Stedentrip: Athene

Athene is de hoofdstad en grootste stad van Griekenland. De stad Athene ontleent haar naam aan de godin Pallas Athena, in vroeger tijden ook de patroon van de stad.

De tempel Parthenon op de Akropolis,
het beroemdste monument van de stad, is gebouwd ter ere van haar en staat op de werelderfgoed-lijst.

 

 

Athene is het politieke, culturele en economische centrum van het land en is een kosmopolitische metropool. Het aantal officiële inwoners bedraagt circa 4 miljoen, terwijl het aantal werkelijke inwoners zeker 5 miljoen bedraagt.

Athene is vooral bekend om zijn lange geschiedenis: het oude Athene was een van de eerste democratieën,
zo niet de eerste en wordt daarnaast beschouwd als een van de grondvesten van de Westerse beschaving.

Het leuke van Athene is dat bijna alle bezienswaardigheden en historische monumenten op een betrekkelijk kleine afstand van elkaar staan. Enkele worden hieronder wat uitgebreider beschreven.

De Akropolis
Akropolis betekent in het Grieks 'het hoogste punt van de stad'. De Akropolis is een berg van 156 meter, die zich midden in Athene bevindt. De Akropolis heeft een platte top en zeer steile hellingen en door de ligging is de Akropolis vanaf kilometers van Athene al te zien.

 De Akropolis werd ook wel de 'heilige rots' genoemd. De beschermgodin Athena had hier haar belangrijkste heiligdom. Op de Akropolis staan een aantal heilige tempels, allemaal gewijd aan een verschillende goden, waarvan de belangrijkste godin Athene was. De belangrijkste gebouwen op de Akropolis van Athene zijn het Parthenon, de Nike-tempel, de Propylaeën en het Erechteion.

Het Parthenon
Een aan de godin Pallas Athena gewijde tempel. Het Parthenon is gebouwd in Dorische stijl. Deze 70 meter lange, 31 meter brede en 20 meter hoge tempel, was de eerste tempel die in de 5e eeuw voor Christus op de Akropolis gebouwd werd. Het is het symbool bij uitstek van het antieke Griekenland.

De wijk Plaka
Plaka als echte woonwijk bestaat niet meer, maar is de laatste jaren omgetoverd in een toeristische trekpleister. Overal zijn souvenirwinkeltjes, restaurants en taverna's die zich richten op de toeristen. 

De authentieke aantrekkingskracht van de wijk is hier echter niet mee verloren gegaan. Het is nog steeds bijzonder om door de nauwe, meestal steil omhooglopende straatjes te dwalen. Er bevinden zich hier nog veel Byzantijnse kerkjes en op het hoger gelegen deel, ook wel bekend als 'Anafiotika', ligt de oudste wijk is van het hedendaagse Athene. De plaats dankt zijn naam aan zijn eerste bewoners.

Plaka

Het Syntagma plein
Aan het Syntagmaplein (het grondwetplein), ligt het vroegere Griekse Koninklijke paleis, dat nu dienst doet als parlement (Vouli) en als residentie van de president van Griekenland. Ook ondergronds is het Syntagmaplein bezienswaardig, want hier bevindt zich het mooiste metrostation van Athene, waar vele vondsten uit de oudheid worden tentoongesteld, die tijdens de bouwwerkzaamheden gevonden werden.

Het Graf van de Onbekende soldaat
Voor het parlementsgebouw houden Evzonen de wacht bij het graf van de Onbekende soldaat. Een Evzone (letterlijk 'goed aangeklede'), is een elitesoldaat in een traditioneel uniform. Het wisselen van de wacht, dat elk uur plaatsvindt, is een spectaculaire gebeurtenis.

De Oude markt
De oude Atheense Agora (markt) bevindt zich ten noordwesten van de Akropolis. In het oude Griekenland was de Agora een zeer belangrijke plaats, omdat hiervandaan de stad georganiseerd en bestuurd werd.

Oude Markt

Monastiraki
De Atheense wijk Monastiraki (letterlijk: klein klooster) ligt ten noordoosten van de oude volkswijk Plaka. 
De bruisende, drukke wijk is een plek waar constant wordt gehandeld en verhandeld. Elke dag en vooral op zondag (als er rommelmarkt is) draait het leven hier om de straathandel.

Het middelpunt van de rommelmarkt ligt ten westen van het Monastirakiplein, op het Avyssiniasplein. Het is een zeer levendige, drukbezochte wijk, waar zowel toeristen als Grieken hun weg weten te vinden. In  de straatjes is zeer veel te koop, van souvenirs  tot antiek, van speelgoed tot meubels, van sieraden tot tweedehands prullaria en van kleding tot keramiek.

Monastiraki

Shopping
In de wijk Kolonaki vind je de boetiekjes met dure merkkleding en die van Griekse ontwerpers. De grote winkelstraat van Athene is Ermou. Hier vind je veel bekende merken zoals Zara en Mango, maar ook veel mooie schoenenwinkels! De winkelstraten Voukourestiou, Patriarhou ioakim, Skoufa, Tsakalof, Kanari en de zijstraatjes in Kolonaki gelden als de beste.

The Mall
In de wijk Marroussi ligt The Mall en dit een groot warenhuis. Het is zelfs het grootste warenhuis van Griekenland. The Mall heeft wel vier verdiepingen en telt ruim 200 winkels. Je kunt hier dan ook allerlei verschillende soorten shops vinden. Er zijn daarnaast ook 25 restaurants en een bioscoop. Het warenhuis ligt op een mooie plek nabij het Olympisch Stadion.

Openbaar vervoer
In Athene heb je de gebruikelijke tram en bus. De metro heeft drie lijnen en brengt je op de meeste bekende plaatsen in de stad en gaat ook naar het vliegveld. Trams en bussen gaan ook door de gehele stad en brengen je overal naar toe. Je hebt verschillende tickets; losse tickets voor een rit zijn er vanaf € 0,80, tickets voor negentig minuten vanaf € 1,00, dagkaarten voor € 3,00 en weekkaarten voor € 10,00. De negentig minuten kaarten en de dag- en weekkaarten zijn in al het openbaar vervoer geldig.

Speciale taxi sightseeing
Wil je in een middag veel van Athene zien, neem dan contact op met Nikos Vayatzakis (telefoon: 39 945353117 of via taxiservicenikos@yahoo.com). Je zit een halve dag voor € 100,00 in zijn taxi. Hij rijdt je overal rond en vertelt je uitgebreid over de bezienswaardigheden in en om Athene, zodat je in principe geen gids of brochure nodig hebt.

Je kunt overal net zo lang stoppen als je zelf wilt. Ook weet hij goede en goedkope eettentjes in en buiten Athene. Als je verzoekjes hebt of andere dingen wilt zien dan kun je bij hem terecht of anders regelt hij het wel voor je.

Voor meer info: http://athene.startpagina.nl.

Poli diaskedasi oftewel veel plezier!

Gerelateerde artikelen

FemNa40