Brief aan Ministerie van Volksgezondheid

Ik heb weer een brief geschreven aan mevrouw Schippers. Mijn derde.

Waar de eerste twee gingen over het niet vergoeden van het enige MS-medicijn dat daadwerkelijk voor verbetering zorgt.

Deze derde brief is zeker zo belangrijk.

 

Kannie Waar Zijn

De reden dat ik deze brief schrijf is, omdat ik via kennissen, familieleden, de pers, verhalen hoor waarbij ik denk Kannie Waar Zijn. Jullie zullen ze vast ook gehoord hebben, wie weet zelf ondervonden hebben. En dan heb ik het over de wondere wereld van de regels van de ziektekosten verzekeraars.

Midden in de nacht uren onderweg naar 1e hulp én apotheek

Stel je voor; niet naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis mogen omdat je qua postcode gebonden bent aan een verder weg gelegen ziekenhuis. Dat je ’s nachts naar een apotheek ergens in Utrecht moet omdat dit, om de een of andere wonderlijke reden, de enige apotheek is die open is in de hele regio.

Dat je ’s nachts met oogklachten niet terecht kunt in Woerden, maar doorgestuurd wordt naar Gouda en voor oogdruppels vervolgens weer naar Utrecht. Dat een goed functionerende maatschappelijk werker wordt vervangen door een duurdere psycholoog met als enige reden dat de werkzaamheden van de - duurdere - psycholoog wel gedeclareerd kunnen worden en vice versa niet. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik snap het niet

Ik snap dit niet, ik ben niet blond. Hoewel ik een aardige opleiding heb gehad en ik inmiddels, als chronisch zieke én oud-werkneemster bij een farmaceutisch bedrijf ook enige ervaring heb met de wondere wereld van ziek zijn en de ziektekosten verzekeraars, snap ik sommige dingen niet. Mijn 1e reactie bij bovengenoemde verhalen: ‘Kannie Waar Zijn’.

Edith & Astrid

Natuurlijk kan ik achterover leunen en bij iedere nieuwe situatie (en die komen er geheid) roepen:
‘Kannie Waar Zijn’. Omdat ik de weg naar de minister al gevonden heb (andersom helaas nog niet) ben ik maar weer eens in de pen geklommen. Mocht ik geen tijdig én passend antwoord krijgen, zal ik niet schromen een cc-tje te sturen naar Astrid Joosten. Jawel, van het programma Kannie Waar Zijn. Bovengenoemde situaties lijken me echt iets voor haar programma.

Maak jezelf ook zoiets mee. Pak pen en papier en schrijf naar Edith en Astrid. Samen komen die er wel uit.
Nu even serieus; niets doen is geen optie, schrijven (mailen) kan altijd.

Concept brief aan Mevr. Schippers (is deze iets te amicaal?)

Onderstaand vind je het concept van mijn brief aan mevrouw Schippers. Ik moet er nog wel een nachtje over slapen, over het woordgebruik bedoel ik. Onderstaande concept brief vind ik nog iets te amicaal, ik weet niet of ze dit op prijs zou stellen, ze is geen vriendin ofzo. Ik hou jullie uiteraard op de hoogte, die brief komt er, in welke vorm dan ook, absoluut.

Ministerie van Volksgezondheid
Mevrouw E. Schippers
Den Haag

Mijdrecht, 24 september 2014

Betreft: Ik snap het niet, kunt u het mij s.v.p. uitleggen

Beste mevrouw Schippers,

U lijkt mij een intelligente vrouw, op TV en in interviews komt u over als iemand die weet waar ze over praat.
Ik leg u in deze brief een paar casussen voor. Ik vertrouw erop dat u, net zoals ik, zal concluderen dat de gebeurtenissen die ik hieronder aan u voorleg, nooit hadden mogen gebeuren.

Ik kan me niet voorstellen dat het uw bedoeling is:

  1. dat mensen ’s nachts uren onderweg zijn omdat de apotheek in het ziekenhuis niet open is.
  2. dat iemand, die al in het ziekenhuis is, naar zijn eigen huisarts moet voor het verbinden van een wondje dat hij opliep toen hij in het ziekenhuis was.
  3. dat een uitstekend functionerende maatschappelijk werker vanwege (vanwege declaratie-codes) wordt vervangen door een veel duurdere psycholoog.
  4. dat ouders met een ziek kindje niet terecht kunnen bij een ziekenhuis dat op een kwartier rijden ligt,
    maar naar een verder weg gelegen ziekenhuis én apotheek moeten.

Daarom mijn vriendelijke doch dringende verzoek aan u, kunt u mij svp uitleggen hoe de vork in de steel zit.
Ik kan me voorstellen dat u geschrokken bent. U, als daadkrachtige minister, heeft toch als doel zaken goedkoper en  efficiënter te laten verlopen. En  niet duurder en omslachtiger.

Ik stel daarom voor u dat u deze brief even terzijde legt. Slaap er een nachtje over. Ik hoop dat u daarna mij niet alleen uit kunt leggen hoe bovenstaande heeft kunnen gebeuren maar ook dat u mij kunt melden wat u gaat doen om zaken te verbeteren. U bent immers een doener en heeft het beste met de volksgezondheid voor.

Mocht u er niet uitkomen, dan zal ik een kopie van deze brief sturen naar Astrid Joosten van het programma ‘Kannie Waar Zijn’. Ik weet zeker dat zij er wel raad mee weet. Zij zal u graag van dienst zijn met het oplossen van deze situaties.

Alvast bedankt voor uw aandacht, ik wacht met spanning uw antwoord af.

Met vriendelijke groet,
Mia Bakker

Gerelateerde artikelen

FemNa40