Help! IK heb hulp nodig!

Een lastige vraag die we niet gauw willen stellen.
‘Ik heb hulp nodig. Het jaar is nog maar net begonnen en wat ik merk is dat veel mensen de stap gezet hebben en tegen een huisarts en/of bekkenfysiotherapeut hebben gezegd: ’ik heb last van een verzakking, urineverlies, ontlastingsverlies of pijn in mijn bekkenbodemgebied’.

Maar ik ga vandaag ook een vraag aan jullie stellen: ‘IK heb hulp nodig!

 

Specifiek van een hulpverlener? Nee! Juist van degenen die de stap hebben gezet en in gesprek zijn gegaan met huisarts of bekkenfysiotherapeut. Misschien zelfs al met therapie aan de slag zijn en op weg zijn naar klachtenvermindering door de behandelingen die ze krijgen en de oefeningen die ze zelf doen.

Juist, jij daar. Waarom?

Zoveel mensen als er op mijn pad komen met klachten... het tienvoudige aantal heeft die stap nog niet genomen. Wellicht om zeer uiteenlopende redenen. Waarom? Misschien omdat ze zich schamen (herken je dat nog van jezelf voordat je zover was?), onwetendheid (van wie heb jij uitgelegd gekregen wat er mogelijk aan de hand kan zijn). Heeft die ander jou op het spoor gezet en je tot actie gekregen? Of heb je een bekkenbodemblog toevallig gelezen, omdat die ergens in je sociale media oppopte?

Ik zit regelmatig in het buitenland. Voor een congres of voor vergaderingen en het gaat altijd over hetzelfde... de bekkenbodem. De wetenschap, onderwijs, het kan alles zijn. Dit jaar ga ik naar Rio de Janeiro, maar we hebben een groot congres ook al eens in Nederland gehad. (International Continence Society).  Er worden 3500 hulpverleners verwacht die wetenschappelijk onderzoek presenteren, maar er is ook scholing en een speciale dag waarin de belangrijkste uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek wordt gepresenteerd aan ‘mensen’. Aan jou en aan al die anderen die meer willen weten over de bekkenbodem en een weg zoeken naar de juiste hulp.

Een verrassing?

Nee, want het fenomeen bekkenbodemproblemen is een wereldwijd probleem. En dan wonen wij nog in een westers land waar voor velen ook een behandeling mogelijk is en we opties hebben, zoals een blog om meer bekendheid te geven aan deze klachten. En NEE, het komt niet alleen door het ouder worden en NEE, het is niet hopeloos! Om je een idee te geven: er is nog een grote internationale organisatie: de International UroGynecology Association, IUGA. Net zo wereldwijd, zelfde doelen, maar dan specifiek gericht op de bekkenbodemproblemen bij vrouwen.

In beide organisaties zijn bekkenfysiotherapeuten wereldwijd actief. Dat betekent dat er een heel groot netwerk is van hulpverleners die allemaal weten dat ze problemen niet alleen kunnen oplossen. Als ze er niet uitkomen, dan is er altijd nog wel weer een collega in het buitenland die een advies kan geven. Of zelfs naar jouw land komt om bij een operatie te ondersteunen (gisteren zelf met een arts kunnen brainstormen over iemand uit mijn eigen praktijk en weer veel geleerd! Allebei overigens).

Congres

Waarom vertel ik dit nu allemaal? Ik ben als bekkenfysiotherapeut verbonden aan beide organisaties en voor beide zit ik in een onderwijscommissie. Voor de IUGA betekent het dat ik de ambassadeur ben en Nederland mag vertegenwoordigen. Dat is geen saaie passieve baan, maar er wordt natuurlijk wat van je gevraagd: spread the word! Ofwel, probeer zo veel mogelijk mensen te bereiken en vertel wat je weet en weer hebt geleerd het afgelopen jaar. En dat gaan we ook doen.

Op 23 januari wordt in Nunspeet voor bekkenfysiotherapeuten, zwangerschapsbegeleiders en verloskundigen een post ICS-IUGA congres georganiseerd om bijgepraat te worden over de laatste wetenschappelijke stand van zaken op bekkenbodemgebied. Over onderzoek, behandeling en mogelijke preventie. Voorkomen is immers beter dan genezen toch? Heeft jouw therapeut of verloskundige zich al ingeschreven? Laat ze de app lezen of geeft ze de site door van profundum-educatie.nl of laat ze de gratis app downloaden (post-isciuga). Inschrijven kan nog steeds!

En nu vraag ik hulp

Van jou. Van jou als therapeut, verloskundige, zwangerschapsbegeleider, maar ook van jou als patiënt,
als iemand die klachten heeft en die geholpen is of wordt, baat heeft bij de therapie en blij is de stap gezet te hebben. Wat moet je daarvoor doen? Helemaal niet zoveel. Ik ga wat voorbeelden geven.

  • Bekkenfysiotherapeuten: zorg dat je in het lokale krantje dat huis aan huis bezorgd wordt een stukje tekst mag plaatsen met simpele basis informatie. Laat het woord bekkenbodem overal oppoppen en leg uit wat je voor hen kunt betekenen.
  • Zwangerschapsbegeleiders/zwangerfit docenten: jullie zien de vrouwen op het moment in het leven dat ze geïnteresseerd en gemotiveerd zijn om alles te horen over de bevalling. HET moment om ze te vertellen hoe belangrijk die bekkenbodem is. Veel belangrijker dan alleen maar de buikspieren weer trainen.
  • Mannen en vrouwen die bekkenbodemproblemen hadden of met therapie aan de slag zijn gegaan: praat erover! Probeer de bekkenbodem uit de taboesfeer te halen. De ervaring die je nu zelf hebt dat je klachten zijn afgenomen, je weer meer kunt doen wat je wilt en al lang niet meer deed..., deel het met je vriendinnen of vrienden. Vertel dat je bij een therapeut bent (geweest), de app hebt gebruikt en het alleen hebt kunnen doen.

Ambassadeur

Word ambassadeur en ‘spread the word’. Je zult merken dat je hiermee anderen ook mogelijkheden biedt om het zwijgen te doorbreken en hulp te zoeken. En onthoud: men hoeft niet per se naar de huisarts om naar de bekkenfysiotherapeut te gaan. Je kunt ook gewoon eerst een gesprek aangaan met de bekkenfysiotherapeut bij jou in de buurt, die je eenvoudig kunt vinden op de site (defysiotherapeut.com/bekkenfysiotherapeut).
Geef ze tips waar ze informatie kunnen vinden: bekkenbodemonline.nl, bekkenbodem.net, etc. Er is genoeg!

Als je al ambassadeur bent en anderen al op het goede spoor hebt kunnen zetten: vertel je verhaal in de reacties. Zo motiveren we anderen om hetzelfde te gaan doen. Een sneeuwbaleffect kunnen we ook krijgen zonder sneeuw! Vertel wat je doet als ambassadeur en inspireer anderen om ook aan de slag te gaan!

Ik zie de reacties graag weer komen.

Gerelateerde artikelen

FemNa40