Artsen dol op opereren

Afgelopen vrijdag was in de krant te lezen dat een maagverkleining astma kan laten verdwijnen.

Goed nieuws voor astmapatiënten zou je zeggen, maar helaas zit dat net iets anders.

Het geldt namelijk alleen voor mensen die te dik zijn.

 

Het blijkt dat vetweefsel ontstekingsstoffen kan aanmaken die astma kunnen aanjagen. De werkelijke oplossing is dus niet het verkleinen van de maag, maar het verminderen van overgewicht. Er kan dus ook voor een andere strategie worden gekozen. Hoe komt het toch dat artsen zo dol zijn op het opensnijden van hun patiënten?

In het verleden werd nog net niet bij elk kind standaard de amandelen verwijderd. De preventieve behandeling heette in de volksmond het laten knippen van je amandelen. Nu weten we dat de amandelen een heel belangrijk onderdeel zijn van het immuunsysteem en wordt de ingreep gelukkig meestal met enige terughoudendheid toegepast. Dat geldt niet voor de gal helaas…

Artsen opperen nu om de galblaas bij een ontsteking zo snel mogelijk eruit te halen. Erik-Alexander Richter kwam met een prachtige reactie. Hij is tegen verwijdering van de galblaas, omdat gal tientallen functies vervult in het lichaam. Zo is deze stof onder andere van belang bij de opname van vetten en in vet oplosbare vitamines.

Galstenen kunnen ontstaan doordat mensen vetarm eten, waardoor de galblaas zich nooit helemaal leegknijpt. Door vetrijke voeding in de darm wordt de galblaas via het hormoon cholecystokinine aangezet tot het lozen van gal. Gal wordt gemaakt van cholesterol. Hiervoor is wel voldoende vitamine C nodig, dus als je een gebrek hebt aan vitamine C kan dit proces ook verstoord raken.

In gal zitten veel afvalstoffen. Het is een detoxkanaal van het lichaam. Als je blaren hebt door te krappe schoenen dan ga je toch op zoek naar andere schoenen? Waarom zou je de hele voet amputeren? Je bent dan wel van je blaren af. Dat wel.

Waarom zou je bij galblaasproblemen meteen tot verwijdering overgaan? Volgens Erik is het verwijderen van de galblaas hetzelfde als de voet net boven de knie amputeren om meniscusproblemen in de toekomst te voorkomen. Het gaat wel erg ver.

Een andere bekende ingreep is het verwijderen van de appendix, een wormvorming aanhangsel van de blinde darm. Veel artsen ‘pakken’ deze tijdens een buikoperatie standaard even mee, want de blinde darm heeft toch geen functie. Een foutje van de schepper zeggen ze dan.

Ik denk daar anders over. De wetenschap heeft inmiddels in kaart gebracht dat één van de functies van de blinde darm is om een klein beetje reserveflora te hebben in geval van buikloop. Zo kan de darmflora zich na ziekte beter herstellen.

Om terug te komen op het laten verdwijnen van astma door een maagverkleining, zouden we ook kunnen kiezen voor een behandeling die gericht is op het verminderen van ontstekingen. De eerste stap is dan het verminderen van suiker.

Suiker werkt diabetes en insulineresistentie in de hand. Daarnaast is het verstandig om alle bewerkte plantaardige vetten te vermijden, zoals zonnebloem- en sojaolie. Vermijd liever ook industriemelk, maar kies voor kefir of rauwmelkse kaas.

Vlees van dieren uit de industrie werkt zwaar ontstekingsverhogend door het verkeerde voer dat ze hebben gekregen. Vlees van wilde of grasgevoerde dieren werkt geen ontstekingen in de hand. Met name bewerkt vlees zoals salami kun je beter vermijden.

Alcohol is ook een voedingsmiddel dat sterk de neiging heeft om ontstekingen in het lichaam aan te jagen.
Het beste kun je maximaal 2 alcoholische consumpties per week drinken.

Granen zoals tarwe zijn grote aanjagers van ontstekingen. Allereerst zit het bomvol van het ontstekingsbevorderende omega 6, maar daarnaast bevat het een enorme hoeveelheid suiker. Granen zitten vol met zetmeel en dat is glucose, wat gewoon suiker is. Kies liever voor haver of boekweit, hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel amper.

Als we naar ontstekingsremmende voeding kijken dan komen de vele antioxidanten in groenten en fruit ook om de hoek kijken. Zoet fruit kun je beter laten liggen, kies voor zuur fruit zoals bessen.

Andere ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn bieten, blauwe bessen, broccoli en spinazie. Deze kun je tevens verwerken in sappen. Het beste is om een sap te maken met een slowjuicer.

Groene thee, bittere chocolade, knoflook, olijfolie en lijnzaad kunnen ontstekingen helpen verminderen.
Wat heel belangrijk is om te weten, is dat de darmen vaak ontstoken zijn. Hierdoor kunnen ontstekingsstoffen via het bloed naar alle delen van het lichaam lekken, met een systemische ontsteking als gevolg.

We noemen dit een laaggradige ontstekingsziekte. Als we de darmen kunnen kalmeren, is de rest van het lichaam vaak minder ontstekingsgevoelig. Wanneer de darm ziek is, kunnen er bovendien verkeerde stoffen in de bloedbaan lekken, die het immuunsysteem kunnen verzwakken of juist extreem activeren.

Ik vraag me af hoeveel reguliere artsen bij astma op zoek gaan naar een antwoord in de darmen.
Het gedeeltelijk uitsnijden van de maag lijkt me een wel erg rigoureuze oplossing…

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Foto's

Gerelateerde artikelen

FemNa40