Crostata al limone

Ik kook heel graag met kinderen. Hun energie, enthousiasme en nieuwsgierigheid is zo aanstekelijk dat mijn kinderlijke kant wakker geschud wordt.

 

Koken is ook een zeer pedagogische activiteit. Een kind leert op een ludieke manier belangrijke aspecten van het leven: de discipline, het interageren, planmatig en met aandacht werken, het geduld, fouten maken en fouten herstellen, het doorzettingsvermogen…

Ook de creativiteit en fantasie worden geprikkeld: het ontdekken van smaken en het creëren van iets moois, vormgegeven op een bord.

Een paar dagen geleden heb ik met mijn lieve dochter een taart gebakken en omdat ik zo tevreden ben over het resultaat, wil ik dit recept met jullie delen.

Benodigdheden 
 

Zanddeeg
300 g bloem
180 maïzena
250 g boter
140 g poedersuiker
1 ei
de schil van een citroen
een puntje zout en vanillemerg (eventueel voor de consistentie ook een paar druppeltjes water)

Citroencrème
100 ml citroensap
de schil van 2 citroenen
200 g suiker
4 eidooiers
40 g maïzena
400 ml volle melk

Bereiding

Laat het deeg in de koelkast rusten voor een paar uurtjes, bedekt met plastic folie. Doe de melk en de citroenschil in een steelpan en verwarm het tot het net niet kookt.

Klop apart in een kom de eierdooiers met de suiker luchtig. Meng er de maïzena doorheen. De warme melk zeven boven het eimengsel en goed mengen.

Doe het mengsel terug in de steelpan en verwarm dit al roerend met een houten lepel op een heel laag vlammetje. Zodra de crème dikker is geworden en het bijna kookt, voeg dan de citroensap toe en verwarm het nog zo’n een paar minuten.

Giet de dikke citroencrème in een kom, bedek met plastic folie en laat afkoelen.

Haal nu het zanddeeg uit de koelkast. Een gedeelte, zeg maar 200 g, houd je apart voor de decoratieve reepjes.

De rest van de deeg rol je, op een met bloem bestoven werkblad, voorzichtig uit (je kunt ook voor het gemak het deeg uitrollen tussen 2 laagjes plastic folie). Deegdikte: 5-6 mm.

Beboter een vlaaivorm met een diameter van 24 cm. Bedekt dan de vorm met de cirkel zanddeeg. Haal het overtollige deeg met een deegsnijder met kartelwiel weg. Prik met een vork een aantal gaatjes in het deeg.

Rol nu het 200 g overgebleven deeg tot een lengte van 25-26 cm uit en snijd met de deegsnijder een aantal reepjes (1 cm dik).

Leg de afgekoelde citroencrème in de taartvorm en bedek horizontaal en verticaal met de deegreepjes.
Wat poedersuiker op de taart en in de oven doen voor 35-40 minuutjes op 170°C.

Geniet van jouw kinderen en jullie taart!

Foto

Gerelateerde artikelen

BBQ enquête

Door:

Vanaf april wordt de barbecue bij de meeste Nederlanders tevoorschijn gehaald en in de zomermaanden gaan we helemaal los.

Lees verder

FemNa40