Houd je snater: Slotdag Vipassana

Iedereen was opgelucht.

Vandaag was de dag dat we naar huis mochten.

Iedereen kwam als een speer in actie en er was niets meer over van de nobele stilte.

 

Er werd gelachen en keihard gesproken. Veel leuke gesprekken volgden en er werden adressen uitgewisseld. Natuurlijk waren er mensen die zich aan het vrijwillige schoonmaken onttrokken.

Ook hoorde ik van iemand dat hij zo hard aan het verbouwen was in zijn huis dat hij geen donatie kon doen.
Hier viel mijn mond van open; 11 dagen eten, drinken en slapen en daar heb je dan niets helemaal niets voor over? Tja.

Na onze taken was iedereen als door een bij gestoken onderweg naar huis, naar de bewoonde wereld. 
We kletsten nog veel na in de auto over wat het allemaal voor ons had betekend. En allemaal waren we blij dat we het gedaan en gehaald hadden.

Zodra ik thuis was, vertelde ik de belangrijkste lessen aan mijn man. Ik merkte dat ik snel moe werd van al dat geklets. Na mijn relaas zat ik binnen een uur op de website van Vipassanameditatie in België Dilsen-Stockum om te zoeken naar de eerstvolgende driedaagse.

En jawel, in november was er een. Zonder te twijfelen schreef ik me in. Want ondanks alle ontberingen had het me zoveel gebracht dat ik het aan mezelf verplicht was om regelmatig een mentale servicebeurt in te lassen.

Ondertussen heb ik er al een 3-daagse op zitten, waarbij het stil zijn wèl is gelukt. Ook heb ik mijn excuses aangeboden aan de boom waarvan ik in mijn kwaadheid een paar maanden eerder een tak vanaf had gebroken. Die boom bleek achteraf toch niet zo dood als dat ik toen dacht.

Tijdens deze 3-daagse kwam ik tot het inzicht dat het wellicht mogelijk is dat degene waar jij zo mee worstelt misschien wel net zoveel leed ondervindt. Dat het willen begrijpen van een ander helemaal niet zo belangrijk is.

Als jij je ergens rot over voelt, hoef je dit niet te begrijpen. Je moet het alleen niet groter maken dan het is en verdergaan. Verdergaan met de mooie dingen van het leven.

En zoals mijn vriendin Urmy zegt: ‘Ga door met leven, anders pakt het je dubbel'!

Gerelateerde artikelen

FemNa40