Let’s go picknick!

Er zijn altijd plekken waar je kunt picknicken.

Bijvoorbeeld in het park, in een bos, in een wei,
op het dak, in een boomhut of zelfs in je eigen tuin.

 

Als je buiten gaat picknicken, zorg er dan wel voor dat je altijd alles weer mee naar huis neemt en je het afval weggooit. Zo blijven de parken en bossen schoon.  

Er zijn verschillenden soorten picknicken: je kunt een ontbijt-picknick organiseren of in de namiddag gezellig samenkomen voor een 'vieruurtje'. 

Om een leuke picknick te organiseren, heb je het een en ander nodig:
 
  • een groot laken om op te zitten
  • eventueel enkele zitkussens
  • borden, bestek, bekers en flesopener
  • een picknickmand vol lekkers
  • een hongerig gezelschap
     

Ben je op een romantische date, neem dan een roosje mee of enkele kaarsjes. Ga je met de kids op stap, kies dan voor spelletjes: een frisbee, badmintonrackets of een bal.

Ga je ’s middags picknicken, vergeet dan geen zonnebrandcrème. Is de picknick ’s avonds, dan neem je voor de zekerheid een warme trui of een vest mee.

Wat zit er in de picknickmand?

De klassiekers tijdens een picknick zijn de sandwiches. Bruin of wit, met kaas of ham, met of zonder groenten. Sandwiches en broodjes in alle mogelijke vormen en versies scoren gegarandeerd.

Maar om je honger te stillen, zijn er nog een heleboel andere opties:

  • frisse salades
  • heerlijke pastasalades
  • kip
  • hardgekookte eitjes
  • droge worst
  • boterkoeken
  • cakejes of brownies
  • yoghurt
     

Het is handig om zoveel mogelijk thuis klaar te maken. Smeer je sandwiches op voorhand, bereid thuis een (pasta)salade, snijd de cake voor je vertrekt in stukjes. Zo hoef je al het lekkers alleen nog uit te delen.

Plaats een cold- of icepack in je picknickmand om de boel koel te houden. Of neem een koelbox mee, zo houd je ook de dranken een lange tijd koel. 

Wat drank betreft, kun je van alles meenemen: frisdrank, melk, koffie, bier of een flesje wijn. 
Enkele handige tips:

  • Koffie, thee en andere warme dranken neem je mee in een thermosfles.
  • Probeer glazen flessen te vermijden; kies blikjes of giet de inhoud over in plastic flessen die een stuk minder wegen.
  • Kies liever voor kleine blikjes, zo vermijd je geklungel met bekers.
  • Wie graag een glaasje wijn drinkt, doet er goed aan de kurkentrekker niet te vergeten. Plaats drank voor je vertrekt even in de diepvriezer, zo blijft alles net iets langer koel.
  • Wil je cocktails of smoothies serveren, mix ze dan thuis al op voorhand en giet ze in een handige meeneemfles.
     

Onderstaand wat snelle recepten voor een geslaagde picknick.

Kipsandwich met rode ui en druiven

  • 1 pakket (200 g) geroosterde, ontvelde kipfilet, in stukjes gesneden
  • 175 g pitloze druiven, gehalveerd
  • 85 g rode ui, gesneden
  • 3 takken selderie, gesneden
  • 1 bosje verse basilicum, in fijne langwerpige reepjes
  • 140 g amandelschilfers
  •  170 ml mayonaise
     

Bereidingswijze
Voorbereiding: 10 minuten. Meng in een grote kom kip, druiven, rode ui, selderie, basilicum, amandelen en mayonaise. Goed mengen, koelen en opdienen.

BLT kipsalade

  • plakjes bacon
  • 170 ml mayonaise
  • 1 eetlepel fijngehakte verse peterselie
  • 2 eetlepels fijngehakte lente-ui
  • 1 theelepel vers citroensap
  • 1 scheutje worcestersaus
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 450 g kipfilets, gekookt en in stukken gesneden
  • 200 g cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 2 stengels selderij, in stukjes
  • 12-18 blaadjes romaine sla
  • 1 avocado, geschild, zonder pit en in plakjes
     

Bereidingswijze
Doe de bacon in een grote koekenpan. Bak dit op middelhoog vuur gelijkmatig bruin. Snij in blokjes en zet apart. Maak de dressing in een middelgrote kom, doe de mayonaise, peterselie, lente-ui, citroensap, worcestersaus, zout en peper door elkaar en roer met een garde. 

Voeg de kipfilet, tomaten, selderij en bacon toe aan de dressing en roer om zodat alles bedekt wordt met dressing. Zet in de koelkast tot het goed gekoeld is. Serveer op een blaadje sla en garneer met de avocado plakjes.

Appel-pindakaas sandwich

  • 2 sneetje volkorenbrood
  • 1 eetlepel pindakaas, meer of minder naar voorkeur
  • 1 kleine appel, geschild, geboord en geraspt
     

Bereidingswijze
Voorbereiding: 2 minuten. Beide sneetjes met een dun laagje pindakaas besmeren. Geraspte appel erover verspreiden en de sneetjes met de pinda-kaaskant op elkaar leggen. Meteen serveren.

Kalkoenwraps met avocado (5 stuks)

  • 5 tortillawraps
  • 10 dunne plakjes geroosterde kalkoenfilet
  • 1 avocado - geschild, pit verwijderd en in plakjes gesneden
  • 100 ml zure room
  • 50 g geraspte jong belegen kaas
  • salsasaus om te serveren
     

Bereidingswijze
De wraps in een grote, niet-ingevette koekenpan op middelhoog vuur verwarmen tot ze licht gebruind en krokant zijn. Kalkoen, avocado, zure room en kaas gelijkmatig over de warme tortilla's verdelen. Oprollen en serveren met salsasaus.

Have a nice day!

Gerelateerde artikelen

FemNa40