Het juiste brillenmontuur bij jouw gezichtsvorm

Het kiezen van een montuur is vaak lastig aangezien je uit een heleboel monturen en kleuren kunt kiezen.

Een belangrijke factor bij het kiezen van een montuur is je gezichtsvorm en je huidtype.

Bij elke gezichtsvorm passen namelijk bepaalt soort monturen maar ook de kleur van je huid speelt een rol.

 


Kleuren

In de basis zijn alle huidtypes in twee categorieën in te delen: koude kleurtypes (blauwe of lichtroze tinten) en warme kleurtypes (gele of perzikachtige kleurtinten). Koude kleurtypes hebben meestal van nature asblond, grijsbruin of zwart haar. Warme kleurtypes hebben vaak goudblond of roodbruin haar.

Bij het uitzoeken van de kleur van je montuur doe je er goed aan om rekening te houden met wat het kleurtype van je huid is. Koude kleurtypes doen er meestal goed aan om te kiezen voor zwart, grijs- en zilvertinten of paars- en rozetinten. Warme kleurtypes gaan vaak goed met goud- en kopertinten, licht turkoois en geel- en roodtinten.

Door het juiste montuur te kiezen, krijg je namelijk een goede balans tussen montuur en je gezichtsvorm en op deze die manier benadrukt jij je gezicht op een positieve manier.

Hieronder volgen een aantal tips over welke monturen bij welke gezichtsvormen passen. Zo kun je makkelijker het juiste montuur kiezen.

Eerst moet je weten wat jouw gezichtsvorm is. Bekijk je gezicht in de spiegel. Is het klein of groot?
Vierkant, ovaal, rond, langwerpig of hartvormig?

Algemeen is bekend dat een klein gezicht een klein montuur nodig heeft en een groot gezicht een grotere bril. Het gezicht en het montuur moeten overeenkomen, zodat er balans is tussen gezicht en montuur.

Vierkant gezicht

Een vierkant gezicht is ongeveer net zo hoog als breed en heeft in tegenstelling tot ronde gezichten een breder voorhoofd en een brede, hoekige kaaklijn. De sterke, hoekige lijnen kun je verzachten door het dragen van ovale of rondere brillen. De nadruk in de monturen moet in horizontale richting liggen, waardoor je gezicht langer lijkt.

Ovaal gezicht

Een ovaal gezicht wordt als de ultieme gezichtsvorm beschouwd. De meeste monturen staan je prima. Zorg er echter wel voor dat het montuur dat jij hebt gekozen even breed of breder is dan het breedste deel van je gezicht. Probeer ook eens monturen met moderne geometrische vormen!

Rond gezicht

Een rond gezicht verdient bij voorkeur smalle en rechthoekige monturen. Op die manier wordt de aandacht naar het bovenste deel van je gezicht getrokken.Door een smaller montuur ziet je gezicht er langer uit.
Kies niet voor grote monturen of ronde monturen want daarmee gaat je gezicht er ronder uitzien.

Langwerpig gezicht

Als het gezicht verhoudingsgewijs hoger dan breed is en een breed voorhoofd heeft en de kaaklijn hoekige is, dan spreekt men van een rechthoekig of langwerpig gezicht. Voor dit type gezicht is het verstandig om te kiezen voor een montuur met hoge glazen met ronde vormen. De hoge glazen laten je gezicht korter lijken.
En de ronde vormen verzachten de sterke en hoekige lijnen van je gezicht.

Hartvormig gezicht

Een gezicht met een breed voorhoofd en een smalle kin wordt hartvormig genoemd. Vaak heeft dit type gezicht ook brede en hoge jukbeenderen. Doordat de nadruk bij dit type gezicht van nature op het bovenste deel van het gezicht ligt, kun je het beste kiezen voor monturen die de aandacht naar beneden trekken. Monturen die breder zijn aan de onderzijde staan je vaak erg goed.

Look good… feel better!

Stijlvolle groet,
Hartman Advies

Patrice Hartman

Gerelateerde artikelen

FemNa40