Stedentrip: Lissabon

Lissabon is de hoofdstad van Portugal en ligt op de rechteroever van de rivier de Taag, op 7 heuvels. Het inwonersaantal is ongeveer 600.000 mensen.

De stad staat bekend om haar vele smalle straatjes, met waslijnen en de vele kleurige planten in bloembakken, zoals in de wijken Bairro Alto en Alfama.

 

In deze wijken kun je heerlijk rondlopen en genieten van de vele winkeltjes. In Bairro Alto, één van de oudste wijken, waar in 1755 een aardbeving is geweest, is het uitgaanscentrum met haar vele restaurantjes en hippe barretjes.


 

Portugal staat bekend om de fadomuziek. Fado neemt een bijzondere plek in in het leven van vele Portugezen. Ze geeft stem aan de gemoederen van het leven: verdriet, melancholie, blijheid, weemoed, saudade en niet te vergeten de feeststemming.

Amália Rodrigues wordt algemeen beschouwd als één van de belangrijkste en invloedrijkste fado zangeressen ooit. Deze muziek hoor je in alle straten en restaurantjes van Lissabon. 


 

Populair

Een populaire plek om wat te eten en drinken, is de wijk Baixa met het plein Rossio. Hier ontmoeten en spreken de inwoners van Lissabon elkaar. Iets verder uit het centrum is ook van alles te doen.

De wijk Belém is de moeite waard om te bezoeken. Hier staat de Torre de Belém, één van de hoogtepunten van Lissabon. Deze wachttoren herinnert aan het rijke verleden, toen ontdekkingsreizigers als Vasco da Gama de wereld over trokken. Ook vind je in Belém het Dicovery Monument, een monument voor de ontdekkingsreizigers.


 

Vind je het leuk om te zien hoe de bevolking leeft in de kleine vissersdorpjes, dan kun je met de veerpont van Belem naar Trafaria. Dit is een leuk vissersdorpje met allemaal kleine straatjes en het dorpsplein, waar je heel goedkoop en goed kunt eten. Op het dorpsplein is een markt. De overtocht kost ongeveer 1 euro.

En er is meer! In het Parque das Nações vind je de futuristische gebouwen, een gigantisch aquarium,
een uitkijktoren, restaurants, cafés en heel veel meer. Het is een goede plek om overdag te bezoeken.

’s Avonds is het er rustig en kun je beter naar het centrum gaan. Maar let op: ga pas na 20.00 uur. Want het leven in Lissabon komt laat op gang. Het voordeel: het gaat door tot in de late uurtjes!

Vervoer

Wij raden je aan als je met het openbaar vervoer gaat reizen in de stad (bus, tram, metro), dit met een en dezelfde maatschappij te doen anders moet je iedere keer aparte kaartjes kopen.

Lopend is ook goed te doen en zo zie je ook meer. Doe wel goede loopschoenen aan omdat de stenen behoorlijk glad kunnen zijn, zeker als je de steile straatjes naar boven loopt.

In Lissabon kun je ook gebruikmaken van de toeristische hop on/hop off bussen waar je de hele dag in en uit kunt stappen. Deze rijden tot 19.00 uur. Op de avenida da Liberdade (autovrije winkelstraat) staat een toeristen infostand met gratis plattegrondjes van wat er allemaal te doen is.

Een ritje met tram 28 is een aanrader. Deze leuke tramlijn gaat door allerlei smalle straatjes, over steile hellingen. Het zijn oude kleine en gammele trammetjes met open raampjes. Het piept en kraakt aan alle kanten, maar is zeer zeker de moeite waard! Kijk wel uit voor zakkenrollers, vooral in de metro en in de wijk Bairro.

De lokale tijd is 1 uur vroeger dan Nederland. Goede reis en veel plezier!

Gerelateerde artikelen

FemNa40