Leg je borsten eens in de watten

In navolging op mijn blog over mammografie kreeg ik een mail van Hanneke Sprenger.

Hanneke is de oprichtster van Robuste, een uniek bedrijf voor en door vrouwen, helemaal gespecialiseerd in zorg en aandacht voor (pijnlijke) vrouwenborsten.

Zoals wel vaker bij vrouwen het geval is, is ook dit bedrijf ontstaan na een lange weg vol klachten, pijn en ongerustheid én uit frustratie en ergernis over wat er in het reguliere circuit wordt aangeboden.

Ik geef Hanneke graag de gelegenheid om hier wat meer over te vertellen. Doe er je voordeel mee!
 

Hanneke Sprenger: Tijd en aandacht voor je borsten

Borsten verdienen de zorg en aandacht om ze langdurig in optima forma te houden. Vrouwen mogen er gewoon trots op zijn. Veel vrouwen lopen echter rond met vragen, maken zich zorgen of hebben langdurig last van pijnlijke plekken hun borsten. Klachten die periodiek opspelen of chronisch het plezier van sporten en aanraking verminderen.

Desondanks werden er tot nu toe nauwelijks serieuze richtlijnen gegeven met betrekking tot preventieve verzorging of behandelingen die het borstgebied in goede conditie brengen. Veelal wordt ons geadviseerd om vaker te monitoren (met behulp van borstzelfonderzoek, mammografieën of echo’s), eventueel pijnstillers of ontstekingsremmers te gebruiken en in noodgevallen te laten opereren.

Mogelijkheden om de pijnlijke borstweefselgebieden te behandelen, te genezen of gewoonweg gezond te houden bestonden niet. Hierin heeft Nederland nu een primeur.

Robuste is een bedrijf dat zich volledig richt op het behandelen van pijnlijke plekken en verhardingen in het borstweefselgebied en daarbij het borstweefsel preventief optimaliseert.

Pijn aan mijn borsten maakte me ongerust

Robuste heeft een aantal laagdrempelige behandelcentra waar alles draait om de zorg voor borsten.
Het laagdrempelige is een belangrijk uitgangspunt, zodat elke vrouw zich bij ons welkom voelt. Zo werken er bij Robuste alleen vrouwelijke therapeuten en zij staan altijd in een koppel aan de behandeltafel.

Doordat alles gericht is op het borstweefselgebied bij de vrouw en de therapeuten zelf vrouw zijn, is de sfeer tijdens de behandeling heel ontspannen.

Door de specialisatie binnen het bedrijf is inmiddels een deskundige en professionele werkwijze door de therapeuten opgebouwd. Hierdoor wordt het mogelijk om ook een wetenschappelijk onderzoek op te zetten. Dit is hard nodig binnen een terrein waar tot nu toe geen preventieve behandelingen bestaan, terwijl het veel vrouwen zo na aan het hart ligt en zij gebaat zouden zijn bij de behandelingen.

Een serieuze schoonmaak voor gezondere en mooiere borsten

De behandelingen bij Robuste zijn gebaseerd op Panta Rhei (optimale stroming van het bloed en de lymfe). Verhardingen en ontstekingszones in het borstweefsel worden met manuele (niet operatieve) technieken behandeld. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een speciaal door ons ontwikkelde borstweefsel-mobilisatiemethode.

De behandelingen zijn uitermate geschikt voor vrouwen die klachten hebben zoals mastitis, mastopathie, mastopenie of last hebben van pijnlijke borsten. Ook kleine cysten en bindweefsel-verhardingen (adenofibromen) kunnen behandeld worden.

Verhardingen in borsten smelten weg

De behandelingen hebben tot gevolg dat vele toxinen uit de borst worden afgevoerd en de verhardingen in de borst als het ware wegsmelten. Dit veroorzaakt bij veel cliënten een tijdelijke reactie (beginverergering), zoals transpiratie, opzwellen van lymfeknopen, emotionele schommelingen, vermoeidheid en/of sterk ruikende urine. Dit is een gunstig teken dat aantoont dat de borsten de toxinen hebben afgevoerd met als resultaat ‘schonere’ en beter doorbloede borsten.

De behandelingen zijn daardoor ook uitermate geschikt voor vrouwen die zwanger willen worden en borstvoeding willen geven. Als toxinen zijn afgevoerd alvorens borstvoeding wordt gegeven, krijgt de baby deze tijdens het zogen niet binnen. Lees meer hierover in dit artikel. (In het Engels).

De behandelingen zijn vaak licht pijnlijk, maar worden door de meeste vrouwen als bevrijdend ervaren. Na de behandeling voelen de borsten soepeler en meer eigen. Vaak blijven chronische ontstekingen langdurig of zelfs permanent weg. Bij de behandelingen hebben de therapeuten veel aandacht voor de vrouw en haar gevoeligheden. Iedere vrouw wordt gevraagd om precies aan te geven hoeveel pijn zij voelt en kan zo de therapeuten tijdens de behandeling aansturen.

Hoe zien de behandelingen eruit?

In de praktijk wordt bij de eerste afspraak een uitgebreide anamnese doorgenomen, die de cliënt voorafgaand aan de behandeling toegestuurd heeft gekregen. De behandeling zelf duurt 30 minuten en wordt uitgevoerd door twee vrouwelijke therapeuten.

Eerst worden de borsten onderzocht, waarna de specifieke probleemzones behandeld worden. Indien nodig worden leefstijladviezen meegegeven, zoals voedingsrichtlijnen en in sommige gevallen wordt een homeopathisch middel geadviseerd. Meestal is een drietal behandelingen nodig om een goed resultaat te bereiken, dit is afhankelijk van de historie van de vrouw en haar individuele situatie.

Het is van belang om te weten dat onze werkwijze niet de reguliere medische onderzoeken en/of mammografieën vervangt. Robuste kan wel de bestaande mammografieën gebruiken voor het behandelen van een specifiek gebied in het borstweefsel en tevens voor het evalueren van de bereikte resultaten van de behandelingen.

Hierop is ook ons wetenschappelijk onderzoek gebaseerd. Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat onze behandelingen preventief werken als het gaat om ernstige borstklachten. Daarom hoop ik van harte dat veel vrouwen meedoen aan ons onderzoek om hier wetenschappelijk bewijs voor te leveren.

Drie behandelcentra, maar op weg naar meer

Wij hebben op dit moment behandelcentra in Amsterdam, Utrecht en Zutphen, maar wij werken op verzoek van groepen (van minimaal 8 vrouwen) ook op locatie elders in het land. We streven ernaar om binnen drie jaar in iedere provincie een behandelcentrum te hebben.

Wij verzorgen ook lezingen, waarbij meer informatie wordt gegeven over onze werkwijze, achtergrond en de filosofie van Robuste. Voor meer informatie, veelgestelde vragen en voor het maken van een afspraak,
zie www.robuste.nl. Mijn motto: Doe wat goed is voor jou, wacht niet af en neem zelf het initiatief.

Hanneke Sprenger

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. www.energiekevrouwenacademie.nl

Gerelateerde artikelen

Alternatief of regulier?

Door:

Vorige week was er in het nieuws dat bijna de helft van de reumapati├źnten kiest voor een alternatieve behandeling. Meestal gaat het hierbij om acupunctuur, voedingssupplementen of homeopathie.

Lees verder

FemNa40