Over de datum en toch nog eetbaar?

Hoe vaak komt het voor dat je voor de koelkast staat en twijfelt of de producten nog eetbaar zijn?

De houdsbaarheidsdatum is verstreken. Dus gooien we het maar weg.

Toch is het zonde, er zijn producten die best nog wel goed zijn. 

 

Het Voedingscentrum heeft aangegeven dat we per persoon per jaar 40 miljoen kilo aan eten weggooien.
Alles bij elkaar opgeteld, praten we over zo'n 800 miljoen per jaar. Dat zijn 100.000 vuilniswagens vol wat ons ruim 155 euro per persoon kost.

Het komt er dus op neer dat we voor 2,6 miljard euro aan voedsel weggooien. Ehm, that’s a lot! Maar wist je dat we dit eten en drinken vaak nog kunnen gebruiken? Bij veel producten hoef je echt niet zao op de houdsbaarheidsdatum te letten en kunt deze nog goed gebruiken. Wat dacht je bijvoorbeeld van eieren en melk?

Labels op verpakkingen

Er kunnen twee verschillende labels op verpakkingen staan; de tenminste-houdbaar-tot-datum (THT) en de te-gebruiken-tot-datum (TGT). Let hier goed op, dat is belangrijk, want ze maken een enorm verschil, schrijft het Voedingscentrum.

Het THT-label wordt gebruikt bij etenswaren die bijna niet bederven, zoals meel. Na de datum gaat de kwaliteit ervan achteruit, maar je kunt ze nog een lange tijd daarna eten.

Bij het TGT-label moet je oppassen. Dit staat op zeer bederfelijke producten, zoals vlees. Op de dag van de TGT-datum kun je het product nog eten anders echt weggooien dan niet meer veilig om te eten. Ook als er staat dat je het een week kunt bewaren in de koelkast.

Eet nooit vlees na de houdbaarheidsdatum, welk label er ook opstaat. Vooral kippen- en varkensvlees zijn een grote bron van bacteriën en leiden vaak tot voedselvergiftiging.

Producten die nog te eten zijn 

Volgens foodjournaliste Joanna Blythman zijn de volgende producten nog gewoon te eten terwijl ze over de datum zijn.

Melk
Gepasteuriseerde melk kun je tot wel 50% langer bewaren mits je het kouder koelt. Plaats de melk achterin de koelkast in plaats van voorin. Je kunt van een beetje zuur geworden melk nog pannenkoekjes maken.
De bacteriën gaan door de hete temperaturen dood.

Eieren
Verrassend genoeg kunnen eieren ook nog gebruikt worden na hun datum. Als je ze bij temperaturen van vijf graden of lager koelt, kunnen ze wel vier tot vijf weken goed blijven. Daarna kun je ze nog gebruiken als je ze kookt.

Bijvoorbeeld een hardgekookt eitje in je salade. Ze mogen niet gegeten worden als roerei, zachtgekookt of gebakken. Dan zijn ze al te ver heen.

Chips
Hoewel chippies zacht worden na de houdbaarheidsdatum, blijven ze nog wel goed. Dit komt door de bewerking met liters zout.

Biscuits
H
iervoor geldt hetzelfde als voor chips; omdat ze zo bewerkt zijn, kunnen ze een eeuwigheid goed blijven.
Als ze zacht of papperig zijn geworden, kun je ze even in de oven doen en dan worden ze weer lekker crunchy.

Gedroogde pasta
Blijft goed tot het einde der tijden, mits goed verpakt in luchtdichte bakjes. Dit geldt voor alle gedroogde producten.

Brood
In de vriezer kun je met brood een tweede ijstijd overleven. Als er een beetje schimmel op zit, kun je dat er gewoon afsnijden. Let erop dat er hierbij tegenstrijdig advies geldt, waaronder die van het Voedingscentrum.

Zij schrijven dat beschimmeld brood in zijn geheel niet meer te eten is, doordat micro-organismen door het hele product zitten en het bedorven hebben.

Ingeblikt eten
In blik gaat eten al superlang mee, maar als je het op een donkere, koude plek zet gaat het nog lang mee.

Verpakte salade
Vaak willen we onze salade niet meer eten omdat de blaadjes er zo treurig uitzien. Je kunt het echter gewoon eten zolang er geen schimmel op zit. De verwelkte bladeren kun je weer oppeppen door het te laten weken in koud water.

Chocolade
Vaak kijken we vertwijfeld naar chocolade die een wit laagje heeft gekregen. Zou het nog wel goed zijn?
Ja hoor! Chocolade vergaat namelijk niet zomaar. Het laagje komt doordat de choco is blootgesteld aan de lucht waardoor het vet smelt en naar de oppervlakte drijft. 

Harde kaas
Kaas zoals cheddar cheese kan nog prima gegeten worden als je de harde buitenkant eraf snijdt.
Hetzelfde geldt niet voor zachte kazen, zoals brie en camembert. Als zij hun versheid verloren hebben, gaan er schadelijke bacteriën in groeien.

Eet jij nog eten wat over de datum is, laat het ons weten en zeker de bewaartips!

Foto

 

Gerelateerde artikelen

FemNa40