Onze reis naar Puglia en haar wijnproducenten

Wat is dat een mooi gebied.

We hadden niet verwacht dat het zo groen zou zijn, maar daarnaast was het eind oktober ook nog eens mooi weer.

Het was soms wel 25 graden.

 


We waren wederom op wijnreis, maar het zou natuurlijk niet kloppen als we niet van de cultuur hadden gesnoept en al het heerlijke eten aan ons voorbij hadden laten gaan.

We hebben op deze reis 4 wijnproducenten bezocht. We kwamen aan het eind van de oogst en dat kwam mooi uit. Sommige delen van het wijnmaken hadden we nog nooit van zo dichtbij gezien. Bergen druiven die net zijn binnengebracht en de werkelijke fermentatie.Alle 9 dagen verbleven we even buiten de stad Lecce zodat we nergens heel lang naartoe hoefden te reizen. Zelfs de uiterst zuidelijke punt van de hak van Italië, S. M de Leuca, was maar anderhalf uur rijden.

Lecce is een oude stad met mooie historische gebouwen en een oud amfitheater midden in het centrum. Daarnaast ook heerlijke restaurantjes.

Voor onze reis werd ons verteld dat het eten in Puglia nog lekkerder is dan in de rest van Italië. Dat was ook zo. En vooral niet duur.

Een kleine impressie
 

Azienda Valle dell'Asso in Galatina is al vanaf het begin een van onze leveranciers maar we waren nog nooit bij ze op bezoek geweest. Daar was het nu hoog tijd voor. Naast het produceren van mooie vooral biologische wijnen met passie waarvan wij er een aantal in ons assortiment hebben, geven ze ook de mensen uit hun dorp de gelegenheid om jerrycans van 5 liter te laten vullen met wijn voor €1.50 per liter.

Dit is nog onbewerkte wijn, maar het is populair om mee te koken en ook om te drinken. Mr. Vallone,
eigenaar van het bedrijf en al aardig op leeftijd, was ook aanwezig en wilde per se bij onze meeting zijn en op de foto. 

We hebben naast de wijnen die we al kenden ook nieuwe wijnen geproefd en ook een Fiano van de nieuwe oogst. De wijn was nog niet klaar en niet gefilterd, maar je kon wel al proeven dat het een hele lekkere en goede wijn zou worden.

Dit belooft wat voor volgend jaar. We hebben na ons bezoek 3 wijnen aan ons assortiment toegevoegd en die kunnen jullie binnenkort bij ons proeven.Ons tweede bezoek was aan Leone de Castris in Salice Salentino. Een groot wijnhuis met veel wijnen die in de jaren al een aardige naam hebben gemaakt en met een mooie historie.

In 1943, tijdens WOII, moest er wel gewoon wijn gemaakt worden, maar de mannen die normaal gesproken op het land werkten, waren nu aan het vechten in de oorlog.

Donna Lisa besloot de vrouwen van deze mannen aan het werk te zetten voor hetzelfde loon als de mannen kregen. Daarnaast zorgde ze ook nog voor de opvang van de kinderen. Voor deze tijd is dit heel normaal,
maar toen zeer vooruitstrevend.

Voor het wijnhuis Rivera moesten we twee en half uur rijden naar Andria. Onderweg op de snelweg kwamen we in een demonstratie terecht van olijfboeren. Ze waren tegen het kappen van hun olijfbomen, pal voor de oogst.

Dit maakte dat we iets later dan gepland aankwamen, maar we werden alsnog hartelijk ontvangen.
Onze gesprekspartner, Luigi, was een Italiaan die jaren in Canada had gewoond.

We kregen een rondleiding over het terrein met een goede uitleg over het wijnbedrijf en hun manier van wijnmaken. Uiteindelijk bleek dit wijnhuis iets te groot voor ons en ook onze filosofie, maar het was wel bijzonder om mee te maken en de geproefde wijnen waren goed en lekker.

Rivera is sterk in het maken van wijnen van lokale druiven. In de restaurants die we daarna bezochten,
kwamen we de wijnen van Rivera aldoor tegen.

L'Astore vini in Cutrofiano is een klein wijnbedrijf dat maar 7 wijnen produceert. Sinds 2012 zijn alle wijnen van L'Astore biologisch. Als we komen aanrijden lijkt het kantoor in een klein huisje te zitten, maar binnen is er een trap naar beneden die naar de oude wijnkelder leidt.

Een deel van de wijnkelder is uit de 17de eeuw en daar zijn met de jaren stukken uitgehakt. Momenteel liggen alleen de houten vaten hier beneden, maar het streven is om binnen 5 jaar ook alle RVS tanks naar beneden te brengen.

We hebben hier heerlijke wijnen geproefd, een heerlijke witte wijn, een rode wijn waarvan een deel van de druiven te drogen wordt gelegd voordat ze verwerkt worden en een mousserende rosé. Alle 3 de wijnen zullen we laten proeven bij onze proeverij van 28 november.

Het was een superreis en we raden iedereen aan die nog niet in Puglia is geweest erheen te gaan. Ga dan vooral in het voorjaar want dan is het in Nederland nog koud maar in Puglia is het dan al lekker weer.

Of eind september aan het einde van het seizoen. Dan is het weer nog goed en zijn de meeste plaatsjes aan de kust nog gezellig druk.

Gerelateerde artikelen

FemNa40