10 Tips voor een gezond zelfvertrouwen

Mensen met een gezond zelfvertrouwen zijn aantrekkelijk. Ze maken een zelfverzekerde indruk en treden ontspannen op.

Bij vrouwen is vastgesteld dat niet zo zeer hun uiterlijk bepalend is voor hun aantrekkelijkheid, maar veel meer een zelfbewuste uitstraling en een innerlijke tevredenheid.

En wat mij betreft, geldt dit ook voor mannen.

 

Aan de basis van een gezond zelfvertrouwen ligt een goed gevoel van eigenwaarde. Dat wil zeggen dat als je diep in jezelf denkt dat je niet bijzonder bent of dat je niets waard bent, dan wordt het lastig een gezond zelfvertrouwen te ontwikkelen. Jouw zelfvertrouwen zal dan niet stabiel zijn, maar blijft afhankelijk van je prestaties of de waardering van anderen.

Een gezond zelfvertrouwen is essentieel om positief in het leven te kunnen staan. Ben jij niet helemaal gelukkig? Kijk dan eerst of je je zelfvertrouwen kunt vergroten.

10 tips hoe je dat kunt doen

Vergroot je zelfvertrouwen

  1. Werk aan een positief zelfbeeld
    Word je bewust van je belemmerende gedachten en verander je denkpatronen. Door je gedachten om te buigen in een positieve focus zal je zelfbeeld en je eigenwaarde verbeteren. Een ondersteunende gedachte.
     
  2. Ken en accepteer je zwakke kanten
    Veel mensen proberen hun negatieve eigenschappen te verbergen. Echter, je zwakke eigenschappen komen vroeger of later toch naar voren. Je kunt dus beter gelijk je mindere kanten kennen en accepteren door bijvoorbeeld de volgende zinnen af te maken:
    - Als mijn slechtste eigenschap beschouw ik:
    - Ik schaam me voor.., omdat:
    - Ik ben vooral jaloers op
     
  3. Accepteer jezelf zoals je bent
    Ieder mens heeft sterke en minder sterke kanten. Niemand is perfect en je hoeft dus ook geen perfectie na te streven. Perfectionisme zorgt juist voor onbalans omdat je diep van binnen weet dat je niet perfect bent. Als je ervan overtuigd bent dat je goed bent zoals je bent, staat een gezond zelfvertrouwen niets meer in de weg en kun je jezelf verder ontwikkelen. Een mooie affirmatie is bijvoorbeeld: 'Ik accepteer mezelf met al mijn tekortkomingen en ik wil me verder ontwikkelen'.
     
  4. Waardeer je sterke kanten
    Nu dat je je slechte eigenschappen kent en accepteert, is het goed om ook je positieve eigenschappen te kennen. Het is trouwens beter op je sterke kanten te focussen en deze te benutten dan te proberen je zwakke kanten te verbeteren. Waardeer jezelf en geef antwoord op de volgende vragen:
    - Ik vind leuk aan mezelf:
    - Mijn goede eigenschappen zijn:
    - Ik blink uit met mijn talenten in:
     
  5. Wees trots op je successen
    Maak een lijst van 10 ervaringen en dingen waar je dankbaar en trots op bent. Wat heb je allemaal bereikt? Welke diploma’s heb je gehaald? Welke moeilijkheden heb je overwonnen? Voor welke personen ben je dankbaar? Lees deze lijst regelmatig door en maak contact met het positieve gevoel van dankbaarheid.
     
  6. Wees lief voor jezelf
    Heb je de neiging om heel kritisch te zijn tegenover jezelf (en anderen)? Wees mild tegenover jezelf en stop met oordelen. Benader jezelf als een goede vriend. Je kunt dit oefenen door ’s ochtends in de spiegel te kijken en naar jezelf te glimlachen met de volgende woorden: 'Hallo lieve (je naam), ik wens je het beste voor vandaag'.
     
  7. Gedraag je zelfverzekerd
    Jouw brein kan geen onderscheid maken of je je nu echt zelfverzekerd en gelukkig voelt of dat je maar doet alsof. Dus, neem een goede houding aan, glimlach naar anderen, geef complimenten en gedraag je gelukkig. Onderzoek heeft uitgewezen dat je jezelf daardoor beter gaat voelen. Als je dit vaak genoeg oefent, zul je jezelf echt beter en zelfverzekerder gaan voelen.
     
  8. Stop met jezelf te vergelijken met anderen
    Door jezelf te vergelijken met anderen en jaloers te loeren naar hun mooie uiterlijk, hun hoge inkomen, hun grote populariteit, doe je jezelf geen plezier. Je voelt je slecht, klein en benadeeld en je ondermijnt je gevoel van eigenwaarde. Hoe je concrete levenssituatie er ook uitziet, je eigenwaarde blijft daardoor uiteindelijk onberoerd.
     
  9. Werk aan je doelstellingen
    Mensen die weten wat ze willen hebben meer zelfvertrouwen. Ze weten immers wat belangrijk voor ze is en waar ze naartoe willen in hun leven. Het gaat niet zo zeer om het bereiken van al deze doelen, maar meer om een richting aan te geven en zingeving. Zolang je bezig bent met je doelstellingen te behalen, blijf je bovendien in beweging en in ontwikkeling. Door telkens weer nieuwe dingen uit te proberen zul je persoonlijk groeien.
     
  10. Durf fouten te maken
    Falen bestaat niet, er zijn alleen leermomenten. Maak je zelfvertrouwen niet afhankelijk van je prestaties. Als je dan een keer slecht presteert of een foutje maakt, zie je leermomenten, maar ga niet aan jezelf twijfelen.

Hoe groot is jouw zelfvertrouwen? Welke cijfer geef je jouw gevoel van eigenwaarde tussen 1-10?

Gerelateerde artikelen

A very ‘Zen’ New Year

Door:

Hoe leuk is het om Kerst en Oud en Nieuw door te brengen in de tropen en nog wel in goed gezelschap ook? We zijn uitgenodigd door de eigenaar Mahendra Shah en zijn Nederlandse vriendin Mieky.

Lees verder

FemNa40