Hoe maak je afspraken met je puber?

Een puber wil graag serieus genomen worden.

Als je wilt dat hjj/zij minder snoept of het eetpatroon aanpast, dan zul je hierin moeten investeren en afspraken maken.

Je puber wil meepraten en inbreng hebben.
Dat hoort bij de leeftijd.

 

Regels opleggen werkt meestal averechts. De kunst is dus om afspraken samen met je kind te maken.
Dat vergroot de kans van slagen. Kinderpsycholoog Tischa Neve geeft in het filmpje handvatten aan voor het maken van afspraken met je kind. Lees ook het stappenplan dat onder het filmpje staat. En bekijk tips voor het praten met je puber.

Los de strijd op en maak een stappenplan

 

Geef op een relaxed moment aan waarover je het wilt hebben. Praten in een niet te directe setting werkt beter dan als je tegenover elkaar zit. Als je samen de afwas doet bijvoorbeeld of in de auto. Kies ook een moment waarop je puber lekker in zijn vel zit, dan is de kans op een goed gesprek veel groter.

Verwoord vanuit een ik-boodschap wat jij vervelend of lastig vindt en waar je het over wilt hebben.  Bijvoorbeeld: ‘ik maak me zorgen over je snoepgedrag en ik wil daar graag afspraken over maken’.

Vraag eerst naar de mening van je puber. Hoe denkt hij/zij over de situatie die jij aankaart? Luister zonder te onderbreken, preken, oplossingen aan te dragen of boos te worden. Benoem en erken zijn/haar mening en toon begrip. Je komt er dan bijvoorbeeld achter dat je kind het moeilijk vindt om nee te zeggen tegen snoep. Je kunt dan zeggen: ‘ik snap dat het moeilijk is om de verleiding van snoep te weerstaan'.

Herhaal de behoefte van je kind en licht daarna je eigen kant toe. Waarom wil jij afspraken maken? Waar ligt jouw ergernis? Waarom wil je iets graag anders zien? Je kunt dan bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik maak me zorgen dat je te veel snoept en daardoor ook niet genoeg gezonde dingen eet'.

Nodig je kind uit om samen een oplossing te vinden. Zoek naar een oplossing waar jullie je allebei in kunnen vinden. Laat je puber beginnen en laat hem/haar rustig uitspreken. Daarna geef jij aan wat jij belangrijk vindt. Als ouder bepaal je de kaders, samen kun je nadenken over de invulling. Maak duidelijk welke dingen onderhandelbaar zijn en welke niet. In het snoepvoorbeeld kun je aangeven dat je een beetje snoepen niet erg vindt, maar dat het niet de spuigaten uit moet lopen.

Schrijf al jullie ideeën op of ze nou reëel zijn of niet. Bekijk waar jullie je allebei in kunnen vinden. Een oplossing om minder te snoepen voor je kind is bijvoorbeeld om samen vast te stellen hoeveel hij/zij maximaal zou moeten snoepen en een concreet plan te maken in het geval dat hij/zij verleid wordt om toch te veel te nemen. Kijk hoe je puber om kan gaan met verleidingen.

Bespreek hoe het je kind kan lukken om de afspraak te laten slagen. Kun jij nog ergens mee helpen, wat moet je wel en niet doen? Hoe kun jij je puber helpen herinneren aan de afspraak? Noteer eventueel de gemaakte afspraken.

Spreek af dat jullie kijken of het werkt zo. Je bemoeit je er even niet mee (los van de gemaakte afspraken zoals ‘helpen herinneren’) en na een tijd kijken jullie of het goed werkt. Zo niet, dan gaan jullie weer in gesprek.

Prijs je puber als het hem lukt zich (een beetje) aan de afspraken te houden. Evalueer na een tijdje.
Geef complimenten waar kan en stel bij waar nodig.

Bron

Foto

 

Gerelateerde artikelen

FemNa40