiwi-smoothie.

Men neme: 1 paksoi, 2 kiwi’s, 1 avocado, 1 appel, 2 cm verse gember, en 400 ml water. Snijd de ingrediënten eerst in wat kleinere stukken (dat blendt makkelijker), stop het in de blender, en zet dan de blender aan tot je smoothie de gewenste dikte heeft. Een betere start van de dag kun je je niet wensen.

Drink smakelijk!

Boek is te koop bij Bol.com

Gerelateerde artikelen

FemNa40