Column: IQ-test en David Hasselhoff

De column van vorige week is er een beetje bij ingeschoten, omdat ik een paar dagen geheel onverwachts op onze kleindochter heb gepast,
het kindje van Willibrords dochter.

Haar vader had die week te horen gekregen dat zijn vader niet meer beter wordt en hoogst waar-schijnlijk niet langer dan 2 maanden te leven heeft. Geheel onverwachts kwam deze boodschap,
nadat de man helemaal uitgeput uit zijn zonnige winterbestemming was gekomen.

 

Het nare is dat er in september bij een volledige check-up was gezegd dat hij volledig gezond was en lekker kon gaan overwinteren. Nu blijkt dat men in september over het hoofd had gezien dat er vlekken te zien waren op de foto van zijn longen! Omdat wij een zeer hechte familie zijn, leven we enorm mee met elkaar en ook nu met de familie van onze schoonzoon. En ik vind het niet meer dan logisch dat wij er zijn als de kinderen ons nodig hebben, in welke vorm dan ook. Dan wijkt gewoon even alles!

Mijn grote hobby: de administratie

Afgelopen week was weer als vanouds. Ik was bezig met de laatste hand te leggen aan mijn grote hobby (not): 
de administratie en jaarstukken klaarmaken voor de accountant, toen ik op woensdagmorgen om 08.30 uur een whatsappje kreeg van onze schoonzoon: 'Help!, Eliza heeft een studiedag! Kan ze naar jullie toe'?

W. en ik zouden ons die dag voorbereiden op de IQ-test die hij 's'avonds moest doen bij BNN. Eliza kwam gezellig en het eerste wat ze altijd wil als ze bij ons komt, is een bruine boterham met chocoladepasta. Nadat ze deze op had gepeuzeld, ging ze mij helpen met gaatjes maken in de brieven, zodat ik die in hoog tempo allemaal kon opbergen. Ik wilde per se die administratie afhebben, dus heb ik haar volledig educatief niet juist, maar wel o zo praktisch (voor mij) de rest van de ochtend voor de tv gezet.

Aan het eind van de morgen was W. thuis van een vergadering, zodat hij even wat meer aandacht kon geven. Haar moeder kwam rond twee uur en bleef natuurlijk even gezellig hangen. In mijn ooghoeken zag ik de rommelige eettafel met alle mappen, dagafschriften en correspondentie mij lachend aankijken en denken... helaas Gees, 't wordt niets meer vandaag!

Voorbereiding in rook op

Maar zowel W. als ik vinden het super gezellig en fijn om quality time te hebben met onze kinderen, dus de administratie moest maar weer even wachten. Net toen Rebecca op wilde stappen, belde een oud cameraman van 'De Week van Willibrord' aan voor een bak koffie. Hij had net voor het Humanistisch Verbond opnames in de buurt gehad en wilde zijn oude baas even opzoeken.

Omdat W. vroeger ook al zijn kinderen overal bij betrok, werd het een gezellige reünie met allerlei oude verhalen en herkenning. Ondertussen tikte de klok verder en W. zag zijn voorbereiding voor de IQ-test helemaal in rook opgaan. Tegen vieren zei Rebecca: 'misschien is het wel leuk en gezellig als Merel bij ons komt slapen. Wel zo makkelijk voor jullie als het erg laat wordt vanavond'.

Ik weet dat Merel het altijd heel erg gezellig vind om bij haar 'grote zus' te logeren en handig, want zij woont maar drie minuten fietsen van school, terwijl ze van ons huis ruim een half uur moet fietsen. Ik probeerde Merel via de mobile te bereiken, maar net op dat moment had ze haar telefoon niet aan. Uiteindelijk is het allemaal wel goedgekomen.

Oude testen

Terwijl ik nog wat spulletjes naar Merels logeeradres bracht, bleef cameraman Peter nog even zitten bij Willibrord. Ondertussen was het al ruim 6 uur geworden en om 19.30 uur moesten wij in Hilversum zijn voor de opnamen van de Nationale IQ-test. W. had zich nog steeds niet kunnen voorbereiden, anders dan gezellig keuvelen met kleindochter, dochter en oud medewerker. Ik had een paar oude testen opgezocht, zodat hij wist wat de manier van vragenstellen was en wat hij zoal kon verwachten, maar we waren er nog steeds niet toegekomen om ze daadwerkelijk te maken.

Snel voor onze 'chauffeur' Bert (de oude geluidsman) ons kwam halen, liep ik met W. een paar vragen door.
Hij had 10 jaar geleden ook al eens meegedaan en daar had W. geen goede score, passend bij zijn intelligentie, gehaald en dan baal je toch! Dus vandaar nu mij aanpak, om even van tevoren wat vragen door te nemen.
Zelfs vlak voor de uitzending hebben we nog wat vragen gedaan. Willibrord was dan ook volledig ontspannen en relaxed.

In de studio

Maar wat was het een lange zit zeg! Bloedheet daar in de studio en totaal geen pauze. Achter de tribune van de 'vuilnismannen' was er een VIP lounge ingericht, waar ook de presentator van Shownieuws zat om mee te doen aan de test. Ik had toch mijn Ipad bij me, dus heb ik ook de test gedaan (score 120!). Ik zag op het scherm W. steunen en zuchten tijdens het maken van de vragen, terwijl Prem allerlei ongenuanceerde en beledigende opmerkingen maakte naar de verschillende doelgroepen. Begreep later dat werkelijk iedereen zich wild had geërgerd aan de man.

Aan het einde kwam het verlossende woord. Prem was eerste geworden met een IQ-score van 116 en Willibrord tweede met 111, een verbetering van 11. Later begrepen wij van die verschrikkelijk leuke en knappe vrouwelijke professor, dat zijn score hoger is, omdat er geen leeftijdscorrectie was toegepast op zijn leeftijd, dus eigenlijk zou W. hebben gewonnen. Willibrord vond het al lang best en we sloten de avond gezellig af met een drankje in de bar van de studio met iedereen die aan het programma had meegewerkt. Uiteraard waren wij, samen met de professor en haar man! de laatste die het licht uitdeden.

AccelerationTour 2014

De volgende dag gingen W. en ik op weg naar wat zakelijke afspraken, om in de middag de lancering van de Acceleration Tour 2014 bij te wonen. We hadden geen idee wat we konden verwachten. Iets met auto's!
Bleek het een mega groot gebeuren te zijn, waar formule 3 auto's kwamen aanracen, de hele Nederlandse en buitenlandse pers was uitgelopen om dit schouwspel te bekijken.

Het toneel van dit alles was het theater waar ook Soldaat van Oranje wordt opgevoerd. Binnen in de zaal werden wij opeens verrast met een optreden van niemand minder dan een zingende David Hasselhoff. Later waren er wat persmomentjes, waar ook foto's van ons werden gemaakt. Na ons kwam David aanlopen en wat doet mijn brutale man... Hij zegt: 'Hi, I'am Willibrord. How are you?' Waarop alle aanwezige fotografen gelijk riepen: 'hé Willibrord, kijk eens even deze kant op'! David stond er maar een beetje schaapachtig bij. Weet hij veel wie Willibrord is!

Nog even langs kantoor

Later reden wij nog even via het kantoor van W's kinderen naar huis. Barbara, van Frequin Producties,
houdt naast haar vele drukke werkzaamheden ook de Social Media bij. En toen wij aankwamen met de foto van David Hasselhoff, handenschuddend met W., zette zij deze gelijk op Twitter met de tekst: @Davidhasselhoff kwam speciaal over om zijn vriend Willibrord te feliciteren met zijn 2e plek in de IQ-test.

Alle medewerkers van het kantoor lagen dubbel van het lachen! Ach, je komt toch niet iedere dag de 'spetter' van Baywatch tegen nietwaar!

FemNa40