Wat werkt bij een angst en/of dwangneurose

Hypnotherapie... werkt dat bij een angst en dwangneurose/dwang handelingen?

Onlangs vroeg een vriendin van mij om mijn hulp voor haar jonge dochter.

Het probleem: haar dochter heeft een paar jaar geleden een tia gehad en is sindsdien bang dat dit weer gebeurd.

 

Daardoor leeft zij iedere dag in angst en bij elk signaal/gevoel in haar lichaam doet zij dwangmatig de handelingen om te testen of het een tia is. Daarnaast heeft zij moeite met in slaap komen.

Haar dochter heeft psychologische begeleiding gehad en nog meer reguliere therapieën maar dit heeft haar niet van haar angst en dwangmatige gedrag afgeholpen. Natuurlijk weet zij rationeel wel dat het niet nog een keer hoeft te gebeuren en dat zij al jaren lang gezond is maar toch blijft de angst… wat als?

Oh jee ik voel iets in mijn lichaam... snel de testen doen… Je kunt je voorstellen dat dit haar leven enorm beperkt.

Zo kwam zij op een dag naar mij en stond er voor open om hypnotherapie te doen vanuit het idee baat het niet dan schaadt het niet… In ieder geval was zij enorm gemotiveerd om van haar probleem af te komen en dat is wel zo handig want dan is het al gebeurd in hypnotherapie.

In trance bengen

Ik begon eerst met haar de kracht van haar brein te laten ervaren waardoor zij al in verwondering was hoe snel en simpel zij een gevoel zelf kan veranderen. Ik heb haar laten ervaren dat zij zelf de controle heeft over haar gevoelens/emoties en angst.

Daarna heb ik haar in een lichte trance gebracht en gewerkt met de fast fobia cure en ook haar hulpbronnen opgeroepen en versterkt. En boem… de angst was weg. En niet meer op te roepen. De dwangmatige behoefte om te testen was ook zomaar verdwenen.

Zij was totaal verbaasd. Na 2 weken nog even contact gehad om te checken en het gaat prima met haar (ik had niet anders verwacht). Haar moeder en zij zijn zo blij en opgelucht!

Gevoelens koppelen

En is dit nu voorgoed weg? Ja. Waar ik bij help is om de angst die gekoppeld is aan de herinnering te transformeren en in plaats daarvan een ander gevoel te koppelen aan de herinnering wat handiger is, zoals bij haar bijvoorbeeld een gevoel van rust.

De gebeurtenis verander je niet maar wel het gevoel. Dat is dan ook waarom hypnotherapie zo goed werkt. Want als je het gevoel hebt veranderd naar een gevoel wat wel handig is en je leven niet beperkt, verandert ook het gedrag zoals een dwangmatig gedrag of dwangneurose.

Zoiets ontstaat ooit ergens maar kan dus ook simpelweg opgelost worden door het onderliggende gevoel/de emotie te veranderen. Wanneer je alleen gedragsverandering doet, wat kan werken, is het de vraag of je daarmee het onderliggende gevoel/de emotie, bijvoorbeeld angst, oplost en wat weer andere problemen kan gaan opleveren.

Het is voor mij geweldig als ik mensen vol verwondering de kracht van hun brein laat ervaren en ze weer de controle over hun brein teruggeef. Vooral bij angsten, trauma’s, fobieën kan dat een enorme bevrijding van levensbeperkingen zijn!

Foto

 

Gerelateerde artikelen

Hypnotherapie

Door:

Ik heb een nare jeugd gehad, mijn vader was een soort tiran en ik was altijd bang voor hem. Ik ontwikkelde op latere leeftijd (40 jaar) angststoornissen en depressie.

Lees verder

FemNa40