De latex handschoen, schadelijk?

De latex handschoenen die tandartsen, doktoren en in de keuken door koks en hun medewerkers in de catering gebruikt worden, zijn mogelijk kankerverwekkend.

Dat kwam naar voren in een artikel in het vakmagazine OK Operationeel van september 2014.

 

Dat het dragen van latex handschoenen allergische reacties voor gebruikers en gasten opleveren, dat was al langer bekend. Bijvoorbeeld huidirritaties en allergische reacties. Nu hebben een aantal medische medewerkers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam gewaarschuwd in een artikel in het medisch vakmagazine OK Operationeel dat er mogelijk een verhoogd kankerrisico optreedt bij intensief gebruik van deze handschoenen. Dit zou veroorzaakt kunnen worden door fabricageresiduen die achterblijven op de huid en in het lichaam.

AMC

De televisiezender SBS6 besteedde op 26 september (video) aandacht aan dit onderwerp. Daarin komt een medewerker van het AMC aan het woord. In dit ziekenhuis gebruiken ze niet langer deze latex handschoenen.

Patiëntenvereniging

Ook Anneke Derksen van de patiëntenvereniging Latex Allergie Nederland vertelde in de tv-uitzending over de gevolgen van het langdurig dragen van latex handschoenen. Zij roept koks op te stoppen met het gebruiken van deze handschoenen.

Uit de verkoop halen

Het is dus zaak dat deze latex handschoenen uit de verkoop worden gehaald, want ook mondhygiënisten en personeel in slagerijen gebruiken deze handschoenen.

Gerelateerde artikelen

Brief aan Ministerie van Volksgezondheid

Door:

Ik heb weer een brief geschreven aan mevrouw Schippers. Mijn derde. Waar de eerste twee gingen over het niet vergoeden van het enige MS-medicijn dat daadwerkelijk voor verbetering zorgt. De derde is zeker zo belangrijk.

Lees verder

Een sterk gebit

Door:

Tandartsen kunnen steeds meer rotte tanden bij kinderen waarnemen. Bij kleuters treffen ze soms wel 15 doorgerotte tanden per mond aan.

Lees verder

FemNa40