De geheimen van happy couples

Ze kunnen 30 of 75 jaar zijn, het maakt niet uit hoe lang ze bij elkaar zijn. Wanneer je een gelukkig stel ziet, dan weet je het gewoon.

Hoe blijven deze paren verliefd, in goede en in slechte tijden?

Gelukkig is het antwoord niet geluk of toeval.
Maar wat zijn nu de geheimen van gelukkige koppels?

 

Ontwikkel een realistisch beeld 

Weet dat die gekke verliefdheid en romatiek die je ervaart overgaat. Een diepere, rijkere relatie, zal dit vervangen. Een lange-termijn relatie heeft ups en downs en verwacht dan niet dat het de hele tijd allemaal rozegeur en maneschijn zal zijn, dat is niet realistisch.

Werk aan je relatie

Een onverzorgde tuin ontwikkelt onkruid dat uiteindelijk zelfs de mooiste planten doodt. Zo is het ook met relaties. Het is belangrijk om problemen en misverstanden meteen aan te pakken en op te lossen. Een goede diepgaande relatie is net als alles waarin je wilt slagen in het leven. Hier moet regelmatig aan gewerkt worden. Verwaarloos je de relatie, dan zal het vaak bergafwaarts gaan.

Breng tijd samen door

Wat zijn de gezamenlijke hobby's waardoor je tijd voor elkaar vrijmaakt om iets te ondernemen. Maak deze tijd dan ook vrij, ga niet alleen voor de tv hangen of een boek lezen. Vinden jullie koken leuk, doe dit dan samen. 

Afwezigheid

Als je een tijdje uit elkaar bent, door bijvoorbeeld een reis of voor werk. Laat op afstand aan je partner weten hoe belangrijk zij/hij voor je is en dat je hem/haar mist. Deel je evaringen en maak dit onderdeel van je relatie.

Haal alles uit jullie verschillen

Sta even stil bij wat je in het begin van je relatie het meest heeft aangetrokken. Dat was waarschijnlijk precies hetgeen waar je nu helemaal gek van wordt, bijvoorbeeld zijn humor, daar kun je niet meer om lachen,
terwijl dat juist de aantrekkingskracht was.

Probeer je te focussen op deze positieve aspecten en vind juist weer die waardering voor dit verschil waardoor jullie zo op elkaar aansluiten. Het is waarschijnlijk dat juist deze verschillen de balans met elkaar uitmaakt en waardoor je een geweldig team bent.

Verander je partner niet

Als zowel jij als je partner stopt met het proberen elkaar te veranderen, zul je de bron van de meeste van je argumenten elimineren. Op hetzelfde moment moet je je partner aanvaarden zoals deze is, ook al gaat dat niet altijd vanzelf.

Bijvoorbeeld: in plaats van te klagen waarom je partner de vaatwasser nooit uitruimt, doe het dan zelf zonder te klagen. Je partner zal dit waarschijnlijk opmerken en vanzelf meehelpen in plaats van dat dit iedere keer gevraagd wordt.

Als je vanaf het begin van de relatie gezamenlijk het huishouden doet zonder te klagen, gaat dit op den duur vanzelf!

Accepteer dat sommige problemen niet worden opgelost

Er kunnen zich altijd problemen voordoen waarmee je het niet eens bent. Het is verspilde energie om hier veel tijd aan te besteden. Probeer een compromis te sluiten of besteed tijd om op een positieve manier  een tussenweg te vinden.

Twee mensen kunnen geen jaren met elkaar leven zonder dat er een ruzietje of onenigheid is. De test voor  een gelukkige relatie is compromissen sluiten, veranderingen aanvaarden of het vinden een manier om van een probleem geen olifant te maken.

Communiceer!

Gebrek aan communicatie is de nummer 1 reden die zelfs goede relaties laten mislukken. Luister zonder onderbreken naar elkaar, interumpeer niet. Wanneer hij of zij klaar is, kun je het samenvatten en terugkoppelen wat je hebt gehoord.

Het is de bedoeling dat je je kunt inleven in de ander, zelfs al ben je het er niet mee eens. Dit zal je partner zeer waarderen en maakt het makkelijker om gedachtes en gevoelens te tonen en uit te spreken.
Goed inlevingsvermogen is essentieel om elkaar te begrijpen.

Eerlijkheid is essentieel

Wees eerlijk en maak van je hart geen moordkuil. Je partner hoeft niet alles te horen als je dit niet wilt delen. Maar zorg ervoor dat er geen wantrouwen kan ontstaan. Wees dan eerlijk. Dit is beter dan je partner aan het twijfelen te brengen.

Wantrouwen is een van de belangrijkste deal breakers in relaties. En zodra het vertrouwen is gebroken, kan het een zeer lange tijd duren om te herstellen. De gelukkigste koppels zijn degenen waar eerlijkheid net zo natuurlijk is als iedere dag ademhalen.

Respecteer je partner

Behandel je partner altijd met respect. Dit krijg je dan ook terug. Herinner je partner eraan wat de relatie voor je betekent en hoe waardevol deze is. Als je zegt: 'Ik hou van je', pauzeer dan even zodat het gemeend overkomt.

Wees niet bang om je gevoelens van waardering te uiten naar je partner, hij of zij zal dankbaar zijn dat je dat deed. Overdrijf niet!

Laat al deze inspanningen een gewoonte zijn en niet als aangepast gedrag zijn, dat komt zeker niet goed over. 

Gerelateerde artikelen

FemNa40