Vind jij het ook moeilijk om los te laten?

Je hoort mensen vaak zeggen: 'je moet meer loslaten'. Dat is heel fijn, maar wat is loslaten nu precies en hoe doe je dat?

Wanneer we het hebben over loslaten, dan kan het eigenlijk een heel breed scala van zaken bevatten. 

 

Wat kan ik loslaten?

Je kunt spullen loslaten, waarbij je bijvoorbeeld kleding, spullen in huis of boeken weggeeft of weggooit. Je kunt ook mensen loslaten. Denk aan kennissen, vrienden waar je geen klik meer mee hebt.

Maar ook hele belangrijke zaken zoals je baan, je relatie, je kinderen. Wat je ook kunt loslaten zijn gedachten, gevoelens, emoties en gedrag.

Ik hoor vrouwen vaak zeggen dat ze loslaten heel moeilijk vinden. En daar ben ik het volledig mee eens. Ik vind loslaten ook erg moeilijk. Dat heeft te maken met allerlei emoties die verbonden zijn met hetgeen losgelaten moet worden.

We hebben ons aan spullen, mensen, zaken gehecht en dan is loslaten niet zo 1-2-3 gebeurd.

Levensbelang

Toch is het heel belangrijk om los te kunnen laten. Het is zelfs van levensbelang. Het leven is constant in beweging. Veranderingen zijn onvermijdelijk. Door los te laten creëer je ruimte voor het nieuwe om je leven binnen te komen. Doe je dat niet, dan is er geen ruimte voor iets nieuws.

De reden waarom we het zo moeilijk vinden om los te laten is, omdat we vaak bang zijn om iets te verliezen, terwijl we niet weten wat en of we er iets voor terug krijgen.

Het voelt heel onzeker. En omdat we niet van het onzekere gevoel houden, gaan we voor zekerheid. Dat betekent dat we vaak te lang doorgaan met het oude. Het oude dat we beter allang los hadden kunnen laten met allerlei gevolgen van dien.

Oefenen

Wanneer je jezelf oefent in loslaten, zul je merken dat je leven een stuk makkelijker en aangenamer wordt. Door het sneller en vaker te doen, zul je er ook beter in worden.

Wat daarbij belangrijk is, is dat je niet denkt dat het 'slecht' is dat je iets of iemand loslaat. Want daarmee maak je het jezelf onnodig moeilijk. Zie het als iets positiefs, wat je weer nieuwe, mooie ervaringen zal brengen. Als je één deur dicht doet, gaat er vanzelf een nieuwe en betere open.

Liefdevol loslaten

Weet dat wanneer je iets of iemand loslaat, je dat doet uit liefde voor jezelf en uit liefde voor de ander. Ik noem dat 'liefdevol loslaten'. Je voelt vanzelf aan wanneer iets of iemand los gelaten mag worden.

Door het niet te doen, ga je onnodig lang door met het oude, terwijl je allang toe was aan iets nieuws. Door de groei die je hebt doorgemaakt is het tijd voor iets nieuws. 

Er is een oude uitdrukking die je vast kent: 'je moet je oude schoenen nooit weggooien voordat je nieuwe hebt'. Dat is een uitdrukking die ontstaan is vanuit angst en onzekerheid.

Door te weten dat wanneer je loslaat er altijd iets nieuws komt, iets beters, iets waar jij klaar voor bent, kun je gemakkelijker loslaten en kun je die 'oude schoenen' dus best direct weggooien.

Kijk op de site (in mijn biografie) voor een training die je kan helpen om o.a. gemakkelijker los te laten.

FemNa40