Eerder oud door suiker?

Er kwam mij een onderzoek onder ogen waarbij gekeken werd naar het effect dat suikerrijke frisdrank heeft op onze gezondheid.

Het blijkt namelijk dat mensen die dagelijks enkele keren genieten van dit soort mierzoete drankjes dit moeten bekopen met een korter leven. 

 

Door dagelijks 2 blikjes cola te drinken kan je biologische leeftijd met 4,6 jaar toenemen ten opzichte van je kalenderleeftijd. Volgens de onderzoekers worden de telomeren in de cellen zichtbaar korter met ziekte en een vroegere dood als gevolg.

Wat zijn telomeren

Telomeren zijn de beschermkapjes van onze DNA. Bij elke celdeling worden ze ietsje korter. Mensen met lange telomeren zijn over het algemeen langer vitaal en jong. Het gekke is dat frisdrank met witte suiker voor kortere telomeren zorgt, terwijl vruchtensap met natuurlijke suikers een lichte verlenging liet zien. Wat zou hier aan de hand kunnen zijn?

We weten dat telomeren lang blijven als we voldoende antioxidanten binnenkrijgen. Dit kunnen antioxidanten zijn uit chocolade of rode wijn, maar ook antioxidanten uit vruchtensap. Het verwerken van suiker kost ons lichaam de nodige vitamines en mineralen.

Mineraal als bouwstof

Natuurlijke suikers gaan vergezeld van deze co-stoffen, waardoor je lichaam ze niet uit de reserves hoeft te halen. Bovendien bevatten vele enzymen in ons lichaam een mineraal als bouwstof. Daarom is het belangrijk om voldoende mineralen in je systeem te hebben, zodat je lichaam er enzymen met antioxidantkracht van kan maken. Suiker rooft mineralen, waardoor je dus je lichaamseigen antioxidanten minder goed kan aanmaken.

Een zoutoplossing van Keltisch zeezout is een prachtige manier om wat extra mineralen binnen te krijgen, maar ook groenten en fruit bevatten zeer veel antioxidanten. Ik maak zelf vaak in de ochtend met mijn slowjuicer een sapje van komkommer, selderij en wat kiemen. Vooral kiemen zijn extreem rijk aan antioxidanten,
die verlengend kunnen werken op de telomeren.

Glucosinolaten

Kruisbloemige groenten zijn rijk aan glucosinolaten. Dit zijn zwavelhoudende stoffen die de plant aanmaakt om zich tegen vraat te beschermen, een insect krijgt er buikpijn van. Wij mensen krijgen er geen buikpijn van, integendeel. Het blijkt dat glucosinolaten ontzettend goed zijn voor onze gezondheid.

Broccoli staat bekend als een kankerremmer en dat wordt gezocht in het glucosinolaat genaamd sulforafaan. Een ander glucosinolaat is DIM. Dit stofje zit ook in de bladeren van kruisbloemige planten zoals kolen en broccoli.

Het leuke is dat in de bladeren van kiemen extreem veel DIM terug te vinden is. Dit komt doordat kiemen slechts enkele blaadjes hebben en ze deze dus extra goed moeten beschermen. Vandaar dat het maken van sap van kiemen met een slowjuicer voor heel veel goed opneembare antioxidanten kan zorgen.

Antioxidanten

Andere voedingsmiddelen die veel antioxidanten bevatten zijn onder andere boerenkool, bieten, spinazie, bosbessen, granaatappel en vele kruiden. Kruiden hebben vaak een erg sterke antioxidantwerking. De beste kruiden zijn curcuma, kaneel en oregano.

Ik maak vaak een verse tomatensoepje voor tussen de middag, met daarin erg veel Italiaanse kruiden.
Deze kruiden werken samen om een nog krachtiger werking op het lichaam uit te oefenen. Dit als aanvulling op de antioxidanten van tomaten, lycopeen genaamd. Lycopeen wordt door verhitting krachtiger.

Stressfactor

Toch moeten we de kracht van voeding niet overschatten. Met voeding kun je veel doen om je telomeren lang te houden, maar doorslaggevend is eigenlijk de stressfactor in je leven. Het is heel belangrijk dat de hoeveelheid stress in je leven en je draagvermogen van stress in balans zijn met elkaar.

De wereld en de mensen om je heen kun je moeilijk veranderen, maar je kunt wel veranderen hoe je tegen de zaken aankijkt. Veel stress komt voort uit het geloof dat iets anders moet zijn dan dat het op dit moment is. Vaak zorgen niet de mensen om je heen voor de stress, maar wat je vindt zoals het moet zijn.

Dit is natuurlijk niet altijd zo, maar wel vaak van toepassing, heb ik gemerkt. Door mee te bewegen met het leven en te accepteren wat is, verdwijnt de strijd en dat maakt plaats voor rust. Het lichaam kan geen onderscheid maken tussen realistische stress of stress die in de geest wordt opgewekt.

Zo kan het zijn dat de telomeren zich verkorten doordat je in geestelijke stress zit met je omgeving. Wij mensen willen vaak de controle houden, maar dit levert erg veel stress op. Door te mediteren kun je leren de controle los te laten en te accepteren wat is. Het blijkt dat enkele wetenschappelijke studies een verband hebben waargenomen tussen mediteren en langere telomeren.

Zoek ontspanning

Voeding is dus maar een gedeelte van het verhaal. Telomeren lang houden vraagt dan ook meer dan dat. Bijvoorbeeld ontspanning zoeken in de vorm van iets waarbij je de tijd vergeet. Iedereen vergeet de tijd op een andere manier: voor de een is het wandelen, voor de ander weer een puzzel maken, schilderen of een dagje sauna.

Goed slapen is misschien nog wel belangrijker dan goed eten. Als je elke dag goed eet, maar niet kunt slapen, dan ga je erg snel achteruit. Als je elke dag slecht eet, maar wel goed slaapt, dan ga je ook achteruit, maar een stuk minder snel dan wanneer dit andersom zou zijn.

Een arts vertelde mij dat voeding geen effect heeft op het ontstaan van kanker omdat het genetisch vast zou staan of je deze ziekte wel of niet zou krijgen. Ik kom erg vaak tegen dat mensen in het OF-OF denken zitten. OF voeding draagt bij aan het voorkomen van kanker OF het doet niks.

Ik ben zelf meer een EN-EN denker. Zo denk ik dat voeding een grote invloed kan hebben, maar dat er ook tal van andere factoren een rol spelen, zoals genetische aanleg. Ik hecht zelf geen enkel geloof aan in de zin van de voedingsstromen. Voor mij is er niet één weg, zoals paleo, raw-vegan, weston price, de 5-elementenleer of macrobiotiek etc.

Ik pak gewoon de pareltjes uit al deze stromen en combineer dat tot een nieuw dieet dat voor mij werkt.
Ik raad je aan hetzelfde te doen, want zo krijg jij ook het dieet dat bij je past.

Gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

‘Groene’ cola

Door:

Afgelopen week heeft Coca-Cola groot uitgepakt: eindelijk is er nu supergezonde cola met een milieuvriendelijke verpakking. Speciaal voor dit product is het concern afgestapt van de vertrouwde kleuren rood met wit.

Lees verder

FemNa40