Een sterk gebit

De afgelopen week was in de Belgische media te lezen dat tandartsen steeds meer rotte tanden bij kinderen waarnemen. Bij kleuters treffen ze soms wel 15 doorgerotte tanden per mond aan.

De arme kinderen moeten dan onder narcose om de hele boel eruit te laten halen. Kinderen hebben maar 20 tanden, dus je kunt stellen dat driekwart van hun gebit te lijden heeft onder de zware tandproblemen.

 

Professor Luc Martens zegt dat niet alleen een slechte hygiëne het probleem is, maar ook voeding. Ik ben blij dat te lezen. Wat kunnen we dan met voeding doen om onze tanden weer sterk te krijgen?

Iedereen weet dat frisdrank en suiker funest zijn voor je tanden. De meeste mensen denken dat de uitwerpselen van de bacteriën in de mond zorgen voor de gaatjes. Hoewel dat deels klopt, is dat niet het hele verhaal.

Bewerkte voedingsmiddelen zijn extreem arm aan vitamines en mineralen. Op het moment dat je lichaam bewerkte voeding tot zich neemt, zijn voor de verwerking ervan vitamines en mineralen nodig. Omdat die niet in die voeding zitten haalt je lichaam deze uit de reserves.

De botten en tanden zijn de mineralenbuffers van het lichaam en worden op deze manier leeggetrokken, waardoor ze verzwakken.

Meer beugeldragers

Is het je wel eens opgevallen dat steeds meer kinderen met een beugel rondlopen? Het is bijna zo dat je een uitzondering bent als je niet aan de beugel moet. Tandarts Weston Price zag deze trend 100 jaar geleden al. Wanneer oervolkeren overstapten van hun natuurdieet naar een westers dieet kwamen de tandproblemen snel om de hoek kijken.

Dit is ook logisch. Het lichaam investeert het meeste in de vitale organen. Daarom zit in de nieren veel vitamine C en in de lever ijzer en B-vitamines. Het skelet is minder belangrijk dan het hart, dus gaat het lichaam bij een voedingstekort minder investeren in het skelet.

Ons eten bestaat allang niet meer uit voeding, maar is grotendeels gewoon vulling. Om die reden zijn er veel mensen aan de beugel. Er is een prachtig boek over het werk van Weston Price, met veel foto’s. Zo zie je precies wat hij allemaal heeft waargenomen in die tijd.

Een ander boek dat diep ingaat op de gezondheid van onze tanden is het boek Genees Tandbederf van
Ramiel Nagel. Zijn dochter begon al op 1-jarige leeftijd tandproblemen te ontwikkelen. De boel brokkelde helemaal af. Hij dacht de problematiek op te lossen door even gezond te gaan eten, maar dat bleek niet helemaal het antwoord. Je moet wel het juiste eten.

Het belangrijkste is dat je je gebit remineraliseert. Dit kan met een sole van Keltisch zeezout of door het eten van groenten. Daarnaast is het heel belangrijk dat je voldoende in vet oplosbare vitamines binnenkrijgt. Dat zijn vitamine A, D, E en K. Vooral D en K zijn van cruciaal belang voor sterke botten en tanden. Het dochtertje van Ramiel Nagel heeft nu supersterke tanden, die nog jaren meegaan.

Voorkom wortelkanaalbehandelingen

Ramiel Nagel is ook tegen wortelkanaalbehandelingen. Het blijkt dat dit broeihaarden kunnen worden voor bacteriën. Wanneer er ontstekingen aan het gebit zijn, kan dit overslaan naar het gehele lichaam. Stel je voor wat er kan gebeuren als de ontstekingsstoffen door je lichaam gaan woekeren. Gaan deze naar de hersenen dan kan er bijvoorbeeld een depressie optreden.

Gaan ze naar de gewrichten, dan kunnen er gewrichtsklachten komen. Zo kan een lokaal probleem toch het hele lichaam uit balans brengen. Ramiel Nagel geeft in zijn boek tal van tips om wortelkanaalbehandelingen te voorkomen. Ook de aanmaak van nieuw tandbeen en tandglazuur wordt besproken.

Het ontstaan van gaatjes

Tandarts Melvin Page ontdekte dat gaatjes vaak ontstaan door een verkeerde ratio van de mineralen calcium en fosfor. Moedermelk bevat deze mineralen in een ideale verhouding van 2:1. Melkpoeder voor zuigelingen is een drama, zo bevat het amper vitamine K, wat Weston Price activator X noemde.

Weston Price ontdekte dat de activator X één van de belangrijkste schakels is voor een sterk gebit.
In melkpoeder stoppen ze voornamelijk de omega 3 in de vorm van ALA. Dit is een inactieve vorm.
Vooral zuigelingen hebben omega 3 in de vorm van EPA en DHA nodig voor de vorming van het brein.

Bij de geboorte is het brein nog lang niet af, anders zou het hoofd niet door het geboortekanaal passen.
Het beste is om kinderen van 9-18 maanden borstvoeding te geven. Als dat niet kan, is er tegenwoordig ook steeds vaker melkpoeder op basis van geitenmelk te vinden. Vele malen gezonder dan de koemelkvariant.

In standaardmerken melkpoeder voor zuigelingen stoppen ze ook al suiker. Als kinderen hieraan gewend zijn is de overstap naar cola later zo gemaakt.

De vitamines in babyvoeding zijn eigenlijk synthetisch. Ik ben meer een voorstander van de natuur. We kennen namelijk slechts een handjevol vitamines en mineralen, maar de duizenden co-stoffen vergeten we voor het gemak even.

Voor veel kinderen is melkpoeder de start van hun leven, waarin de basis wordt gelegd voor de gezondheid voor de rest van hun leven. De tanden moeten het dan als eerste ontgelden.

Fluoride

Dan hebben we nog het fabeltje van de fluoride. Er zijn nogal wat tandartsen die in deze mythe geloven. Ongelofelijk want Harvard heeft pas nog ontdekt dat fluoride het IQ van kinderen met 7 punten kan verlagen. Dit zware metaal is neurotoxisch en schaadt de hersencellen. Fluoride is een restproduct van de aluminiumproductie.

Onderzoekers hebben al eerder een link gevonden tussen aderverkalking en fluoride. Ik poets daarom zelf mijn tanden met fluoridevrije tandpasta.

Met gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40