Waar kies je voor?

Waar kies je voor als je een 50+ vrouw bent en een oproep krijgt voor de mammografiebus?

Oktober staat bekend als de borstkankermaand. Deze benaming is in het leven geroepen door het KWF en Pink Ribbon.

Sommige mensen vinden dit prettig, anderen vragen zich af of je awareness moet creëren voor borstkanker. Immers er is niemand meer te vinden in Nederland die niet een vrouw (of man) kent die borstkanker heeft.

 

Mammografie

Mammografie is een methode die in staat is tumoren op te sporen. Tenminste in borstweefsel met een kleine dichtheid. Dat betekend dat bij vrouwen met stevige borsten er minder goed gekeken kan worden. Het meest ideale slagingspercentage is 85%, bij vrouwen met stevige borsten is dat percentage een stuk minder, men kan dus minder zekerheid geven of er wel of niet iets gevonden is.

Dit is mede de reden dat vrouwen van boven de 50 jaar opgeroepen worden naar ‘De Bus’ te komen. Onder invloed van hormonen zijn de borsten vaak wat slapper geworden en kan er beter gekeken worden. Vrouwen krijgen ongevraagd een oproep en velen weten niet dat ze niet verplicht zijn om te gaan.

Veel vrouwen hebben geen idee dat er ook andere methodes zijn voor borstscreening, zelfonderzoek wordt nauwelijks nog gepromoot uit angst dat er teveel vrouwen op het consult van de huisarts komen. De echografie en de tegenwoordige 3D echo staan niet als standaard in het protocol wat gevolgd wordt door de specialisten. En ook het borstgezondheidsonderzoek met infrarood is nog onbekend.

Infrarood screening

Infrarood screening wordt ook wel thermografie genoemd. Het is een methode waarbij de camera de vrouw niet aanraakt. Een camera met een metalen lens die de warmte die het lichaam uitstraalt heel precies kan weergeven. Het geeft geen anatomisch beeld zoals de röntgen bij een mammogram, maar een fysiologisch beeld.

De beelden worden beoordeeld door een arts. In het rapport van de arts (die de cliënt zelf toegestuurd krijgt) wordt weergegeven of er sprake is van laag, gemiddeld of hoog risico van eventueel verdachte zaken. Daarnaast wordt er ook gekeken naar mogelijke ontstekingen, bloedvaten groei, cystes en fibrose veranderingen in het weefsel.

Dit rapport wordt doorgesproken met de cliënt. Hierdoor is de cliënt in staat te werken aan de borstgezondheid.

Preventief borstonderzoek

Dit doe je het liefst vanaf een jonge leeftijd zoals 23 jaar. Infrarood screening kent geen beperking in borstomvang, leeftijd, dichtheid van het borstklierweefsel. Amputaties of implantaten kunnen ook terecht bij deze methode. Het is pijn-, en stralingsvrij.

Francine van Broekhoven, De Groene Zuster, is thermograaf die een IAMT certificaat heeft om infrarood screenings te maken. In samenwerking met Physicians Insight (een groep van artsen) laat ze voornamelijk vrouwen zien wat hun rapport betekend en wat ze kunnen gaan doen om hun borstgezondheid te verbeteren.

Bij verdachte zaken stuurt ze iemand door naar de huisarts. Hoewel Francine zelf een praktijk acupunctuur heeft gehad behandelt ze zelf niet meer. 'Mijn moeder is in 2012 overleden aan de gevolgen van borstkanker. Haar tumor, een zeer kwaadaardige, was niet te zien op de mammogram. Haar strijd van zes jaar in het AVL waren verschrikkelijk en het verdriet om haar te moeten missen is immens.

En ik besef me dat iedereen wel iemand kent met borstkanker en er zeer veel verdriet moet zijn in Nederland. Wat ik kan doen is meekijken met vrouwen naar hun borstgezondheid vanaf een jonge leeftijd. Preventieve zorg dus.

Het is belangrijk dat vrouwen een keuze hebben. Naast de reguliere zorg kun je kiezen voor complementaire zorg. Belangrijk is dat men kiest uit zorg die goed onderbouwt is'.

Meer lezen of horen over dit onderwerp?

Er is binnenkort een tv-uitzending die gaat over borstkanker. Tijdens deze uitzending zal er gesproken worden over borstonderzoek met infrarood screening:
RTL4, zondag 12 oktober, 11:00 uur, Life is Beautiful

De Volkskrant van 4 oktober 2014:
Artikel

Miss Natural website met gratis webinar over dit onderwerp:
Artikel

Aanbieder van infrarood borstscreening:
Artikel

Onderzoek laat zien dat als vrouwen 10 mammogrammen hebben gehad, 1 op de 4 daarvan borstkanker krijgt:
Artikel

Gerelateerde artikelen

Brief aan Ministerie van Volksgezondheid

Door:

Ik heb weer een brief geschreven aan mevrouw Schippers. Mijn derde. Waar de eerste twee gingen over het niet vergoeden van het enige MS-medicijn dat daadwerkelijk voor verbetering zorgt. De derde is zeker zo belangrijk.

Lees verder

FemNa40