Risotto met ananas en groene asperges

Alhoewel risotto een traditioneel gerecht is, mogen wat mij (foodness) betreft de tradities best wat opgeschud worden.

Aan deze klassieke risotto met asperges, Parrano kaas en citroensap, heb ik daarom - houd je vast - hele kleine blokjes ananas toegevoegd.

Niet aan de Italianen vertellen, want dan word ik op de brandstapel gezet wegens heiligschennis.

 

De hoeveelheden in dit recept zijn voor twee personen. Als je het lekker vindt, kun je nog wat extra kaas toevoegen. Parrano is een echte Italiaanse kaas met een nootachtige smaak, die vernoemd is naar het dorpje waar de maker zijn inspiratie voor de kaas vandaan haalde. Schattig he?

Benodigdheden

  • Risotto rijst 150 g
  • Kippenbouillon 300 ml
  • Witte wijn 50 ml
  • Rode ui 1/2
  • Parrano kaas 25 g, geraspt
  • Groene asperges 300 g
  • Ananas 50 g
  • Basilicum 1 takje
  • Citroen 1/2, voor sap & rasp

Bereiding

Verhit een scheut olijfolie in een pan met een dikke bodem. Fruit de gesnipperde ui een minuut of drie in de olie. Voeg de risottorijst toe en roer tot elke rijstkorrel bedekt is met een klein laagje olie. Schenk de wijn in de pan en roer door tot de rijst plakkerig is. Voeg scheut voor scheut de bouillon toe en blijf af en toe roeren. Ga door tot alle bouillon op is.

Maak in de tussentijd de asperges schoon. Was ze en snijd 2 centimeter van de onderkant. Kook de asperges in 4-5 minuten gaar. Giet af en laat staan.

Als alle bouillon opgenomen is en de rijst bijna beetgaar is (na een minuut of 20) voeg je de Parrano kaas toe, evenals het citroensap. Rasp er ook ongeveer een beetje citroenschil overheen, ongeveer een theelepel.
Snijd indien gewenst twee of drie asperges in kleine stukjes in roer ze door de risotto. Snijd ook de ananas in hele kleine stukjes en roer die door de risotto.

Verdeel de risotto over twee borden en serveer de asperges erbij. Strooi er eventueel nog wat meer Parrano kaas over (hoe meer kaas, hoe beter!) en verdeel de basilicum over de borden.

Eet smakelijk!

Gerelateerde artikelen

Amaretti (amandel bitterkoekjes)

Door:

Van mijn vakanties in Verbania, neem ik elke keer heel veel mee als ik terug naar Nederland ga: belevenissen en herinneringen, mensencontacten, de adembenemende schoonheid van de bergen en het meer...

Lees verder

FemNa40