Gewoon mooi oud worden

‘Ik word oud’, verzuchtte onlangs een vriendin die de vijftig nadert.

‘Ach... troostte ik haar, je weet toch dat vijftig het nieuwe veertig is!'

 

Dat is overigens ook wel een beetje waar. Vijftigers zien er anders uit dan vroeger. Het is een nieuwe generatie die de kans heeft gekregen het anders te doen dan te doen als vijftigers voor hun tijd.

Zelf vond ik - om die reden - vijftig worden geen probleem. Gewoon maar doorgaan, was mijn devies.
‘Houden zo’, kreeg ik bij die verjaardag te horen.

Onlangs kwam ik bij het opruimen van mijn werkkamer ook een uitgave van het blad Linda tegen. Die ging vooral over de restyling van je uiterlijk. Hoe stralend je tevoorschijn kon komen na een facelift of een deel daarvan.

Hoe een borstvergroting of verkleining je intens tevreden kon maken met zo’n ingreep. Nadelen heeft zo’n ingreep ook. Want hoe mooi een en ander ook is uitgevallen, opeens valt het je op dat er nóg wel een en ander te verhapstukken valt aan je lichaam.

Ik heb een kennis die er een sport van heeft gemaakt nagenoeg van top tot teen een soort Barbie te worden. Daar is ze in geslaagd en wel zodanig dat bijna niemand haar meer herkent. De ingrepen zijn overigens wel in het buitenland gebeurd, in een speciale kliniek met een herstelhotel erbij.

Maar in de Linda die ik toen in mijn handen hield, werden ook de mislukkingen getoond. Vreselijk. Twee wangen die op verschillende hoogte zaten, borsten met lelijke littekens, wenkbrauwen die zo opgetrokken waren dat de bezitster ervan voortdurend hoog verbaasd leek.

Stel je toch eens voor dat je er aanzienlijk lelijker op geworden bent in plaats van mooier. Je spiegelbeeld helemaal niet meer herkent. Esthetische chirurgie, gedaan door een arts wiens het vak het ook werkelijk is,
kan een zegen zijn als er een werkelijke reden is om er gebruik van te maken.

Oogleden die bijvoorbeeld te ver gezakt zijn. Een beetje bijschaven waar het werkelijk nodig is, ook uit gezondheidsredenen, kan een wereld van verschil maken. Maar mooi en waardig oud worden, goed met je lichaam en je geest omgaan, dat heeft ook een bepaalde kwaliteit die heilzaam is.

Gerelateerde artikelen

50 Shades of 50 worden (4)

Door:

Mijn vriendin (zij is gelukkig ouder) en ik hebben het jarenlang geroepen: wij werden ieder jaar 38 jaar. We hebben dit lang volgehouden. Van 38 naar 50 is wel een hele grote sprong.

Lees verder

FemNa40