Last van hoofdpijn of migraine?

Door te weinig slaap, stress op het werk of het gebruik van teveel alcohol kunnen al hoofdpijn-klachten veroorzaakt worden en bijna iedereen heeft er wel eens last van.

Daardoor ontstaat het misverstand dat hoofdpijn normaal is en dat je het maar moet accepteren als je er last van hebt.

Niets in minder waar. Deze klachten kunnen van enorme invloed zijn op het dagelijkse leven.

 

Klachten

Hoofdpijn bestaat in verschillende vormen, hevigheid en frequentie. Heel vervelend als je er vaak last van hebt en zeker als het je dagelijkse leven negatief gaat beïnvloeden. Spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn,
migraine en medicatie afhankelijke hoofdpijn zijn de meest voorkomende vormen.

Oorzaken

Verkrampte of te hard gespannen spieren in de nek of om het hoofd kunnen de oorzaak zijn. Maar ook gebrek aan slaap, stress, psychische- of emotionele spanningen en koud en vochtig weer kunnen spanningshoofdpijn en/of migraine veroorzaken.

Medische zorg

Heb je regelmatig last van hoofdpijn en word je leven hierdoor negatief beinvloed? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Hij/zij kan je, indien nodig, doorverwijzen naar een neuroloog of een gespecialiseerde hoofdpijn-verpleegkundige.

Onderzoek

Patiënten krijgen een uitvoerig intake-gesprek met de hoofdpijn-verpleegkundige. Het hoofdpijnpatroon wordt besproken net als de geschiedenis van de patiënt en eventueel het medicijngebruik.
De hoofdpijnverpleegkundige bespreekt die gegevens met de neuroloog waarna de diagnose wordt gesteld en een behandelplan wordt gemaakt.

Voor de juiste diagnose en behandeling is het belangrijk dat ook patiënten zelf zicht hebben op hun eigen ziektebeeld. Vraag informatie op, houd je klachten en medicijngebruik bij in een dagboek.

Behandeling

Als je lijdt aan spanningshoofdpijn kunnen medicijnen helpen, maar bijvoorbeeld ook ontspanningsoefeningen, fysiotherapie of een warme douche kunnen zinvol zijn. Bij clusterhoofdpijn en migraine zal de arts medicijnen voorschrijven om het aantal aanvallen te verminderen en de aanvallen zelf te onderdrukken. Dit kunnen ook injecties zijn of het inademen van zuivere zuurstof.

Nazorg

Veel mensen met ernstige hoofdpijn krijgen te weinig behandeling. Bijvoorbeeld omdat in het verleden de behandeling niet hielp en ze het vertrouwen hebben verloren dat een behandeling nu wel zal helpen.
Ook hebben hoofdpijnpatiënten soms het gevoel dat ze zich moeten verontschuldigen. Immers, iedereen heeft wel eens hoofdpijn.

Maar je bent geen zeurpiet als je je laat behandelen aan je hoofdpijn. Zo is er tegenwoordig veel weten-schappelijk bewijs dat migraine een genetisch bepaalde hersenziekte is.

Vragen?

Heb je vragen? Raadpleeg onze deskundigen. Je kunt je vragen stellen en je ervaringen delen. Hiermee help je anderen ook weer verder.

www.zusenzorg.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40