La carbonara…

De carbonara saus is zo verraderlijk; op papier lijkt ze zo makkelijk en eenvoudig te maken, in de praktijk zo moeilijk om de juiste romigheid en evenwicht tussen de ingrediënten te vinden.

Wil je de capaciteiten van een kok testen? Laat hem de spaghetti alla carbonara bereiden.

 

De oorsprong

De oorsprong van het recept is vrij onduidelijk en Rome, zo jaloers op haar eigen kooktradities, beweert dat de echte carbonara gemaakt wordt alleen met eieren, guanciale (het wangspek van het varken), pecorino romano, olijfolie extra vergine, een beetje water, zout en zwarte peper.

Ikzelf, met alle bescheidenheid, maak de saus zoals hieronder beschreven. En omdat ik geloof in de enthousiaste reacties van mijn gasten, deel ik graag mijn recept met jullie.

Spaghetti alla carbonara voor 4 personen

150 g mager spek in reepjes van 2 cm lang en dik gesneden krokant aanbakken in een pan met 2 eetlepels olijfolie extra vergine en een bouquetje verse kruiden (spek krokant buiten en zacht binnen, moet niet uitdrogen…). Kruiden verwijderen en vuur uitzetten.

In een schaal 8 losgeklopte eidooiers (2 eidooiers per persoon, geen eiwit), 60-70 g geraspte parmigiano en een genereuze dosis zwarte peper uit de molen mengen met een paar soeplepels kookwater van de pasta
(circa 1, 1 ½ dl water).

500 g spaghetti 'al dente' koken, afgieten en in de pan doen samen met het spek en het kookvet. De pasta voor een paar minuutjes op smaak laten komen op een zacht vuurtje.

Pan van het vuur, het eimengsel en nog 20-30 g geraspte parmigiano toevoegen (voor de ‘mantecatura’) en de smaak aanpassen met wat zeezout.

Nu het moeilijkste van het hele recept: pasta weer op het vuur en de densiteit van het eidooiermengsel eventueel aanpassen door een iets krachtigere vlam of met nog een beetje warm water van de pasta.
Belangrijk is dat de eieren niet gaan stollen.

Snel serveren op warme borden. Resultaat: zo’n piatto di spaghetti en een glaasje volle wijn schenkt een moment vreugde aan jouw dag.

Genieten!

Gerelateerde artikelen

Amaretti (amandel bitterkoekjes)

Door:

Van mijn vakanties in Verbania, neem ik elke keer heel veel mee als ik terug naar Nederland ga: belevenissen en herinneringen, mensencontacten, de adembenemende schoonheid van de bergen en het meer...

Lees verder

FemNa40