Met respect wel voetbal

Gek is dat…! Nou, om de uitspraak of oneliner ‘Zonder respect geen voetbal’ om te zetten in ‘Met respect wel voetbal’… Ja, want met respect voor de medemens bereiken we veel meer dan er gewoon maar respectloos op los leven en klakkeloos doen wat in je opkomt.

 

Respect voor de ander is iets wat je je kinderen van kleins af aan al mee geeft. Heel vanzelfsprekend. Als ik stil sta bij de tragische incidenten die onlangs hebben plaatsgevonden in de voetbalsport en welke breed uitgemeten zijn in de media dan lopen de rillingen mij over de rug.

Maar het gebeurt… Of het nu om spelers, grensrechters of supporters onderling gaat. Het is gewoon beangstigend. Mijn zoon en dochter voetballen allebei. Zij gaan met veel plezier trainen en spelen op zaterdag een wedstrijd. Van ouders en begeleiders krijgen zij en hun teamgenootjes zo nu en dan de nodige aanwijzingen. Uitspraken die terloops in een hoogoplopend duel worden gedaan, worden gelijk de kop in gedrukt en op het moment dat de wedstrijd is afgelopen wordt er hoe dan ook altijd een hand gegeven aan de spelers van de tegenpartij.

Heeft het met leeftijd, hormonen of problemen in privé situatie te maken? Het team waarin mijn zoon speelt bestaat uit een leuk stel prille pubers. En een aantal pubers denken dat ze het allemaal al weten. Die dulden geen weerwoord. Zelfs niet van de trainer die zijn vrije tijd opoffert om dit team training te komen geven.

Onlangs had mijn zoon tijdens de training ook te maken met een teamgenoot die opzettelijk even flink met zijn voetbalschoen op zijn voet ging staan en bij een andere training bewust door een teamgenoot onderuit gehaald werd. Waarom? Mijn zoon heeft karakter en laat zich niet zomaar van de wijs brengen, maar kon hij niet plaatsen... Wie verwacht dat nou? Van je teamgenoot, met wie je op zaterdag de wedstrijd wilt winnen.

De situatie is best hoog opgelopen, zo hoog zelfs dat mijn zoon huilend in de auto stapte. Week in week uit. Ik kreeg dan te horen dat hij er geen bal(!) meer aan vond. Dit kan toch niet de bedoeling zijn? Inmiddels heeft er met het team een gesprek plaatsgevonden en worden er behoorlijk rigoureuze consequenties verbonden aan het gedrag dat vertoond wordt. Uit respect voor de voetballertjes die wel graag sportief aan de slag willen. Je moet er toch niet aan denken dat je kind, partner, neefje, nichtje of wie dan ook iets overkomt...

Dus, wat mij betreft: MET RESPECT WEL VOETBAL!

FemNa40