Stedentrip: Berlijn

Berlijn is de hoofdstad en de grootste stad van Duitsland. Berlijn is de nieuwe hoofdstad van het verenigde Duitsland (vroeger was Bonn de hoofdstad van West-Duitsland en Berlijn de hoofdstad van de DDR). Het inwonersaantal is ongeveer 3.5 miljoen.

Berlijn is één van de groenste steden van Europa en wordt doorkruist door de rivier de Spree.

 

 

De stad is zowel hip als historisch en biedt alles wat je van een wereldstad mag verwachten. Je kunt er goed uitgaan, een sightseeing-tour maken en ontspannen in de vele groengebieden.

Drie dorpjes

Berlijn is ook een ruim opgezette stad. De afstanden zijn enorm. Dat is de reden dat Berlijn eigenlijk uit verschillende dorpjes bestaat, zoals Kreuzberg, Prenzlauer Berg en Schöneberg. En elk dorpje heeft z'n eigen uitgaanscentrum.

Geschiedenis

Om de geschiedenis van Berlijn kun je niet heen. Een kleine 30 jaar was de Koude Oorlog zichtbaar door de Muur, die West-Berlijn van Oost-Berlijn scheidde. West-Berlijn was zo een afgesloten gebied in Oost-Duitsland. Nog steeds zie je grote, open plekken in de stad, waar vroeger de Muur stond.

Overigens is de Muur zorgvuldig en vrijwel helemaal met de grond gelijkgemaakt. Er staan nog maar een paar stukken overeind. Het langste stuk Muur is de East Side Gallery. Verder is er bij het Berlijns documentatiecentrum een klein stuk Muur te zien. En ook Checkpoint Charlie, een oude grenspost in de Muur, is de moeite waard.

 De Muur
 

Bezienswaardigheden

Brandenburger Tor. De enige stadspoort van Berlijn die nog overeind staat. Gelegen op het Pariser Platz en aan het einde van Unter den Linden. De poort werd gebouwd in 1788. De Brandenburger Tor bestaat uit een zuilengalerij van 26 meter hoog en 66 meter breed.

Op de zuilengalerij staat een strijdwagen met 2 wielen en 4 paarden. In de strijdwagen zetelt Victoria,
de Griekse Godin van de overwinning. Het beeld dat je vandaag de dag ziet, is een kopie. Het originele beeld ging verloren in de Tweede Wereldoorlog.

De Brandenburger Tor is ook een monument van deling en hereniging. In 1961 werd er bij de Brandenburger Tor begonnen met de bouw van de Muur. Later, in 1989, was het ook de plek waar de Muur voor het eerst viel.

Kurfürstendamm. De grootste winkelboulevard van Berlijn en gelegen in het westen van de stad.
De Ku'Damm, zoals de straat in de volksmond genoemd wordt, was het centrum van het oude West-Berlijn.
Je vindt er allerlei winkels. Van duur tot goedkoop. Verder zijn er aan en rondom de kilometers lange Kurfürstendamm veel hotels en horeca gevestigd. De straat uitlopen, kost je minimaal een half uur.
Aan het begin van de Kurfürstendamm staat een belangrijke bezienswaardigheid: de Gedächtniskirche.

 Kurfürstendamm
 

De Rijksdag. Het parlementsgebouw van Duitsland. Gelegen aan het Platz der Republik. Na de hereniging van West- en Oost-Duitsland werd de Rijksdag gerestaureerd. Later, in 1999, werd de Rijksdag officieel heropend. De huidige Rijksdag is een combinatie van oude en moderne architectuur. Kenmerkend is de moderne, glazen koepel die op het pand staat. Deze koepel kun je, door een trap aan de binnenkant, beklimmen. Zo heb je een mooi uitzicht over delen van Berlijn. De entree is gratis.

 Rijksdag
 

Unter den Linden.De voormalige hoofdstraat van Oost-Berlijn. Gelegen tussen de Brandenburger Tor en Alexanderplatz. Vroeger was Unter den Linden de praalweg van de Pruisische koningen en Duitse keizers. 
De lindebomen staan er inmiddels niet meer. Langs Unter den Linden vind je beroemde gebouwen,
zoals de Berlijnse Staatsopera en het paleis van keizer Wilhelm I.

Zoologischer Gärten. De dierentuin van Berlijn. De Zoologischer Garten staat ook bekend als Zoo Berlin.
De dierentuin werd in 1844 geopend. Gelegen op een steenworp afstand van de Kurfürstendamm.

Het was de eerste Duitse dierentuin. De dierentuin is 35 hectare groot. Je vindt er 14.000 dieren en er zijn 1500 verschillende diersoorten. De bekendste inwoner van de dierentuin is Knut, de kleine ijsbeer die door zijn moeder verstoten was.

De dierentuin is tijdens de zomertijd dagelijks geopend tussen 09.00 uur en 18.30 uur. Tijdens de wintertijd zijn de openingstijden van 09.00 uur tot 17.00 uur. Een kaartje voor volwassenen kost 12 euro.

Stadsstranden. Gelegen op verschillende locaties langs de rivier de Spree. Berlijn heeft 1001 stads-stranden, variërend van klein tot groot. Een leuk strandje vind je bij de East Side Gallery, bij de Mühlenstrasse, naast de Oberbaumbrücke (een brug). Hier kun je letterlijk loungen tussen de Muur en de rivier de Spree.

Een ander interessant strand is Badeschiff. Voor dit strand kun je het beste uitstappen bij U-bahn station Schlesisches Tor of bij S-bahn station Treptower Park. Bij Badeschiff is er naast een strand ook een zwem-bad. Dit zwembad is letterlijk in de rivier de Spree aangelegd.

Een stukje verderop bij Badeschiff gaat een deel van de Spree landinwaarts. Langs deze inham vind je leuke bars. Je bent er vanaf Badeschiff binnen een paar minuten lopen. De bars zijn zowel voor jong als oud interessant.

Viel spass!

FemNa40