Een gezond hart en mond

Ik probeer mijn patiënten preventief te informeren dat hart- en vaatziekten duidelijk te maken hebben met hoe belangrijk het is om ieder dag te bewegen, gezond te eten, vooral niet te roken en te zorgen dat er voldoende ontspanning is.

Om hart- en vaatziekten te voorkomen helpt een gezonde leefstijl. Maar wist je dat eventuele complicaties aan je hart ook al zichtbaar kunnen zijn in je mond? Zo is er een link tussen hart- en vaatziekten en parodontitis.

Parodontitis

Parodontitis of misschien beter bekend als ontsteking van het tandvlees, kan schade toebrengen aan de algemene gezondheid. Omgekeerd is een gezond gebit essentieel voor een gezond lichaam en een gezond hart.

Tandvleesontsteking komt veel voor, de ernst verschilt per persoon. Omdat het meestal geen pijn doet wordt het vaak te laat herkend en behandeld. Door ontsteking kunnen tanden en kiezen los gaan staan wat een grote bedreiging vormt voor het behoud van het gebit.

Tandvleesontsteking kan ontstaan door bacteriën, leefomstandigheden, leefstijl en erfelijkheid. Er zijn de afgelopen jaren veel publicaties geschreven over de (mogelijke) relatie tussen parodontitis en aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, longontsteking, vroeggeboorte, reuma, diabetes, kanker en obesitas.

Daarom worden er bij de behandeling van parodontitis steeds vaker internisten, cardiologen, longartsen, gynaecologen en andere medische specialisten betrokken. Dit is niet voor niets, want door de samenwerking tussen parodontologen en medische specialisten wordt het mogelijk om vroegtijdig ziektes op te sporen.

Parodontitis en hart- en vaatziekten

Een slechte mondhygiëne is geassocieerd met toegenomen het risico voor hart- en vaatziekten. Uit onderzoek van de ACTA onder 11869 deelnemers bleek dat mensen die zelden of nooit poetsen 11% meer kans hebben op hart- en vaatziekten.

Prof. Dr. Bruno Loos, hoogleraar parodontologie, bestudeert de effecten van parodontitis op cardiovasculaire aandoeningen en diabetes. Zo komt parodontitis 2 tot 3 keer vaker voor bij mensen met diabetes.

Uit meerdere recente studies is gebleken dat de behandeling van parodontitis resulteert in een verbetering van klinische en biochemische parameters bij patiënten met en zonder aderverkalking.

De behandeling van parodontitis heeft ook aangetoond dat de conditie van het vaatstelsel verbetert.

Leefstijl en parodontitis

Leefomstandigheden als stress, ondervoeding of levensbedreigende situaties als oorlog zijn niet bevorderlijk voor de mondgezondheid. Echter valt er op het terrein van leefstijl ook veel winst te behalen wat betreft parodontitis.

Stoppen met roken, gezonde voeding, voldoende beweging en oplossen van stress zijn van belang.

Een gezonde mond en een gezond lichaam

Er zijn gelukkig veel manieren waarbij je jouw (mond) gezondheid kunt verbeteren:

Voeding
Eet minder suiker! Suiker is niet alleen een enorme dikmaker, een teveel aan suiker vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Als je veel suiker eet of drinkt dan groeit het aantal slechte, ziekmakende bacteriën waardoor de kans op gaatjes en tandvleesontstekingen toenemen.

Roken
Roken zorgt voor een verkleuring van tanden en kiezen. Ook is er een duidelijk verband tussen roken en tandvleesziekten. Daarnaast beïnvloedt roken de wondgenezing negatief.

Beweging
Je zult misschien niet direct de link leggen, maar voldoende beweging heeft ook een positief effect op onze mondgezondheid. Het is belangrijk om zo min mogelijk ontstekingen te hebben in je lichaam.

Deze ontstekingen kosten energie en dat gaat ten koste van onze gezondheid. Bewegen werkt ontstekingsremmend. Probeer dagelijks een halfuur te bewegen.

Stress

Dat stress de mondgezondheid kan beïnvloeden, is al zo’n 100 jaar bekend. Zo was dit terug te zien bij soldaten in de Eerste Wereldoorlog. Chronische stress is erg slecht voor het lichaam en heeft invloed op het immuunsysteem.

Zo zorgt chronische stress ervoor dat er een verhoogde ontstekingsactiveit in het lichaam aanwezig is. Hierdoor heb je meer kans op chronische ziekten als hart- en vaatziekten of diabetes en heb je ook meer kans op het ontwikkelen van parodontitis.

Heartlife Lijf en gezondheid

Gerelateerde artikelen

FemNa40