Verdiep je in je vriendschappen

Geeft vriendschap je ook voldoening, verdieping en plezier? Een ben je ook zo gek op hen?

Je kunt meer uit je vriendschappen halen en deze verder ontwikkelen. Een goede vriendschap is belangrijk voor een gelukkig leven.

Door je vrienden ben je minder eenzaam en het geeft je leven glans.

 

Toch schenkt niet iedereen prioriteit aan hun relaties met vrienden. Zonde, want door iets meer aandacht te schenken zullen je vriendschappen bloeien en zullen zowel je vrienden als jij veel voldoening halen uit de vriendschap.

Ben ik zelf een perfecte vriend? Nee. Hoewel ik weet dat onderstaande punten belangrijk zijn, lukt het me nog niet ze continu toe te passen. Omdat ik soms lui ben, omdat ik soms te veel bezig ben met werk en omdat ik soms vergeet hoe belangrijk de vrienden in mijn leven eigenlijk zijn.

Maar ik word er beter in en misschien helpen deze tips jou ook om een betere vriend te worden.

Geef je vriendschappen een hoge prioriteit

Mensen met weinig echte vriendschappen geven vrienden een lage prioriteit in hun leven. Ja, ze weten dat vriendschap belangrijk is en ze zouden graag meer goede vriendschappen ontwikkelen. Maar als het erop aankomt, kiezen ze ervoor om hun tijd te steken in Breaking Bad.

Als je je vriendschappen wilt ontwikkelen, is het belangrijk dat je dit onderdeel van je leven een hoge prioriteit geeft. Investeren in vriendschap kost tijd, dus maak die tijd vrij.

Maak jezelf transparant

Het is belangrijk dat je jezelf bent bij vrienden. Dat je je niet verschuilt achter maskers van onzekerheid. Als je bij je vrienden niet jezelf kunt zijn, bij wie dan wel?

Vriendschappen zijn gebaseerd op vertrouwen, op echtheid. Pas als jij jezelf durft te zijn en jezelf kwetsbaar op durft te stellen, zal de vriendschap echt ontwikkelen.

Straal warmte uit

Wil je dat je vrienden van je houden? Houd dan van je vrienden. Voel liefde en warmte voor ze, dan zul je merken dat jouw liefdevolle ‘vibe’ ervoor zorgt dat je vrienden liefdevoller tegen je worden.

Het is heel simpel. Gedraag je zoals je zou willen dat je vrienden zich zouden gedragen. Geef ‘het goede voorbeeld’ door liefde te voelen voor de ander.

Liefde is iets dat je doet

Het is één ding om liefde te voelen, het is ook ontzettend belangrijk om je liefde te uiten in de dingen die je doet. Luister oprecht, help je vrienden waar nodig, wees attent.

Dit is ook het gebied waar ik de meeste moeite mee heb. Ik kan goed luisteren, maar ik zou dolgraag meer attent en behulpzaam zijn. Het zijn eigenschappen die niet standaard in me zitten. Ik ben vaak vooral druk aan het werk en dan heb ik minder tijd en zin om attent te zijn. Dus daar wordt nog aan gewerkt.

Accepteer je vrienden voor wie ze zijn

Dit is soms ontzettend moeilijk, vooral als je ziet dat je vrienden worstelen met problemen die jij al eens hebt opgelost. Het is natuurlijk goed om je vrienden te helpen als ze dat van je vragen. Maar probeer ze niet te veranderen. Als ze geen hulp willen hebben, dan moet je niet jouw oplossing blijven doorduwen.

Bijna iedereen neemt direct afstand als ze merken dat iemand ze probeert te manipuleren of probeert te veranderen.

Mensen hebben het recht om hun eigen pad te bewandelen. Om hun eigen inzichten op te doen, om hun eigen fouten te maken. Dus stop met pushen en stop met ‘ik zei het toch’ als ze toch kiezen voor jouw aanpak.
Omarm ze, en steun ze gedurende hun reis.

Sochicken

Foto

Gerelateerde artikelen

FemNa40