Ik blog, jij blogt, wij bloggen

Bloggen, had hier iemand 15 jaar geleden van gehoord? We bloggen wat af tegenwoordig.

We bloggen over ons leven, over wat ons beweegt, we brengen een mening naar buiten die zonder de huidige staat van dienst inzake online media, nooit gehoord zou worden.

Wij worden gehoord en we krijgen overal podia om onze hersenskronkels tentoon te stellen.

 

Laten we wel zijn, wij bloggers zijn vaak van de crea bea afdeling, alleen gaan wij niet in de weer met een punniksetje of een breinaald. Nee, wij proberen op een creatieve wijze onze gedachten te verwoorden op een digitaal papiertje. Toch bestaan er vandaag de dag nog wat onduidelijkheden over de definitie van een blogger en een columnist.

Wat is nou een blogger of een blog?

Een weblog of blog is een persoonlijk dagboek op een website dat regelmatig, soms meermalen per dag, wordt bijgehouden. Meestal gaat het om teksten die in omgekeerde chronologische volgorde verschijnen. De auteur, ook blogger genoemd, biedt in feite een logboek van informatie die hij wil meedelen aan zijn publiek, de bezoekers van zijn weblog. Meestal gaat het om tekst, maar soms ook foto's (een fotoblog), video (vlog) of audio (podcast).

Wat is nou een columnist?

Een columnist is een publicist met een vaste plek (column) in een krant, een weekblad, bij de radio of op een website. Pure columnisten zijn schrijvers die geen romans of gedichten schijven, maar die als schrijver uitsluitend columns vervaardigen, zoals Jan Blokker, H.J.A. Hofland, Renate Rubinstein en Hugo Brandt Corstius.

Sinds de jaren tachtig zijn er steeds meer columnisten bijgekomen die in de eerste plaats bekend zijn van hun niet-schriftelijke uitingen in theater of op televisie. Hoewel ook zij zich als schrijver alleen via columns uiten kunnen zij niet als pure columnist gelden, omdat hun columns niet hun enige en zelfs niet hun belangrijkste podium vormen. Het bekendste voorbeeld van dit type is de cabaretier Youp van 't Hek.

Met grote dank aan Wikipedia die mij enkele minuten van mijn tijd teruggeschonken heeft om het bovenstaande over te nemen.

Lang leve het internet. Zonder internet geen informatie, maar nog ouderwetse encyclopedieën. Zonder internet geen websites, geen websites ook geen Femna40. Zonder Femna40 was ik nu niet driftig aan ‘t typen om rapido een column uit mijn computer te rammen.

Tja... dus ik ben een columnist. Iemand die een vaste plek heeft om zijn verhaal te schrijven. Of mag ik mijzelf ook een schrijver noemen? Ooit heb ik met volle overgave een prachtig verhaal geschreven. Keihard afgewezen door de uitgeverij. Het manuscript ligt nu ergens zielig op een floppy te vergrijzen op mijn zolder.

Daarom niet minder blij om jullie lezers te verblijden met mijn hersenspinsels bij Femna40. Soms vinden jullie ze leuk, soms echt heel stom en nog leuker is het, als er een gezellig gekwetter door ontstaat en ik jullie schijnbaar kan bewegen om te reageren.

Ik ben een blijde blogger en dankbaar voor het vaste podium wat ik heb binnen het team van Femna40! Of moet ik nu zeggen, ik ben een blijde columniste? Anyway, ik ben blij dat ik schrijf.

Gerelateerde artikelen

FemNa40