Zelfgemaakte uienjam

Een boterhammetje met vruchtenjam lusten we allemaal wel en sommige mensen maken de jam zelf.

Ook ik houd van een zoete hap, maar bedacht me een keer dat een hartige jam ook wel eens lekker kon zijn.

 

Ik kwam op het idee om een uienjam te maken. Een lekkere hartige jam die je op talloze manieren en bij vele gerechten kunt gebruiken.

Uienjam (ca. 6 potten van 250 ml) 
 

Benodigdheden
1 kg uien, gesneden in dunne halve ringen
2 eetlepels olijfolie
300 g suiker
75 g mosterdzaad
400 ml rode wijnazijn
300 ml zoete chilisaus

Bereiding
Bak de uien 20 tot 30 minuten in de olijfolie tot ze glazig zijn. Voeg de suiker toe en roer tot het opgelost is. Roer het mosterdzaad, de azijn en chilisaus erdoor. Laat de jam ongeveer 30 minuten inkoken.

Controler of de jam klaar is door een klein beetje op een schoteltje te scheppen en zet het voor 2 minuten in de diepvries. Wanneer er een vliesje opkomt als je er met je vinger zacht op drukt, dan is hij klaar.

Schenk de jam in gesteriliseerde potten, veeg de rand van de potten goed schoon met azijn en sluit ze af.

Een ongeopende pot jam is goed te bewaren buiten de koelkast, maar zodra er vanaf genomen is wel in de koelkast bewaren.

Tip
Denk eens aan een stokbroodje of een geroosterde boterham waarop je als bodem de uienjam smeert en daarbovenop bijvoorbeeld plakjes gebraden gehakt drappeert. Smullen toch?

Gerelateerde artikelen

Brood! (1)

Door:

Voor brood breken revoluties uit, voor brood wordt gevlucht en gevochten, hard gewerkt en gezweet. We leven voor brood. Brood en water zijn leven!

Lees verder

Brood! (2)

Door:

In de afgelopen twee weken heb ik in mijn keuken hard gewerkt en een aantal experimenten gedaan om (wat ik noem) het echte brood te krijgen. Hieronder mijn recepten.

Lees verder

FemNa40