Wat is waar?

Hij die weet wat hij niet weet,
weet meer dan hij die niet weet wat hij wel weet.
Toch?

 

Ongelooflijk genoten

Niet gehinderd door enig verstand van zaken zat ik een tijd terug in de Grote Kerk in Emmen te genieten van een concert van Micheline van Hautem. Wauw, wat kon die vrouw zingen. Heerlijk. Ik smulde. In de pauze en ook na de voorstelling, sprak ik verschillende mensen. ‘Mooi, hè?’ bleef ik maar zeggen.

Velen waren het met mij eens. Sommigen konden er echter minder van genieten. Zij vonden bijvoorbeeld dat het gemaakt klonk of niet rauw genoeg was of te gecultiveerd. Ik kan daar niet over oordelen, ik heb alleen maar ongelooflijk genoten.

Een dag later denk ik er nog eens verder over na. En ik realiseer me: alles te weten maakt niet gelukkig. En: hoe meer ik weet, hoe meer ik me realiseer hoeveel ik niet weet. Aan de andere kant: hoe meer ik weet, hoe meer ik geniet van dát wat ik weet. Bijvoorbeeld als ik bloemen (her)ken en kan benoemen of vogels, geniet ik nog meer van de natuur.

Wat is waar?

En wat is waarheid eigenlijk? Bestaat DE waarheid? Al deze uitspraken kunnen toch niet tegelijk waar zijn?
Of wel? Heeft iedereen zijn of haar eigen waarheid? Ik geloof het wel. We kijken allemaal op onze eigen wijze naar de wereld en zien wat we willen zien. En daar is niets mis mee.

Iedereen heeft zijn/haar eigen waarheid en iedereen heeft gelijk, alleen zijn we het niet altijd met elkaar eens. En dat kan ook. Toch? Want wil je het gelijk of wil je het geluk?

Deze blog is één van de 21 in ‘leuk? ja! tja…’ waar ook mijn Wijsheden van de Week in staan, beide leren ze je anders te kijken, vrolijker te denken en daardoor leuker te leven.

Het boekje is te bestellen in het webwinkeltje

Gerelateerde artikelen

FemNa40