Stedentrip: Istanbul

Istanbul ligt in het westen van Turkije en is de grootste stad van dit land. 

Er zijn 12 miljoen geregistreerde inwoners, maar in werkelijkheid wonen er zo’n 16 miljoen mensen. 

De stad ligt in twee werelddelen, te weten Europa en Azië. 

Twee bruggen over de rivier de Bosporus verbinden deze werelddelen met elkaar.

 

Istanbul heeft een rijke historie. Vroeger, toen de stad nog Constantinopel (Grieks verleden) heette, was het zelfs even de hoofdstad van het hele Romeinse Rijk.

Later, toen het Romeinse Rijk uiteen viel in een oostelijk en een westelijk deel, werd het de hoofdstad van het Oost-Romeinse Rijk. Dit Rijk ging de geschiedenisboeken in als het Byzantijnse Rijk. En die lange geschiedenis zie je vandaag de dag terug!

Istanbul is een machtige stad. Het is er druk; het is er overweldigend. Je voelt je er klein. Zeker in de ellenlange winkelstraat Istiklal Caddesi. ’s Nachts is de stad een glooiend tapijt van lichtjes. De grote, verlichte moskeeën op de heuveltoppen torenen boven de stad uit.

 Istiklal Caddesi

Bezienswaardigheden

Je kunt een bezoek brengen aan de Basilica Cisterne. Dit is een ondergrondse wateropslagplaats, die van binnen wel op een kerk lijkt.

Een rondvaart over de Bosporus is absoluut een aanrader. Je vaart dicht langs zowel de Europese als de Aziatische kant. Je ziet allemaal dure (buiten)huizen, paleizen en andere mooie panden.

 Bosporus
 

Nog een tip is de Galatatoren. Vanaf deze historische toren heb je een mooi uitzicht over de stad.
Bebouwing zover het oog reikt! Vanaf hier zie je de Bosporus en de Gouden Hoorn, de andere waterstrook in de stad.

Een andere, veel grotere toeristentrekker is het Topkapi Paleis. Dit was eeuwenlang de plek waar de sultans de scepter over grote delen van de wereld zwaaiden. Je vindt er onder meer de harem, de vertrekken waar de vrouwen van de sultan woonden.

 Topkapi paleis

De Aya Sophia mag je absoluut niet missen. Dit was vroeger een Griekse kerk, later een moskee en tegenwoordig een museum. De Aya Sophia kun je prima combineren met de Blauwe Moskee, die er recht tegenover ligt.

 Aya Sophia
 

En dan is er nog de Grand Bazaar, voor velen het hoogtepunt van hun trip. Het is één van de grootste, overdekte markten ter wereld. Er zijn meer dan vierduizend winkels. Dagelijks komen er tussen de 250.000 en 400.000 bezoekers.

 Grand Bazaar
 

Uitgaan

Op stap gaan is trouwens ook geen probleem in de Turkse stad. Je gaat naar het Taksim Plein en loopt de grote winkelstraat Istiklal Caddesi in. Vervolgens kam je de zijstraten uit.

Je komt in de wijken Taksim, Galatasaray en helemaal op het einde Tünel. Overal kom je leuke barretjes tegen, poppodia en clubs. Zeker in de weekenden is het er enorm druk. 

Bezoek ook eens de wijken buiten het 'toeristengebied'. Zoals de luxe wijken bebek, tarabya, etiler, levent.
En ook in de Aziatische gedeelte heb je wijken met ieder een eigen centrum, zoals Kadikoy, Pendik, Maltepe. 

Bij deze 3 wijken kan je vooral goed en goedkoop shoppen. Ook de wijken Uskudar, Beykoz, en Tuzla
(helemaal aan het eind van de Aziatische kant) kun je je vermaken, eten etc. en is het waard om deze wijken te zien.

Uit eten gaan hoeft in Istanbul niet duur te zijn. Ga bijvoorbeeld eens eten in een van de Lokantas. Van dit soort gelegenheden zijn er hier veel. Het zijn veelal niet zo sfeervol verlichte 'gaarkeukens', waar de prijs laag is en de smaak uitstekend. Bezoek vooral eens de Lokantas aan de Azië kant. 

 Lokantas
 

En dan nog dit.....

  • De valuta is de Turkse lira. Eén lira is 0,35 euro. Maar je kunt ook overal met de euro betalen. Ze hebben dat eigenlijk liever en het scheelt jou omrekenen.
  • De lokale tijd is 1 uur later dan in Nederland.
  • Voor Turkije heb je een visum nodig. Als toerist kun je je visum het beste bij aankomst in Turkije regelen en op het vliegveld kopen. De kosten zijn 15 euro.
  • Vaccinaties tegen DTP en Hepatitus A worden wel aanbevolen, maar zijn niet verplicht.
     

Goede reis en veel plezier!
 

Gerelateerde artikelen

FemNa40