10 geboden van geluk

 
  • Besef dat geluk niet voortkomt uit succes. Mensen passen zich makkelijk aan als omstandigheden veranderen, zelfs aan rijkdom of een handicap. Rijkdom is als gezondheid: wie het niet bezit voelt zich ellendig, maar wie het heeft is niet noodzakelijk gelukkig.
  • Geef voorrang aan hechte relaties. Intieme vriendschappen met mensen die echt om je geven, kunnen je door moeilijke tijden helpen. Door relaties kun je bovendien zingeving ervaren.
  • Zoek een baan en vrijetijdsbesteding, waarbij je je talenten kunt ontplooien. Doe taken die een uitdaging voor je vormen maar je niet overweldigen. Dan kom je het makkelijkst in een 'flow'.
  • Wees meester van je tijd. Gelukkige mensen hebben het gevoel hun leven meester te zijn. Om meester te worden van je tijdsbesteding moet je jezelf concrete doelen stellen en die opdelen in dagelijkse streefpunten. Hoewel we vaak overschatten wat we in een dag kunnen doen, onderschatten we meestal hoeveel we in een jaar kunnen verwezenlijken als we elke dag een beetje vooruitgang boeken.
  • Gedraag je gelukkig. Soms kunnen we door ons gedrag in een betere bui geraken. Zelfs door een geforceerde lach voelen mensen zich beter. Trek dus een blij gezicht en beweeg. Als je die beweging maakt, kan de emotie soms volgen.
  • Beweeg! Ontelbare onderzoeken tonen aan dat aerobics en een dagelijkse wandeling van 30 minuten een milde depressie en angst kan verminderen, omdat het de gezondheid bevordert en energie geeft. Een gezonde geest in een gezond lichaam.
  • Gun je lichaam de slaap die het vraagt. Gelukkige mensen leiden een actief leven, maar reserveren de nodige tijd voor slaap en afzondering. Veel mensen hebben een slaaptekort, wat resulteert in vermoeidheid, een verminderde alertheid en of sombere buien.
  • Kijk verder dan jezelf. Bied een helpende hand aan wie in nood zit. Wie zich goed voelt, doet goed. En goed doen zorgt ervoor dat jij je goed voelt.
  • Verzorg je spirituele zelf. Uit talrijke studies is gebleken dat wie actief religieus (spiritueel) is, gelukkiger is en tegenslagen beter het hoofd kan bieden. Wij zijn allemaal spirituele wezens.
  • Houd een dankbaarheidsdagboek bij. Wie elke dag even stilstaat bij een positief aspect in zijn leven (gezondheid, vrienden, gezin, vrijheid, onderwijs, zintuigen, omgeving, etc.) ervaart een hoger welbevinden.

Bron: David G. Myers: 'The pursuit of happiness: who is happy and why'. David G. Myers is Sociaalpsycholoog en is al ruim 15 jaar gespecialiseerd in onderzoek naar geluk.

Wil je meer weten over geluk? Kom dan naar de gratis introductieles op 18 januari 2014 in Rotterdam.
Meld je aan via http://gelukscoach-rotterdam.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40