Courgette-worteltaart

Het lukt me niet altijd met koken dat ik alle benodigde ingrediënten ook allemaal gebruik.

Vaak houd ik dan halve paprika's, avocado's,
een paar wortels en andere groenten over.

Geen probleem, want de beste ideeën voor gerechten krijg ik vaak als ik iets bedenk met wat er nog in huis is.

 

Wat ik van gisteravond over heb, is een wortel, een courgette en restjes kaas als feta en zachte geitenkaas.
Niet zo heel veel dus, maar ik kan er een lekkere taart van maken.

Door de groenten in plaats van in plakken in linten te schaven en ze rechtop in een ronde schaal te zetten,
krijg je meer volume en oogt de taart royaler. Met een groene salade erbij creëer je een heerlijke maaltijd zonder vlees of vis.

Ik schaafde de linten met een kaasschaaf, maar je kunt ook een mandoline gebruiken als je die hebt. Je moet er even de tijd voor nemen om de plakken ongeveer even dik te krijgen. De laatste linten sneed ik met een mes, zodat alles gebruikt kan worden.

Je kunt ook een beetje smokkelen met halve plakken als je de linten in de vorm zet, dat zie je niet terug na het bakken. Wil je wat minder bite, kook de wortellinten dan 2 minuten voor. Het rode pepertje kun je ook weglaten. Voeg dan wat meer basilicum toe.

Courgette-worteltaart (4 personen)
 

Benodigdheden

2 geschilde winterwortels
2 courgettes
olijfolie
8 eieren
1 el Provençaalse kruiden
1 gedroogde rood pepertje, verkruimeld
1 teen knoflook, in plakjes
samen 100 g restjes kaas, bijvoorbeeld feta en zachte geitenkaas, verbrokkeld
vers gemalen vierseizoenen-peper, zout
paar takjes basilicum


Bereiding

Verwarm de  oven (hete luchtfunctie) voor op 200°C. Schaaf de wortel en de courgette in dunne linten.
Bestrijk een ronde vorm van 22 à 24 cm doorsnede dun met olie en zet de linten er, beginnend langs de rand,
in cirkels in. Wissel hierbij wortel en courgette af.

Klop de eieren met een garde flink los en roer de kruiden, de rode peper, de knoflook en de kaas erdoor en maak op smaak met peper en eventueel zout. Scheur een paar blaadjes basilicum fijn en roer ze door het ei-mengsel.

Schenk het met beleid over de groenten en duw de kaas hier en daar tussen de groentelinten. Bak de taart in 30-35 minuten gaar en goudbruin. Leg er, als de bovenkant te bruin dreigt te worden, een stuk aluminiumfolie op.

Laat de taart 5 minuten rusten in de vorm voor je hem aansnijdt. Garneer met nog wat basilicum en druppel wat olie rondom op de borden.

Eet smakelijk!

Gerelateerde artikelen

BBQ enquête

Door:

Vanaf april wordt de barbecue bij de meeste Nederlanders tevoorschijn gehaald en in de zomermaanden gaan we helemaal los.

Lees verder

FemNa40