Je bekkenbodem: zoek en je zult vinden!

Vorige keer heb ik het gehad over belangrijke functies van je bekkenbodemspieren.

Je weet dus wat ze doen. Ik ga het de komende tijd ook zeker hebben over hoe we ze kunnen oefenen, maar heb je je spieren nu kunnen vinden?

En... betekent vinden ook dat je de spieren kunt voelen?

 

Manieren om je bekkenbodem te vinden

Voor de goede orde, het is helemaal niet raar als je je bekkenbodemspieren niet goed kunt vinden. In je hersenen zit een uitgebreide spiegel van alles in je lichaam, maar het zijn vooral je zintuigen (zien, voelen, proeven, ruiken, horen), die heel veel plaats innemen.

Voor de bekkenbodem is maar een heel klein stukje gereserveerd. Verder is het ook handig te weten of wat je doet ook goed is. Ik zie dagelijks in mijn praktijk mensen die er van overtuigd zijn dat ze het goed doen, maar die ik ernstig moet teleurstellen. Vaak hebben ze dan al een langere periode geoefend zonder enig effect.

Daarom vandaag de belangrijkste trucs om je eigen bekkenbodemspieren te vinden. Als je ze wilt oefenen moet je ze immers eerst weten te vinden nietwaar? Wist je dat 3 op de 10 geen idee heeft hoe aan te spannen of wel probeert aan te spannen maar juist het omgekeerde doet?

Beeld je in dat die grote spiergroep in de onderzijde van je bekken zit en je blaas en darmen draagt en kan afsluiten. Juist bij plassen en ontlasten moeten ze vervolgens weer loslaten. Daarom de volgende trucs:

  • Probeer als je met een volle blaas naar het toilet gaat je plasstraal even te onderbreken. Stopt de straal of wordt deze een stukje minder? Dan doe je dat dus met je bekkenbodemspieren! Bij het aanspannen van je bekkenbodemspieren ontstaat er een sluitende en liftende beweging in je bekken. De liftende beweging zorgt voor het sluiten van de plasbuis. Let wel op dat je de bilspieren niet meeneemt in het aanspannen.
    Dat zijn echt andere spieren.
     
  • Ga eens zitten op een harde stoel en probeer je bekkenbodemspieren in te trekken. Kan iemand aan de buitenkant iets aan je zien? Als het goed gaat ziet niemand iets. Als je merkt dat je met je lichaam omhoog komt, dan doe je dat met je bilspieren.
     

Er zijn ook andere spieren die je kunt gebruiken terwijl je het niet in de gaten hebt. Vorige week zag ik mevrouw Cornelissen terug. Een oudere dame die ik had verteld dat ze eigenlijk overal kon oefenen, zoals in de rij bij de kassa van de supermarkt. Ze kwam na een week oefenen stampvoetend mijn behandelkamer binnen en zei boos: dit doe ik nooit meer, nooit meer!

Op mijn vraag wat er aan de hand was, vertelde ze dat ze mijn advies had opgevolgd en in de supermarkt in de rij bij de kassa had geoefend. Er was een meneer naar haar toegekomen die zijn arm om haar heen had geslagen en had gevraagd of ze zich niet goed voelde en hulp nodig had. Ik heb haar voor de spiegel gezet en toen opnieuw laten oefenen. En toen kwam de lach en de slappe lach! 

Ze spande behalve de bekkenbodem ook haar wenkbrauwen, haar oogspieren, haar mondspieren en haar schouders aan en dat zag er knap vreemd uit voor een buitenstaander. Mevrouw Cornelissen ging opgewekt de deur weer uit nadat we dit samen nog eens geoefend hadden.

Als het niet lukt, begin dan met een klein beetje aanspannen. Als het goed is moet je goed verschil voelen tussen aanspannen en ontspannen. Voor vrouwen is er nog een extra truc.

Als je vrijt met je partner en de penis is in jouw vagina, span dan je bekkenbodem eens goed aan. Als je partner het gevoel heeft dat hij naar buiten wordt geduwd dan doe je het precies verkeerd om. Als je het wel goed doet zal hij het prettig vinden.

Als je de bekkenbodem aanspant en weer loslaat, voel je nu een groot verschil tussen deze twee of is er bijna geen verschil te ontdekken? Denk eraan dat dat nog niets zegt over de basisspanning van je bekkenbodemspieren.

Weinig verschil voelen tussen aan- en ontspannen kan voorkomen bij mensen bij wie de bekkenbodem te strak staat maar ook bij wie de bekkenbodem te zwak is. Ik zal daar in aparte blogs op terugkomen.

Een goede bekkenbodemfunctie kan veel voor je kwaliteit van leven betekenen. Bedenk ook dat van alle mensen die problemen hebben met de bekkenbodem maar een heel kleine groep op zoek gaat naar hulp.

Waarom? Omdat je het erover gehad hebt met vriendinnen en ze hebben allemaal wel ergens last van, dus het zal wel normaal zijn als je wat ouder wordt dat je er absoluut niet met iemand over wilt praten omdat je je schaamt en het lastig vind om hierover met iemand te gaan praten.

Je hebt misschien zelf niet eens in de gaten hoe de klachten zijn binnengeslopen en je stap voor stap je leven hebt aangepast: niet naar de stad, niet mee stappen, niet meer sporten, vel opvangmateriaal in de tas mee, geen verjaardagvisites (want stel dat het misgaat).

Maar de bekkenbodem is zo’n belangrijk onderdeel van ons lichaam en zo bepalend of we ons nu wel of niet goed voelen!

Als  je vragen hebt of wilt reageren: graag! Ik zal je antwoorden zo snel mogelijk beantwoorden en eventueel bespreken in een volgende blog. Als je vragen prive zijn, mail dan naar info@profunduminstituut.nl

Wil je deze blog forwarden naar je eigen netwerk? Dank je wel! Laten we met elkaar proberen om bekkenbodemproblemen bespreekbaar te maken. We kunnen er zelf wat aan doen. Nieuwsgierig? Kijk eens op de app bekkenbodem.

Gerelateerde artikelen

FemNa40