Wacht niet tot je 50 bent

Mijn blogs gaan allemaal over borstscreening met thermografie. En wat is het toch met ons vrouwen dat we wachten met een borstonderzoek tot we 50 jaar zijn geworden.

Die leeftijd is erin geslopen in onze gedachtengoed dat we vanaf 50 pas kwetsbaar worden voor borstkanker.

De leeftijdgrens doemt als een zwarte wolk op als we eenmaal 49 jaar zijn geworden.

 

Die leeftijd van 50 jaar is bedoeld voor mammografie. Mammografie wordt pas een betrouwbare onderzoeksmethode als we 50 jaar zijn geweest. Door onze hormonen zijn de borsten slap geworden en dat maakt dat ze met de röntgen er goed doorheen kunnen kijken. Hoe jonger de vrouw, hoe steviger de borsten en hoe lager het slagingspercentage van de mammografie.

Met thermografie kunnen we vrouwen screenen van alle leeftijden. Ik geef de leeftijd van 24 jaar aan,
maar vrouwen kunnen gerust eerder komen. Dit is pas preventief onderzoek naar mijn idee.

Pijnvrije screening of pletten?

Veel vrouwen hebben geroepen dat ze de mammografie vrouwonvriendelijk vinden. Nu begrijp ik goed wat ze bedoelen, maar het is niet vrouwonvriendelijk bedoeld. Net zoals een maag- of darmonderzoek niet ‘vriendelijk’ is, is een mammogram maken dat ook niet.

Wat ik kwalijk vind is dat het pletten van de borst te vergelijken is met ongeveer 18 kg aan druk op de borst. Vrouwen hebben wel kleine ontstekingen gemerkt na het laten maken van een mammogram. Maar dat is nog niet zo erg. Vorige week werd ik gebeld door een dame die graag een thermogram wil laten maken omdat ze bij haar laatste mammogram een zeer nare ervaring had door het pletten.

Haar borst wilde niet goed platgedrukt worden en de radiologe drukte en trok nog wat harder aan de borst. Nog wat meer druk anders konden ze niks zien op de foto, toen het gebeurde. ‘Pang!’ hoorde de dame en de radiologe. Ze schrokken zich kapot en de borst werd helemaal warm en zwol op.

Wat bleek? Er was een flinke cyste geknapt in haar borst. Ze hebben operatief flink wat vocht kunnen verwijderen. Gelukkig was het geen tumor, want je moet er niet aan denken dat kankercellen zich zo door de borst verspreiden.

Gerelateerde artikelen

FemNa40