Geen Sissi, maar SOMM: een foodfilmvakantie

'I feel it in my fingers

I feel it in my toes'.

De kerstvakantie is bijna hier. Ook voor de grumpy ones onder ons is er nu echt geen ontkomen meer aan!

 

Ik was afgelopen week bij de huisarts... en zelfs op zo’n plek, die toch eigenlijk doordrenkt hoort te zijn van kleine kwaaltjes, ongelooflijk ongemak en verschrikkelijk verdriet, blijkt de Christmas spirit gewoon doorgedrongen en zat ik dus - alsnog - in een vlijtig gedecoreerde wachtkamer.

Geloof mij: vandaag of morgen dendert de kerstsfeer onvermijdelijk en onverbiddelijk óók de laatste zich tot op heden nog moedig staande houdende winkels, restaurants en huiskamers binnen.

Tidings of comfort and joy

Zelf ben ik - als eeuwige laatbloeier - inmiddels ook maar lekker overstag gegaan voor wat commercieel opgelegde kerstsfeer. Dus zing ik gewoon voluit met Nick en Simon mee. En met Mariah Carey. En vraag ik een plaatje aan bij Serious Request. En heb ik op de valreep toch nog stiekem wat kerstlichtjes aangeschaft en een handje kerstkransjes in een onooglijk presenteerschaaltje op tafel gezet. Kom ik hier gewoon voor uit.

De televisie doet ook aardig mee, trouwens. Romantische comedy’s, cabaret, jaaroverzichten, concerten, kinderfilms… niet te doen. En van die films die je al tien keer hebt gezien natuurlijk. Love actually is al geweest dit jaar. En was - ook dit jaar - weer geweldig. 'Yes is being my answer' en het harverscheurende 'just in cases'. Check; afgevinkt. 

Fijne vakantie-foodfilms

Maar daar mag het van mij dit jaar bij blijven, want… Schrek, Annie en Sissi; zelfs ík trek hier de grens. In plaats daarvan heb ik de kerstvakantie gekroond tot het ideale moment om de fijnste foodfilms die ik dit jaar zag,
nog eens lekker terug te kijken.

Een eigen jaaroverzichtje, zeg maar. Want; van eten en drinken op het beeldscherm is het bijna net zo genieten als aan tafel! El Bulli; cooking in progress, More than Honey en Jiro dreams of sushi, bijvoorbeeld. Niet het meest actuele aanbod, maar dat hoort heel erg bij kerst. Dus hup, de bank op.

Hier mijn tips en zoals je van mij gewend bent, komen zowel de verfilmde wijnen als spijzen aan bod.

SOMM, The Documentary

 

So there is this diploma…

Niet zozeer voor de Foodies, Foodista’s, Culi’s en Kookgekjes. Maar wél voor de liefhebber van de wondere wereld van wijn en een kijkje achter de schermen bij de vakidioten die zich er in bekwamen. Een heerlijk interessante documentaire waarbij vier fanatieke sommeliers gevolgd worden in hun voorbereiding naar het prestigieuze examen voor Master Sommelier.

'The hardest test you’ve never heard of'. Competente en competitieve karakters met niet alleen doorzettingsvermogen, maar ook met obsessieve trekjes, prachtige beelden van druiven, glaswerk,
het productieproces en de landschappen, continue begeleid door meeslepende strijkersmuziek.

Over studeren en proeven, de geur van een net geopend blik tennisballen en de offers die men brengt, op weg naar de top. 'SOMM takes you on the ultimate insider’s tour into a world of obsession, hope and friendship in red, blanc and sometimes rose'. Indrukwekkend portret over topsport en toewijding. Spannend tot het einde. En een ideale pairing met een glas rood op de bank.

Make Hummus, Not War

 

Hierover blogde ik al eerder in het vooruitzicht naar het FoodFilmFestival van dit jaar. Een prachtige en amusante zoektocht naar de oorsprong van een conflict uit het Midden Oosten, waarover je nog niets in de krant las. Een hommage aan een van de oudste bereidingen ter wereld en de landen die dit erfgoed claimen.

Filmmaker Trevor Graham neemt ons mee op reis langs gepassioneerde rivaliteit, eeuwenoude familierecepten, authentieke hummus-bars, oververhitte politici en eetculturen, die meer gemeenschappelijke aspecten dan grote verschillen onthullen.

Grappige en intense verhalen, humoristisch aan elkaar gepraat en flitsend gemonteerd. Behalve een rij aan antwoorden op de vraag 'can a region own a food?', wordt er ook nog knipogend een gooi gedaan naar vrede.

'Call me crazy, call me naive, but if hummus is a food of love, could it be the food of peace?'. Als dát geen kerstboodschap is…?!

Ho Ho Ho. Ik schud de kussens van de bank vast op, de afstandsbediening ligt klaar en ik doe nog een graai in mijn kneuterige kerstkransjesbakje. Kaarsjes aan: ík geef me over.

Kerstvakantie: kom d’r maar in! Happy Holidays! 'It’s the most wonderful time of the year…'

Gerelateerde artikelen

Uitgelicht

Door:

Dagelijks worden we overspoeld met grappige en onwerkelijke situaties en berichten. Deze worden massaal op Facebook, Instagram, Pinterest en in de kranten gezet.

Lees verder

FemNa40