Schoenlapperstaart

5 Oktober was de nationale maak-een-appeltaart-dag. Daar maakte ik gebruik van en bakte een schoenlapperstaart.

Mijn moeder maakte altijd verschillende taarten en cakes als er bij ons thuis iemand jarig was.

Naast haar beroemde sinaasappelcake deed deze luchtige appeltaart het ook enorm goed.
De combinatie van appelmoes met kaneel, verkruimelde beschuit en geklopte eiwit maakt hem bijzonder.

 

Ik heb in de loop der jaren al heel wat appeltaarten en -cakes gezien en geproefd, maar dit blijft één van mijn favorieten. Hij is lekker licht omdat hij geen bodem heeft en dat maakt de bereidingstijd ook een stuk korter.

Ik paste het oorspronkelijke recept een beetje aan, omdat ik geen beschuit in huis had. In plaats daarvan nam ik cereals bestaande uit geroosterde spelt-, haver- en gerstvlokken met rozijnen, pompoenzaden en noten. En dat maakt hem extra lekker en wat steviger.

Oud recept

De schoenlapperstaart schijnt uit de Gouden Eeuw te stammen. Het recept is al terug te vinden in kookboeken uit die tijd. De naam zou verband houden met de gelijkenis van de bovenkant met de taart met een versleten zool. Ik weet niet of dat waar is, maar het klinkt leuk in ieder geval.

Normaal gesproken wilden de rijken indruk maken met hun gerechten, maar omdat zij bij hun buitenverblijven vaak een (moes)tuin hadden met een overvloedige oogst van groenten en fruit gingen ze waarschijnlijk wat meer ‘ back to basic’, met als een van de resultaten deze simpele, pure taart.

Benodigdheden (8 stukken)

600 g goudrenetten, geschild en in stukjes
2 el suiker
2 el water
1 volle tl kaneel
80 g cereals*
50 g boter
4 biologische eieren
snuf zout
poedersuiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C (gewone elektrische stand). Klem een stuk bakpapier tussen bodem en rand van een springvorm van 18 cm  Ø en vet de vorm goed in. Roer de appelstukjes om met de suiker en breng ze samen met het water aan de kook op het kleinste pitje.

Roer regelmatig om en kook tot een grove moes. Laat 15 min afkoelen onder af en toe omscheppen en meng de kaneel erdoor. Maal de cereals op de medium-stand van een koffiemolen of in een hakmolentje en roer door de appelmoes. Smelt de boter en splits de eieren.

Klop de boter en de eierdooiers door de appelmoes. Klop de eiwitten met het zout tot stijve pieken en spatel ze door het mengsel. Schep dit meteen in de vorm en bak de taart in 50 min. goudbruin en gaar. Laat hem in de vorm 20 min. afkoelen en haal dan voorzichtig de rand los.

Verwijder deze en laat nog 30 min. afkoelen. Verwijder dan ook bakpapier en bodem en zet de taart op een rooster om helemaal uit te dampen. Zeef er royaal poedersuiker boven.

*kies je eigen favoriet of gebruik 8 volkorenbeschuiten.

Gerelateerde artikelen

FemNa40